Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Παξιμαδάκια μαλακά με πορτοκάλι

Πεντανόστιμα μαλακά παξιμαδάκια με σταφίδες, και άρωμα πορτοκαλιού. Απ' έξω τραγανά, και μέσα μαλακά. Είναι εύκολη και απλή συνταγή για όλους. Δοκιμάστε την!!
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Αλλατίνη*
200 γρμ. μαργαρίνη soft, σε θερμοκρασία δωματίου
50 γρμ. ηλιέλαιο, ή καλαμποκέλαιο
280 γρμ. ζάχαρη ψιλή
300 γρμ. φρεσκοστημένο χυμό πορτοκάλι
1 κουτ. γλυκού σόδα
1 κουτ. γλ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
110 γρμ. σταφίδες ξανθές
ξύσμα από δύο μεγάλα πορτοκάλια, ή 3 μέτρια
1/2 κουτ. γλ. αλάτι
4 - 5 κουτ. σ. σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
1. Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό, όχι με το σύρμα, (δεν θέλουμε να γίνει σαντιγί), το βούτυρο, τη ζάχαρη, και το σπορέλαιο να αφρατέψουν λίγο.
2. Ανακατεύουμε το χυμό με τη σόδα πάνω από τον κάδο, και τον ρίχνουμε μέσα. Προσθέτουμε και το ξύσμα.
3. Σε μία λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, και το αλάτι, και ρίχνουμε το μισό μίγμα στον κάδο. Συνεχίζουμε το χτύπημα με τον γάντζο πλέον, και αφού απορροφήσει το αλεύρι, ρίχνουμε και το υπόλοιπο, μαζί και τις σταφίδες. Ζυμώνουμε καλά με τον γάντζο, μέχρι να έχουμε μια απαλή και μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει.
4. Στρώνουμε ένα ταψί ή λαμαρίνα με χαρτί ψησίματος.
5. Χωρίζουμε τη ζύμη στα τέσσερα, και πλάθουμε σε μακρόστενα μπαστούνια τα οποία κυλάμε πάνω σε σουσάμι.
6. Τα βάζουμε στο ταψί αφήνοντας κενό μεταξύ τους διότι θα απλώσουν, και με μια σπάτουλα ή μαχαίρι, τα κόβουμε μέχρι κάτω, σε μέτριες φέτες 2 εκ. περίπου.
7.  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 C. στις αντιστάσεις πάνω κάτω, για 35 λεπτά.
8. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, αφήνουμε 5 λεπτά να ξεκουραστούν, και τα διαχωρίζουμε προσεκτικά να μην τα σπάσουμε.
9. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10-20 λεπτά ακόμα στους 140 C. Δεν τα στεγνώνουμε τελείως, θέλουμε να κρατούν λίγο μαλακά. Υπόψιν ότι κρυώνοντας θα σκληρύνουν κι άλλο.
Σημείωση:
*Επειδή τα αλεύρια αλλάζουν από μάρκα σε μάρκα, η συνταγή είναι με αλεύρι Αλλατίνη. Αν χρησιμοποιήσετε άλλη μάρκα, ρίξτε το λίγο-λίγο, διότι θα χρειαστεί λιγότερο. Το λέω εκ πείρας, επειδή κάποια φορά χρησιμοποίησα άλλης μάρκας αλεύρι για όλες τις χρήσεις, και έγινε ψίχουλα, σαν να είχα ρίξει 1 1/2 κιλό!!
Βγάζει περίπου 60 παξιμάδια, ανάλογα το πόσο μεγάλα θα τα κόψετε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF