Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Εργολάβοι

Δοκιμάστε αυτούς τους υπέροχους εργολάβους. Μοσχομυρωδάτοι, τραγανοί έξω, και αφράτοι, μαστιχωτοί από μέσα.
Υλικά:
400 γρμ. αμύγδαλα άσπρα
400 γρμ. ζάχαρη άχνη
180 γρμ. ασπράδι αυγού
3 σταγόνες άρωμα πικραμύγδαλο
1 κουτ. γλ. σιρόπι βανίλιας
μια πρέζα αλάτι
ανάλογα ολόκληρα αμύγδαλα άσπρα, (όσοι εργολάβοι, τόσα αμύγδαλα)
Εκτέλεση:
  1. Βάζουμε τα αμύγδαλα, 100 γρμ. από την ζάχαρη, και το αλάτι, στον πολυκόφτη, ή αν δεν έχουμε μεγάλο, στο μούλτι σε δυο-τρεις δόσεις, και τα δουλεύουμε αρκετά να γίνουν σκόνη.
  2. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια, με την υπόλοιπη ζάχαρη, και τα αρώματα, ίσα να ασπρίσουν και να γίνουν ρευστή κρέμα. Προσοχή, όχι μαρέγκα.
  3. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα, και χτυπάμε πολύ καλά με το φτερό πλέον, να γίνουν μια απαλή λεία κρέμα.
  4. Αδειάζουμε το μείγμα σε σακούλα του κορνέ με φαρδιά μύτη, και σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, κρατώντας την σακούλα σε 1,5 εκ. ύψος από την λαμαρίνα, δεν την τραβάμε προς τα πάνω καθόλου, ώστε να φτιάξουμε στρογγυλά και σχετικά επίπεδα μπαλάκια, περίπου 3 εκ. διάμετρο, και 1,5 εκ. ύψος. 
  5. Κατόπιν, με βρεγμένο το δάχτυλό μας, πιέζουμε το κάθε μπαλάκι για να κάτσει η μύτη που σχημάτισε η ζύμη, αλλά και για να το φτιάξουμε επίπεδο, και 1 εκ. ύψος.
  6. Τέλος, πάνω σε κάθε εργολάβο τοποθετούμε ένα ολόκληρο αμύγδαλο στο κέντρο, και το πιέζουμε να χωθεί καλά μέσα στην ζύμη.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 C. βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις, και στη δεύτερη από κάτω θέση, για 18-20 λεπτά. Οι εργολάβοι δεν θέλουν πολύ ψήσιμο, ίσα-ίσα να πάρουν ένα πολύ ελαφρύ ξανθό χρώμα. Κατόπιν, τους βάζουμε πάνω σε σχάρα, και τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Μπορείτε να τους γεμίσετε με βουτυρόκρεμα αμυγδάλου, ή μαρμελάδα, κ.λ.π. ενώνοντάς τους δύο-δύο μαζί.
Δείτε ένα παρόμοιο video, για το πως γίνονται
Σημείωση.
  • Προσέξτε στο πικραμύγδαλο, ανάλογα το πόσο δυνατό άρωμα είναι. Μην παραβάλετε διότι θα έχουν έντονο άρωμα οι εργολάβοι σας. Αν χρησιμοποιήστε εσάνς θέλει περισσότερο. Αν είναι δυνατό άρωμα έλαιο, θέλει 3-4 σταγόνες το πολύ.
  • Η συνταγή βγάζει περίπου 60 εργολάβους, ανάλογα με το μέγεθος που θα τους δώσετε.


3 σχόλια:

  1. Πανο καληπερα
    επειδη εδω και καιρο ψαχνω μια τετοια συνταγη θα ηθελα την βοηθεια σου σε μερικες ερωτησεις αν θα ειχες την καλοσυνη !
    1) για δοκιμη θα ηθελα να κανω το 1/4 της συνταγης και φανταζομαι οτι δεν θα υπαρχει καποιο προβλημα .
    2) το τελικο μιγμα μαρεγκας και αμυγδαλοαχνης πρεπει να ειναι σφιχτο η κατι σαν λάβα οπως τα μακαρονς ;!
    3) το ταψι το βαζουμε μεση αν μεινω στις αντιστασεις ; η θα ηταν καλυτερα χαμηλα στην θερμοκρασια που αναφερεις , αλλα αερα και κατω αντισταση που εχω στον φουρνο μου ;!
    ευχαριστω πολυ
    Β.Παπαγεωργιου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εχε υπ'οψη σου οτι θελω να φτιαξω εργολαβους μακαρονς ! δλδ αυτο ακριβως που εχεις στην φωτο πανω απο το βιντεο με τις οδηγιες ! ευχαριστω πολυ και παλι !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Print this page

Print Friendly and PDF