Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Fruit cream

Μία υπέροχη δροσερή συνταγή για το καλοκαίρι.
Υλικά:

Για την βάση παντεσπάνι:
3 ασπράδια αυγών
2 κρόκοι αυγών
100 γρμ. αλεύρι
50 γρμ. ζάχαρη
40 γρμ. βούτυρο λιωμένο
2 βανίλιες
1/2 φλτ. τσαγιού φρέσκο χυμό πορτοκάλι
1/2 φακελάκι μπέικην πάουντερ

Για την κρέμα:
1 φακελάκι φρουί ζελέ φράουλα, η κεράσι
700 γρμ. κρέμα γάλακτος
30 γρμ. ζάχαρη
1 μικρή κονσέρβα κομπόστα κοκτέιλ φρούτων ψιλοκομμένα
 1 φλ. τσαγιού φρέσκο σταφύλι σουλτανίνα, η της αρεσκείας μας (χωρίς κουκούτσια)

Για το σιρόπι:
100 γρμ. νερό
80 γρμ. ζάχαρη
1 κ. σ. μέλι
3-4 καρφάκια γαρύφαλλο
Λίγο κονιάκ

Για το γλασάρισμα:

1ος τρόπος
Ζελέ:

1 φακελάκι φρουί ζελέ φράουλα, η κεράσι

2ος τρόπος
Για το γλάσο σοκολάτας:
200 γρμ. κουβερτούρα
200 γρμ. κρέμα γάλακτος
1 κ. σ. μέλι

Εκτέλεση σιρόπι:
Βράζουμε για 1 λεπτό το νερό με την ζάχαρη και τα γαρύφαλλα, κατεβάζουμε και προσθέτουμε το μέλι και το κονιάκ.

Εκτέλεση: Βάσης παντεσπάνι.
Χτυπάμε τα ασπράδια με την ζάχαρη να γίνουν μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους. Δεν χτυπάμε πολύ, ελάχιστα και σιγά σιγά ίσια για να ανακατευτούν. Μέσα στο φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού βάζουμε το μπέικιν και ανακατεύουμε ελαφρά να αφρίσει και προσθέτουμε λίγο-λίγο στο μείγμα ανακατεύουμε πάλι σιγά σιγά για να μην ξεφουσκώσουν τα αυγά. Προσθέτουμε την βανίλια το βούτυρο, και λίγο λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε πάντα αργά και όχι πολύ. Μόνο όσο χρειάζεται για να ανακατευτούν. Ρίχνουμε το μείγμα σε μια φόρμα με τσέρκι 28 - 30 cm ελαφρώς βουτυρωμένη. Το μείγμα δεν πρέπει να είναι παραπάνω από 5-6 χιλιοστά ύψος. και ψήνουμε στους 180' C περίπου 20 λεπτά. Παρακολουθούμε το ρόδισμα (ανάλογα με το φούρνο) προσεκτικά γιατί σε 10 λεπτά μπορεί να σκουρύνει. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Αν έχει φουσκώσει και έχει σχηματιστεί "βουναλάκι" στο κέντρο, παίρνουμε ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι και αφαιρούμε το " βουναλάκι", και με ένα πινέλο ρίχνουμε λίγο-λίγο το σιρόπι να σιροπιαστεί καλά παντού.

Εκτέλεση κρέμας:
 Παίρνουμε 200 γρμ. από τα 700 γρμ. την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι και την ζεσταίνουμε καλά, ρίχνουμε μέσα το φακελάκι ζελέ φράουλας η κεράσι και την ζάχαρη, ανακατεύοντας καλά να λιώσει. Το κρυώνουμε καλά και το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ μαζί με την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος 500 γρμ. Χτυπάμε να γίνει μία σφιχτή κρέμα, όχι σαντιγί, και την ρίχνουμε πάνω στη βάση μπισκότου, σουρώνουμε καλά τα φρούτα κομπόστας και τα ρίχνουμε μέσα στην κρέμα μαζί με τα σταφύλια. Κουνάμε καλά να κάτσουν, και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει καλά.

Επικάλυψη:
Διαλέγουμε έναν από τους δύο τρόπους που μας αρέσει.

1ος) τρόπος
Ζελέ:

Φτιάχνουμε το ζελέ όπως αναγράφεται στης οδηγίες συσκευασίας, το αφήνουμε να κρυώσει καλά.

2ος) τρόπος
Γλάσο σοκολάτας:
Ζεσταίνουμε καλά τα 200 γρμ. κρέμα γάλακτος και ρίχνουμε την κουβερτούρα κομματάκια, ανακατεύουμε καλά να λιώσει η κουβερτούρα και ρίχνουμε μία κουταλιά σούπας μέλι, αφήνουμε να κρυώσει καλά.

 Τώρα η με τον έναν, η με τον άλλον τρόπο, ρίχνουμε το μείγμα γλάσου η ζελέ πάνω στο παγωμένο γλυκό μας και το βάζουμε στο ψυγείο ξανά να παγώσει καλά. Αφαιρούμε το τσέρκι από την φόρμα γαρνίρουμε με ότι θέλουμε, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Μυστικό...
Φτιάχνουμε την μισή δόση γλάσο κουβερτούρας δηλαδή 120 γρμ. κουβερτούρα και 130 γρμ. κρέμα γάλακτος, και την μετράμε με μία μεζούρα, περίπου τα 250 γρμ. χρειαζόμαστε. Παίρνουμε ένα ίσιο χαρτόνι η ένα χάρακα, η ένα λαμαρινάκι, η οτιδήποτε μας βολεύει, αρκεί να είναι λεπτό και στο ίδιο μήκος με την φόρμα μας, και το καρφώνουμε ελαφρά πάνω στην κρέμα, ελάχιστα χιλιοστά ίσα να πατήσει, ώστε να χωρίσουμε το γλυκό μας στα δύο, ρίχνουμε το γλάσο κουβερτούρας, και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώνει έως ότου φτιάξουμε και το ζελέ.
Τώρα φτιάχνουμε και την μισή δόση ζελέ, πρέπει η ποσότητα να είναι η ίδια, γιαυτό μετράμε με την μεζούρα, βάζουμε λοιπόν την ίδια ποσότητα ζελέ στη μεζούρα, 250 γρμ. το αφήνουμε να κρυώσει καλά, και αφού έχει παγώσει λίγο το γλάσο, αφαιρούμε προσεχτικά το χαρτόνι και ρίχνουμε το κρύο ζελέ στο υπόλοιπο μισό γλυκό. Το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει καλά το γλυκό μας.
Έτσι έχουμε ένα πανέμορφο γλυκό, μισό με ζελέ, και μισό με γλάσο κουβερτούρα. :-)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF