Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Παγωτό βανίλια, με παραλλαγή διαφόρων γεύσεων

Είναι ένα σπιτικό υπέροχο εύκολο παγωτό με βάση το γάλα χωρίς αυγά, δοκιμασμένο. Είναι βασική συνταγή με δικιά μου παραλλαγή σε γεύσεις και βελτιωμένο στα υλικά. Απλά δοκιμάστε το!! 
Βασικά υλικά:
400 γραμ. κρέμα γάλακτος κρύα
1 κουτί φυτική κρέμα γάλακτος Morfat ή Ermol, σε θερμοκρασία δωματίου
250 γραμ. γάλα φρέσκο κρύο
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα κρύο
50 γρμ. μέλι

Υλικά για διάφορες γεύσεις:

Για γεύση βανίλιας.
4 βανίλιες, ή 2 κουτ. γλ. εσάνς άρωμα βανίλιας

Για γεύση σοκολάτας.
4 με 5 κουτ. σούπας κακάο
4 με 5 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη (εξαρτάται το πόσο γλυκό το θέλετε επειδή το κακάο είναι πικρό)
μισό φακελάκι σταγόνες κουβερτούρα.
1 βανίλια

Για γεύση φράουλας.
100 γραμ. σιρόπι φράουλας Carte D'or
μερικές σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής.

Για παγωτό στρατσιατέλα.
μισό φακελάκι σταγόνες κουβερτούρα
μισό φακελάκι τριμμένη κουβερτούρα.
4 βανίλιες, ή 2 κουτ. γλ. εσάνς άρωμα βανίλιας

Για γεύση μόκα.
3 κουταλάκια nes cafe διαλυμένο σε ελάχιστο ζεστό γάλα από αυτό που θα χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή αφού το κρυώσουμε μετά καλά.
λίγη ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)

Για γεύση μέντας.
2 κουτ. σ. λικέρ μέντας, 1 ματσάκι φρέσκα φύλλα μέντας, βρασμένα καλά σε μισή κούπα από το γάλα της συνταγής. (το σουρώνουμε καλά, και χρησημοποιούμε το γάλα). 3-4 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής πράσινο, ( αν δεν έχετε ανακατέψτε σε συνδυασμό λίγες σταγόνες μπλε με κίτρινο και θα βγει πράσινο)

Παγωτό βανίλιας με κόρν φλέικς.
Στη συνταγή βανίλιας προσθέστε κόρν φλέικς αυτά που είναι με ξηρούς καρπούς, ξερά φρούτα, κομματάκια σοκολάτας, κ.λ.π. απλά χοντροκόψτετα στο μπλέντερ, μην βάλετε τη σκόνη.

Για γεύση μαστίχας.
1/2 - 1 κουταλάκι του γλ. μαστίχα Χίου κοπανισμένη καλά με 1 κουτ. γλ. ζάχαρη κρυσταλική.

Αυτές οι γεύσεις είναι δοκιμασμένες επιτυχώς.
Και πολλές ακόμα παραλλαγές. Φαντασία χρειάζεται...

Οδηγίες βασικής συνταγής:
Κτυπάμε όλα τα υλικά της βασικής συνταγής στο μίξερ, εκτός από το μέλι, στην αρχή σιγά σιγά να μην μας "πεταχτεί" το υλικό, και αφού αρχίζει να πήζει, στην γρήγορη ταχύτητα τουλάχιστον για 10 λεπτά, να ανακατευτούν καλά τα υλικά και να γίνει μια παχύρρευστη κρέμα, προσθέτουμε και το μέλι, και ανακατεύουμε λίγο ακόμα.

Οδηγίες για τις γεύσεις.
Όλα τα υλικά και τις σκόνες (όπως κακάο, βανίλια, κ.λ.π.) τα ρίχνουμε στην αρχή με όλα τα υλικά. Το σιρόπι και το χρώμα ζαχαροπλαστικής το ρίχνουμε 2-3 λεπτά πρίν τελειώσουμε το χτύπημα. Προσοχή στο χρώμα ζαχαροπλαστικής, σταγόνα-σταγόνα έως ότου έχουμε το επιθυμητό χρωματισμό. Υπερβολική δόση χαλάει τη γεύση. Τα δε τούτι φρούτι, σταγόνες κουβερτούρα, κόρν φλέιξ, κ.λ.π. τα ρίχνουμε αφού το παγωτό μας έχει σχεδόν παγώσει.
Άν χρησιμοποιήσουμε παγωτομηχανή τα ρίχνουμε λίγο πρίν τελειώσουμε το πάγωμα. Αν το βάλουμε στην κατάψυξη, το χτυπάμε μετά από 2 ώρες περίπου, και ξανά ανά 2 ώρες για 2-3 ακόμα φορές να γίνει αφράτο, και τα ρίχνουμε στο τελευταίο κτύπημα.
(Αυτό για να σταθούν και να μην μας κάτσουν στο πάτο.)
Τη δοσολογία γεύσεων μπορείτε να την αλλάξετε ανάλογα με το γούστο σας, πιο έντονο η πιο ελαφρύ, εγώ χρησιμοποιώ αυτή την δοσολογία και είναι εξαιρετικό.
Το κρατάμε στην κατάψυξη όχι σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για να μην παγώσει πολύ, ή διαφορετικά το βγάζουμε από την κατάψυξη για 5 λεπτά και μετά σερβίρουμε.
Προτεινόμενη θερμοκρασία κατάψυξης -18 C έως -20 C βαθμούς.
Λίγα μυστικά ακόμα
Το μέλι μπορείτε να το ανακατέψτε και με τα υλικά της γεύσης, και να ρίξτε όλο αυτό το μείγμα μέσα στο παγωτό.
Το αλκοόλ βοηθά στο να μην μας παγώσει πολύ και κρυσταλλώσει το παγωτό, και του δίνει την σχετική αφράτη αφή του παγωτού. Προσοχή όμως, όχι παραπάνω από 1 - 2 κουταλιές αλκοόλ ανά λίτρο παγωτού, και όχι έντονης γεύσης διότι θα μας χαλάσει την γεύση.

Επίσης, μπορείτε να χωρίσετε τη βασική συνταγή αφού έχετε χτυπήσει τα υλικά (και χωρίς να έχετε βάλει τα υλικά γεύσης,) σε δύο μέρη και να κάνετε δυο διαφορετικές γεύσεις που προτιμάτε. Μόνο που τότε θα βάλετε τα μισά υλικά για την κάθε γεύση.

Σιρόπια Carte D'or



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF