Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014

Τούρτα Ferrero rocher

Μετά από την πολύ πετυχημένη συνταγή Cheesecake Ferrero Rocher, τώρα και τούρτα Ferrero rocher. Μια υπέροχη μοναδική τούρτα με παντεσπάνι σοκολάτας φουντουκιού, κρέμα σοκολάτας Ferrero rocher, επικάλυψη με γλάσο σοκολάτας, και γαρνιρισμένη με  σοκολατάκια Ferrero rocher. Θα σας μαγέψει... Την συγκεκριμένη δεν την κάλυψα με γλάσο, λόγο το ότι έπρεπε να την ετοιμάσω άμεσα, και με πίεζε ο χρόνος...
Για το παντεσπάνι σοκολάτας-φουντουκιού:
70 γρμ. φουντούκια, αλεσμένα στο μούλτι σκόνη
70 γρμ. ζάχαρη
45 γρμ. αλεύρι
25 γρμ. κακάο άγλυκο σκόνη
3 αυγά
1 βανίλια
1 κουτ. γλ. γεμάτο μπέικιν πάουντερ
Για την κρέμα Ferrero rocher:
150 γρμ. βούτυρο βιτάμ soft, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κύβους
300 γρμ. σοκολάτα κουβερτούρα 35% κακάο, τεμαχισμένη
350 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
100 γρμ. Nutella
5 σοκολατάκια Ferrero rocher
2 κουτ. σ. ζάχαρη άχνη
1/2 κούπα γκοφρέτες ψιλοθρυμματισμένες, (προαιρετικά)

Για την επικάλυψη, και διακόσμηση:
120 γρμ. σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος τεμαχισμένη
110 γρμ. κρέμα γάλακτος
10 σοκολατάκια Ferrero rocher, κομμένα στη μέση
70 γρμ. φουντούκια ψιλοκομμένα μέτρια
Για το σιρόπι:
130 γρμ. νερό
130 γρμ. ζάχαρη
1 κουτ. γλ. νες καφέ σκόνη
1 κουτ. σ. μαύρο ρούμι, ή κονιάκ

Εκτέλεση:
Παντεσπάνι:
1. Βάζουμε τα φουντούκια στο μούλτι και τα κάνουμε σκόνη.
Προσοχή! μην τα χτυπήστε παραπάνω, διότι θα πολτοποιηθούν και δεν κάνει.
2. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη αρκετά, μέχρι να ασπρίσουν και να τριπλασιαστούν σε όγκο.
3. Κοσκινίζουμε μαζί αλεύρι, κακάο, μπέικιν πάουντερ, και τα ανακατεύουμε με τη σκόνη φουντουκιού.
4. Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, διπλώνουμε απαλά το μίγμα αλευριού με τα αυγά, να ενσωματωθούν καλά.
5. Βουτυρώνουμε ένα τσέρκι 24 εκ. και στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί στο κάτω μέρος.
6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C. βαθμούς, για 40 λεπτά. Δοκιμάζουμε με ένα μαχαιράκι καρφόνωντάς το στο κέντρο, και θα πρέπει να βγει στεγνό.
7. Το αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει εντελώς, και το ξεφορμάρουμε.
Κρέμα Ferrero rocher:
Έχουμε βγάλει το βούτυρο από το ψυγείο αρκετές ώρες πριν. Πρέπει να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
1. Βάζουμε τα σοκολατάκια στο μούλτι και τα σπάμε, δυο τρείς γυρισιές.
2. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, ή στο φούρνο μικροκυμάτων, και την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία 30 βαθμούς περίπου.
3. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος προσθέτοντας διαδοχικά και τη ζάχαρη άχνη, σε αρκετά παχύρρευστη μορφή.
4. Αναμιγνύουμε την λιωμένη κουβερτούρα με το βούτυρο, τη Nutella, και τα πολτοποιημένα Ferrero rocher. Τα χτυπάμε καλά με το μίξερ χειρός να ομογενοποιηθούν, και να αφρατέψει λίγο το βούτυρο.
5. Προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, και ενσωματώνουμε απαλά με μια σπάτουλα. Την βάζουμε στο ψυγείο έως ότου την χρησιμοποιήσουμε.
Σιρόπι:
1. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για ένα λεπτό από την ώρα που θα πάρει βράση.
2. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ρούμι, και τον νες καφέ. Ανακατεύουμε, και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ολοκλήρωση:
1. Κόβουμε το παντεσπάνι σε δύο φέτες πάχους ενός εκ.
2. Σπάμε τις γκοφρέτες σε μικρά κομμάτια. (Εάν βάλουμε)
3. Κρατάμε στην άκρη 3-4 κουταλιές κρέμα Ferrero rocher.
4. Τοποθετούμε μια φέτα παντεσπάνι πάνω σε ένα δίσκο, και το σιροπιάζουμε ελαφρώς.
5. Απλώνουμε επάνω ομοιόμορφα τη μισή κρέμα Ferrero rocher, και πασπαλίζουμε τις γκοφρέτες πάνω από την κρέμα.
6. Τοποθετούμε το δεύτερο παντεσπάνι, πατάμε λίγο να κάτσει, το σιροπιάζουμε ελαφρώς, και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα Ferrero rocher. Καλύπτουμε και το πλαϊνό με μια λεπτή στρώση κρέμας Ferrero rocher που κρατήσαμε, και τοποθετούμε το γλυκό στη κατάψυξη για 1 ώρα να παγώσει.
7. Με τη χούφτα μας, βάζουμε τα ψιλοκομμένα φουντούκια, ώστε να καλύψουμε όλο το πλαϊνό, πιέζοντας να κολλήσουν στη κρέμα.
8. Βάζουμε σε κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος να κάψει καλά. Την αδειάζουμε στην τεμαχισμένη κουβερτούρα, και ανακατεύουμε καλά να λιώσει. Την αδειάζουμε επάνω σε όλη την επιφάνεια του γλυκού, και προσεχτικά με μια σπάτουλα την απλώνουμε χωρίς να μας τρέξει γύρω-γύρω στο πλάι. Αφήνουμε 5 λεπτά να στεγνώσει.
9. Κόβουμε προσεχτικά τα σοκολατάκια Ferrero rocher στη μέση με ένα κοφτερό μαχαίρι, και τα τοποθετούμε γύρω-γύρω στην άκρη της τούρτας, με το κομμένο μέρος προς τα κάτω, πιέζοντας ελαφρώς να κάτσουν. Γαρνίρουμε αν θέλουμε το κέντρο της τούρτας με χοντρό ροκανίδι σοκολάτας, και με λίγα χοντροκομμένα φουντούκια.
9. Τοποθετούμε την τούρτα στο ψυγείο για 1 ώρα, και σερβίρουμε.
Λίγο πριν σερβίρουμε, αν χρειαστεί αφαιρούμε την τούρτα από το ψυγείο για 10 λεπτά να μαλακώσει λίγο η κρέμα, επειδή έχει το βούτυρο και σφίγγει.




9 σχόλια:

  1. Πάνω στη περίπτωση έπεσα !
    Ψάχνω συνταγή για τούρτα να φιτάξω μέσα στη εβδομάδα!
    Υπέροχη φαίνεται και εύκολη!
    Τώρα το παντεσπάνι αν το χωρίσω σε 2ταψάκια
    πιστεύω να'χω το ίδιο αποτέλεσμα αν ψηθεί βέβαια σε μικρότερο χρόνο.

    :n :n :n Καλά τέλεια τα κοκόνια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα, το ήξερα ότι την χρειαζόσουν... :o :o
      Αν αυτό σε βολεύει καλύτερα, ναι μπορείς να το κάνεις σε δυο ταψάκια, και φυσικά σε λιγότερο χρόνο ψήσιμο όπως είπες. Πιθανόν να σου κάνουν το γνωστό βουναλάκι, οπότε θα χρειαστεί να το ισιώσεις λίγο με ένα μαχαίρι.
      Καλή επιτυχία!! :e :e

      Διαγραφή
  2. Φαίνεται τέλεια!Πώς κόβουμε το παντεσπάνι χωρίς να διαλυθεί? Δεν το έχω ξανακάνει. Κάτι έχω ακούσει για κλωστή, ισχύει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Δεν φαίνεται τέλειο, είναι τέλειο.. :c χαχαχαχαχα. Λυπόν εγώ προσωπικά έχω ένα αρκετά μακρύ, και λεπτό κοφτερό μαχαίρι ιδικά για παντεσπάνι, και τελευταία αγόρασα ένα εργαλείο κοπής παντεσπάνι, είναι πολύ καλό, και όχι ακριβό. Και το κόβεις σε ότι πάχος θέλεις, ανά εκατοστό. Τώρα με άλλον τρόπο δεν έχω επιχειρήσει ποτέ, αλλά και με κλωστή, και με πετονιά λεπτή, και με πολύ λεπτό σιρματόσχοινο, (ατσάλι), μπορούμε να το κόψουμε, αλλά θέλει λίγο προσοχή, και μια μικρή εξάσκηση, και το αποτέλεσμα μετά θα είναι τέλειο.

      Διαγραφή
    2. Βέβαια, ξέχασα να σου πω, ότι παίζει ρόλο και το πόσο καλό παντεσπάνι είναι. Αν αείναι σε στύλ αφράτου κέικ, π.χ. θα μας τρίψει αρκετά...

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Περίπου 1,700 γρμ. βγάζει 12-14 μερίδες.

      Διαγραφή
  4. Καλαημερα! φαινεται υπεροχη η τουρτα και λεω να την φτιαξω για τα γενεθλια μου.
    Για τσερκι 28εκ. πρεπει να κανω καποια τροποποιηση στις ποσοστητες των υλικων,
    η μπορω να χρησιμοποιησω τις ποσοτητες της συνταγης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ευτυχία. Θα προσθέσεις οπωσδήποτε 1/3 επιπλέον υλικά. Δηλαδή, για παράδειγμα έχουμε 150 γρμ. βούτυρο. δια του 3 = 50 + 150 = 200 γρμ. και ούτω καθ'εξής... Αλλά 28 εκ. είναι πολύ μεγάλη για στρογγυλή τούρτα... Όταν κόψεις τα κομμάτια, θα είναι σαν τεράστιες σφήνες... εκτός και αν αφαιρέσεις ένα μέρος στο κέντρο, βυθίζοντας ένα τσέρκι 10 εκ. διάμετρο περίπου. Θα πρότεινα να την κάνεις τετράγωνη, ή ορθογώνια αν μπορείς. Είναι πεντανόστιμη, αρκεί να την βγάλεις σωστά. Καλή επιτυχία.

      Διαγραφή

Google+ Followers