Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Πατσαβουρόπιτα σιροπιαστή, με κρέμα πορτοκάλι

Ένα απολαυστικό καταπληκτικό γλύκισμα. Με κρέμα πορτοκαλιού, σιροπιασμένη με σιρόπι αρωματισμένο με πορτοκάλι και κανέλα, και τέλος, γαρνιρισμένη με φιλέ αμυγδάλου, ζάχαρη άχνη, και κανέλα. Ένα μοναδικό θεσπέσιο γλυκό.
Υλικά για ταψί 25x35 εκ. περίπου:

Για το φύλλο:
8 φύλλα κρούστας
+ 2 φύλλα κρούστας, τα αφήνουμε ξεσκέπαστα να ξεραθούν
120 γρμ. βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένο, για το βουτύρωμα

Για την κρέμα:
680 ml. γάλα φρέσκο
120 γρμ. σιμιγδάλι ψιλό
4 αυγά
2 κουτ. σ. βούτυρο γάλακτος
160 γρμ. ζάχαρη
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 βανίλια, ή 1 κουτ. γλ. εσάνς βανίλιας
3 μεγάλα ώριμα γλυκά πορτοκάλια
1/2 κουτ. γλ μπέικιν πάουντερ
μια τσιμπιά. αλάτι
Για το σιρόπι:
350 γρμ. ζάχαρη
370 γρμ. νερό
2 φέτες ακαθάριστο πορτοκάλι
1/2 ξυλάκι κανέλας

Για το γαρνίρισμα:
Φιλέ αμυγδάλου
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
κανέλα σκόνη για πασπάλισμα
 Εκτέλεση:

Σιρόπι:
1. Βράζουμε όλα τα υλικά για 3 λεπτά από την ώρα του βρασίματος. Το αφήνουμε να κρυώσει, χλιαρό.

Κρέμα:
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
2. Καθαρίζουμε καλά τα πορτοκάλια από την φλούδα, (όλο το λευκό να φανεί η σάρκα), τα κόβουμε στα τέσσερα, και αφαιρούμε τις λευκές ίνες από το εσωτερικό τους. Τα βάζουμε στο μούλτι, και τα πολτοποιηούμε ελαφρώς.
3. Βουτυρώνουμε καλά το ταψί. Κατόπιν παίρνουμε τα 8 φύλλα, βουτυρώνουμε ένα-ένα, και το σουρώνουμε με τα χέρια μας, (το κάνουμε με σούρες), και το τοποθετούμε κατά μήκος στο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο. Αφού τα βάλουμε και τα 8, τα ραντίζουμε με ένα πινέλο καλά-καλά με βούτυρο.
4. Ψήνουμε για 13-15 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν ένα απαλό ξανθό χρώμα.
5. Ταυτόχρονα σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα στη φωτιά, μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει. Χαμηλώνουμε σε χαμηλή φωτιά, και ρίχνουμε το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε αμέσως με το σύρμα να μην κολλήσει. Το μίγμα θα πήξει αμέσως. Μόλις κοχλάσει δύο τρεις φορές, το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
6. Χτυπάμε τα αυγά με το αλάτι καλά με το σύρμα, και τα ρίχνουμε στη κρέμα ανακατεύοντας έντονα να μην μας ψηθούν.
Κατόπιν προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε, μετά την ζάχαρη, το ξύσμα, το μπέικιν πάουντερ, και την βανίλια, ανακατεύοντας πολύ καλά με το σύρμα.
7. Τέλος προσθέτουμε τον πολτό από τα πορτοκάλια, και ανακατεύουμε πολύ καλά να ενσωματωθούν, και να έχουμε έναν παχύρρευστο χυλό.
8. Κομματιάζουμε τα δύο ωμά φύλλα κρούστας σε μικρά κομματάκια, και τα ρίχνουμε στην κρέμα. Ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν.
9. Αδειάζουμε την κρέμα στα ψημένα φύλλα, την απλώνουμε καλά, και χτυπάμε δυο τρεις φορές το ταψί στο πάγκο, να κάτσει καλά η κρέμα μέσα στα φύλλα.
10. Ξαναψήνουμε στους 180° C. βαθμούς, για 45 λεπτά περίπου, έως ότου πάρει ένα απαλό καστανό χρώμα η κρέμα.
11. Βγάζουμε την πατσαβουρόπιτα από το φούρνο, και την κόβουμε με κοφτερό μαχαιράκι προσεχτικά σε μερίδες. Περιχύνουμε σιγά-σιγά το χλιαρό σιρόπι, προσέχοντας να πάει παντού.
12. Πασπαλίζουμε το φιλέ αμυγδάλου, και την αφήνουμε να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι.
13. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας λίγη άχνη ζάχαρη και κανέλα, και.. απολαμβάνουμε το υπέροχο αυτό γλύκισμα.
Επίσης, μπορούμε να γαρνίρουμε κάθε κομμάτι με καραμελωμένες λεπτές φέτες πορτοκαλιού, εάν δεν θέλουμε ζάχαρη και κανέλα.


2 σχόλια:

  1. Θα μπορούσες να την πεις και πορτοκαλόπιτα!
    Υπέροχη φαίνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι συμφωνώ. Να σου πω κάτι, λίγο πολύ πατσαβουρόπιτα με πορτοκαλόπιτα το ίδιο είναι. Όντως είναι υπέροχη. Έχει έντονο άρωμα πορτοκαλιού.

      Διαγραφή

Print this page

Print Friendly and PDF