Απολαύστε αυτά τα υπέροχα και μοναδικά παστάκια, και όχι μόνο, με κρέμα καραμέλας και καρύδια, και με ένα απαλό τόνο νες καφέ. Επικάλυψη από αρωματική σάλτσα καραμέλας, καρύδια, και σιρόπι σοκολάτας!! Μοναδικές γεύσεις όπως πάντα, από το SintagesPanos. Γίνεται και υπέροχη τούρτα!!
Υλικά για τσέρκι 30x25 εκ.Για το παντεσπάνι:
230 γρμ. ζάχαρη
200 γρμ. καρύδια ψιλοκομμένα
40 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
7 αυγά
1 κουτ. γλ. γεμάτο μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. σ. κακάο
Για την κρέμα καραμέλας:
460 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
240 γρμ. λευκή σοκολάτα κουβερτούρα, τεμαχισμένη
130 γρμ. καρύδια καβουρδισμένα, και ψιλοκομμένα
3 φύλλα ζελατίνης (5 γρμ.)
1 1/2 κουτ. σ. σιρόπι καραμέλας Carte d'or
1 κουτ. γλ. σκόνη νές καφέ
Σιρόπι:
150 γρμ. νερό
100 γρμ. ζάχαρη
1/2 κουτ. γλ. σκόνη νες καφέ
Για την καραμέλα:
130 γρμ. ζάχαρη
90 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χλιαρή
50 γρμ. βούτυρο γάλακτος, σε θερμοκρασία δωματίου, (lourpak. adoro, Χωριό κ.λ.π.)
1 κουτ. σ. σιρόπι καραμέλας Carte d'or
Εκτέλεση:
Παντεσπάνι:
1. Καβουρδίζουμε τα καρύδια σε φούρνο, στους 250 βαθμούς για 5-6 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα ψιλοκόβουμε στο μούλτι.
(Μπορούμε για να μην κάνουμε δεύτερο κόπο, να καβουρδίσουμε και να κόψουμε όλα τα καρύδια της συνταγής, και μετά να τα χωρίσουμε στην ποσότητα που αναγράφω).
2. Χωρίζουμε τα ασπράδια με τους κρόκους, και χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη, σε σφιχτή μαρέγκα.
3. Χτυπάμε λίγο και τους κρόκους, χωριστά σε ένα μπολ.
4. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο και το μπέικιν πάουντερ, και το προσθέτουμε στη μαρέγκα, μαζί και τους κρόκους. Ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ, από κάτω προς τα πάνω, να ενσωματωθούν καλά τα υλικά.
5. Προσθέτουμε και τα ψιλοκομμένα καρύδια, και ανακατεύουμε απαλά με τη σπάτουλα.
6. Αδειάζουμε το μίγμα σε ένα τετράγωνο τσέρκι, ή ταψάκι 30x25 εκ. βουτυρωμένο, και στρωμένο ένα αντικολλητικό χαρτί στο πάτο.
7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C. βαθμούς για 30-35 λεπτά.
Ελέγχουμε αν το παντεσπάνι είναι το ψημένο, χρησιμοποιώντας μια οδοντογλυφίδα, ή ένα μαχαιράκι, καρφώνοντας στο κέντρο, και να βγαίνει καθαρό.
Το αφήνουμε να κρυώσει αρκετά καλά.
Κρέμα καραμέλας:
1. Μουσκεύουμε σε κρύο νερό τη ζελατίνη.
2. Βάζουμε 230 γρμ. κρέμα γάλακτος στη φωτιά να έρθει σε σημείο βρασμού.
3. Την αδειάζουμε στη τεμαχισμένη λευκή σοκολάτα, και ανακατεύουμε καλά να λιώσει.
4. Προσθέτουμε το σιρόπι καραμέλας, και τη ζελατίνη αφού την στραγγίξουμε καλά, και ανακατεύουμε να λιώσει. Την αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο για λίγη ώρα, έως ότου αρχίζει να πήζει ελαφρώς.
5. Χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή, και στη συνέχεια ενσωματώνουμε με την κρέμα λευκής σοκολάτας. Ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ, και προσθέτουμε τα καρύδια.
Αν είναι ακόμα ρευστή, και δεν μπορούμε να την "στήσουμε", την βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει λίγο.
Καραμέλα:
1. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά να κάψει. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε να λιώσει, χωρίς να ανακατεύουμε, απλά κουνάμε λίγο το τηγάνι.
2. Μόλις λιώσει και πάρει ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε αμέσως, και προσεχτικά, την ζεστή κρέμα γάλακτος.
3. Το ξαναβάζουμε στη φωτιά ανακατεύοντας να ενωθούν, και να πήξει.
4. Προσθέτουμε το βούτυρο, και ανακατεύουμε χαλαρά επάνω στη φωτιά μέχρι να γίνει σαν ρευστή κρέμα.
5. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το σιρόπι καραμέλας, και ανακατεύουμε καλά. Την αφήνουμε να κρυώσει.
Σιρόπι:
1. Σε κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 3 λεπτά από το σημείο βρασμού.
2. Κατεβάζουμε, και προσθέτουμε τον νες καφέ.
Ολοκλήρωση:
1. Κόβουμε το παντεσπάνι οριζόντια σε δύο φέτες. Αν χρειαστεί αφαιρούμε λίγο από το πάνω μέρος, να ισιώσει.
2. Τοποθετούμε το ένα κομμάτι πάνω σε λαμαρίνα, και το σιροπιάζουμε ελαφρώς με ένα πινέλο.
3. Απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια, ελάχιστα περισσότερη από τη μισή κρέμα καραμέλας.
4. Τοποθετούμε επάνω το δεύτερο παντεσπάνι, σιροπιάζουμε ελαφρώς, και απλώνουμε ομοιόμορφα την υπόλοιπη κρέμα.
5. Ρίχνουμε από πάνω την καραμέλα, απλώνοντας την να καλύψει όλη την επιφάνεια, και πασπαλίζουμε τα χοντροκομμένα καρύδια. (Αν θέλουμε την βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο να σφίξει, και μετά απλώνουμε την καραμέλα. Θα μας βοηθήσει αρκετά αυτό).
6. Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον, να παγώσει, και να σφίξουν τα υλικά.
7. Διακοσμούμε με λίγο σιρόπι σοκολάτας, τραβώντας λεπτές γραμμές, και κόβουμε σε παστάκια 6x6 εκ. περίπου.
Αν θέλουμε δεν πασπαλίζουμε τριμμένα καρύδια. Το κόβουμε πρώτα σε παστάκια, και τοποθετούμε από μισό καρύδι πάνω σε κάθε παστάκι. Τέλος γαρνίρουμε με λίγο σιρόπι σοκολάτας.
Tps:
1. Μπορεί να παραμείνει και σαν τετράγωνη τούρτα, διακοσμώντας την ανάλογα, ή και στρογγυλή, χρησιμοποιώντας το ανάλογο τσέρκι. Για στρογγυλή με τσέρκι 24 εκ. διάμετρο, θα χρειαστούμε κατά το 1/3 περίπου λιγότερα υλικά.
2. Τα παστάκια τα κόβετε σε μέγεθος που εσείς προτιμάτε, 5x5 - 6x6 το μέγεθος που σας δίνω, είναι ένα ικανοποιητικό παστάκι.
3. Ακόμα μπορείτε να το κόψετε και σε κομμάτια κανονικής πάστας. Η επιλογή δική σας.
Σημείωση:
Το έχω αναφέρει ξανά σε άλλη συνταγή μου, χωρίς να θέλω να διαφημίσω το προϊόν. Το συγκεκριμένο σιρόπι Carte d'or, δίνει το αποτέλεσμα της γεύσης που θέλω. Οποιοδήποτε άλλο σιρόπι, δεν θα δώσει την γεύση αυτή, και το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο. Η επιλογή είναι δική σας. Μπορείτε να έχετε ένα μπουκάλι στο σπίτι, και να το χρησιμοποιείτε σε διάφορα γλυκά, παγωτά, κ.λ.π. Διατηρείται πάρα πολύ καιρό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου