Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012

Κέικ πορτοκαλιού

Το ποιο αφράτο και μοσχομυροδάτο κέικ που φάγατε ποτέ. Μία συνταγή που την φτιάχνω πάνω από 30 χρόνια, και πάντα με βγάζει ασπροπρόσωπο... Δοκιμάστε την.
Υλικά:
1 αλεύρι κόκκινη φαρίνα, ή φαρινάπ (500 γρμ.)
1 βούτυρο βιτάμ (250 γρμ.) σε θερμοκρασία δωματίου
230 γρμ. γάλα φρέσκο
350 γρμ. ζάχαρη
5 αυγά
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι
ξύσμα από ένα λεμόνι κίτρινο
1/2 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε την ζάχαρη με το βούτυρο να αφρατέψει πολύ καλά. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα, και προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, το ξύσμα πορτοκάλι-λεμόνι, βανίλιες, κονιάκ, και γάλα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν, και το ρίχνουμε λίγο-λίγο ανακατεύοντας στην μέτρια ταχύτητα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 2-3 λεπτά στην γρήγορη ταχύτητα. Ρίχνουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ, και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 C βαθμούς, για 50 λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε με ένα καλαμάκι ή μαχαιράκι, καρφώνοντας στο κέντρο του κέικ, και να βαίνει στεγνό. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει, και το ξεφορμάρουμε.
Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Tips:
 Χωρίστε αν θέλετε το κέικ σε 2 μακρόστενες φόρμες αλουμινίου, για κέικ, από αυτές του σούπερ μάρκετ, ανακατέψτε λίγο από το μείγμα με 3-4 κουταλάκια κακάο, και ρίξτε το στην μία φόρμα, σχηματίζοντας νερά μέσα, και κάντε ένα κέικ πορτοκαλιού, και ένα ανάμικτο πορτοκάλι/σοκολάτα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Google+ Followers