Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Τσουρέκι γεμιστό με πραλίνα φουντουκιού

Υλικά για δύο τσουρέκια:
200 γρμ. γάλα
70 γρμ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
4 αυγά + 1 κρόκο για την επάλειψη
240 γρμ. ζάχαρη
1 κουτ. γλ. μαχλέπι
140 γρμ. βούτυρο αγελάδος
800 γρμ. αλεύρι σκληρό
60 γρμ. μαγιά μπύρας
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
λίγο αμύγδαλο φιλέ

Υλικά για τη γέμιση:
120 γρμ. κουβερτούρα τεμαχισμένη
200 γρμ. πραλίνα φουντουκιού
100 γρμ. φουντούκια χοντροκομμένα
4 κουτ. σ. γάλα

Εκτέλεση:
Σε μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το γάλα. Ρίχνουμε μέσα την πραλίνα φουντουκιού, και τα χοντροκομμένα φουντούκια. Ανακατεύουμε καλά, και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Ζεσταίνουμε το γάλα, (χλιαρό) και διαλύουμε μέσα τη μαγιά. Το αφήνουμε 2 ώρες να φουσκώσει.
Στο μίξερ με τον αναδευτήρα χτυπάμε τη ζάχαρη, τα 4 αυγά, και το μαχλέπι, Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύουμε για λίγο, και προσθέτουμε το χυμό, το ξύσμα και τη μαγιά, και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, και αναδεύουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή και αφράτη ζύμη. Την βάζουμε σε ένα μπολ, την σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί, περίπου 3 ώρες. Παίρνουμε την ζύμη και την κόβουμε σε 3 κομμάτια, και τα πλάθουμε σε 3 μακρόστενα φύλλα ενός εκ. πάχος περίπου. Απλώνουμε κατά μήκος το ένα τρίτο της γέμισης, και τυλίγουμε την ζύμη σε ρολό, (μπαστούνι) Φτιάχνουμε με τον ίδιο τρόπο και τα υπόλοιπα μπαστούνια. Ενώνουμε και τα τρία μπαστούνια στην μία άκρη, και πλέκουμε μία πλεξούδα. Τοποθετούμε το τσουρέκι σε βουτυρωμένο ταψί, η με λαδόκολλα. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, και να διπλασιαστεί. Χτυπάμε τον κρόκο αβγού με ελάχιστο γάλα, η νερό, και αλείφουμε το τσουρέκι μας, το πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα φιλέ. Αν θέλουμε βάζουμε και ένα κόκκινο αβγό στην άκρη, ή στη μέση. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° για 40' περίπου.

Tips:
Μπορείτε να δώσετε ότι σχήμα σας αρέσει στο τσουρέκι σας, αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη... γίνετε σε πολλά σχήματα. Στρογγυλό, πλεξούδα με τρία κομμάτια, πλεξούδα με 4 κομμάτια, με 6 κομμάτια. Με μπαλάκια και τα ενώνετε κυκλικά μεταξύ τους, σε σφήνες και τις ενώνετε κυκλικά μεταξύ τους, κ.π.α..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF