Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Βασιλόπιτα με γέμιση πραλίνας φουντουκιού

Η Βασιλόπιτα του 2012!! 
Μία αλλιώτικη... βασιλόπιτα, φτιαγμένη από μένα με αγάπη για εσάς, με αγνά σπιτικά υλικά, και γέμιση με κρέμα πραλίνας φουντουκιού. Δοκιμασμένη!!
Υλικά
8 αυγά
500 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
400 γρμ. ζάχαρη άχνη
250 γρμ. βούτυρο λιωμένο
100 γρμ. φουντούκια ψιλοκομμένα, όχι σκόνη. (άσπρα χωρίς φλούδα)
2 κουτ. γλ. γεμάτα μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
1/2 κουτ. γλ. μαχλέπι
ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι
2 κουτ. σ. νερό

Για την γέμιση πραλίνας φουντουκιού
250 γρμ σπιτική πραλίνα φουντουκιού. Βλέπε συνταγή 1, Βλέπε συνταγή 2, ή έτοιμη πραλίνα εμπορίου
150 γρμ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
 80 γρμ. κουβερτούρα λιωμένη

Εκτέλεση

Γέμιση
Φτιάχνουμε την γέμιση πραλίνας φουντουκιού. Σε ένα μπολ βάζουμε την πραλίνα φουντουκιού παίρνουμε μία κουταλιά και την ρίχνουμε μέσα στην λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε άλλη μία κουταλιά, και ανακατεύουμε, (αυτό το κάνουμε για να κρυώσει ομαλά η κουβερτούρα, και να διαλυθεί, διότι αν την ρίξουμε κατευθείαν μέσα στην πραλίνα, θα πήξει άμεσα και θα σχηματιστούν κομματάκια κουβερτούρας.) Προσθέτουμε τώρα το μίγμα αυτό μέσα στην πραλίνα και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε και την σαντιγί, και με μία μαρίζ ανακατεύουμε απαλά να ενσωματωθούν τα υλικά. Την βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.
Ζύμη
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε αυγά, ζάχαρη, αλεύρι, ξύσμα και χυμό λεμονιού, βανίλια, μαχλέπι, νερό, και μπέικιν πάουντερ, ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε και το βούτυρο λιωμένο, όχι καυτό, ανακατεύουμε λίγο, και τέλος προσθέτουμε και τα φουντούκια. Ανακατεύουμε πολύ καλά να ενωθούν όλα τα υλικά. Βουτυρώνουμε μία φόρμα με τσέρκι 26-28 cm. και βάζουμε στον πάτο ένα αντικολλητικό χαρτί, βουτυρώνουμε και το πλαϊνό της φόρμας. (αν θέλουμε το βάζουμε και σε τετράγωνη φόρμα, ή τσέρκι) και ρίχνουμε μέσα την ζύμη μας. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις, στους 180 C για 1 ώρα περίπου. Δοκιμάζουμε το ψήσιμο με το τεστ του μαχαιριού. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Συναρμολόγηση βασιλόπιτας
Ξεφορμάρουμε, και κόβουμε το κέικ στη μέση οριζοντίως με ένα κοφτερό και μεγάλο μαχαίρι. Βάζουμε το ένα κομμάτι κέικ σε μία πιατέλα, και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με την γέμιση πραλίνας, (κάπου εδώ βάζουμε και το φλουρί, όρθιο να μην το βρει το μαχαίρι στο κόψιμο) βάζουμε το άλλο κομμάτι κέικ, πιέζοντας το να κάτσει καλά. Πασπαλίζουμε το πλαϊνό και την επιφάνεια, με αρκετή άχνη ζάχαρη.
Συμβουλές
Βάζουμε μία λεπτή στρώση πραλίνας, 1 εκ. το πολύ, δεν θέλουμε πολύ, και να μοιάζει με τούρτα.
Μπορούμε να καλύψουμε την βασιλόπιτα αντί με άχνη ζάχαρη, με γλάσο σοκολάτας, και να στολίσουμε με διάφορα σχέδια, αστεράκια, δεντράκι, κ.λ.π. με ένα εύκολο και γρήγορο γλάσο ζάχαρης, που το φτιάχνουμε ώς εξείς: Bάζουμε 2-3 κουτ. σ. ζάχαρη άχνη, με 1 κουτ. σ. ασπράδι αβγού, ανακατεύουμε καλά, και είναι έτοιμο το γλάσο μας. Επίσης μπορείτε να την καλύψετε με μία αμυγδαλόπαστα, (μάρζιπαν) χρωματισμένη στο γούστο σας.

Χρόνια σας πολλά, και καλή χρονιά!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF