Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Τσουρέκι γεμιστό με κρέμα πορτοκάλι

Μία φανταστική γλυκιά μυροδάτη απόλαυση. Δοκιμάστε την.
Υλικά για δύο μεγάλα τσουρέκια:

Ζύμη:
200 γρμ. γάλα
70 γρμ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
4 αυγά + 1 κρόκο για την επάλειψη
240 γρμ. ζάχαρη
1 κουτ. γλ. μαχλέπι
140 γρμ. βούτυρο αγελάδος
800 γρμ. αλεύρι σκληρό
60 γρμ. μαγιά μπύρας
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
λίγο αμύγδαλο φιλέ

Για την κρέμα πορτοκάλι:
130 γρμ. λευκή κουβερτούρα τεμαχισμένη
80 γρμ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
150 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
1 κουτ. γλ. κόρν φλάουρ
1 κουτ. γλ. μαρμελάδα πορτοκάλι
ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι

Εκτέλεση κρέμας πορτοκάλι:
Βάζουμε το χυμό, το ξύσμα, και το κόρν φλάουρ σε ένα κατσαρολάκι, ανακατεύουμε να λιώσει το κόρν φλάουρ, το τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά να δέσει και να γίνει πηχτή σάλτσα. Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα, ανακατεύουμε καλά με σύρμα να λιώσει η κουβερτούρα, προσθέτουμε και την μαρμελάδα, και χτυπάμε για λίγο με το σύρμα.
Την βάζουμε σε ένα μπολ, και την αφήνουμε να κρυώσει καλά. Ρίχνουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, στην κρέμα πορτοκάλι, και με μια σπάτουλα, την ενσωματώνουμε καλά.
Την τοποθετούμε στο ψυγείο.

Εκτέλεση ζύμης:

Ζεσταίνουμε το γάλα, (χλιαρό) και διαλύουμε μέσα τη μαγιά. Το αφήνουμε 2 ώρες να φουσκώσει.
Στο μίξερ με τον αναδευτήρα χτυπάμε τη ζάχαρη, τα 4 αυγά, και το μαχλέπι, Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, χλιαρό, ανακατεύουμε για λίγο, και προσθέτουμε το χυμό, το ξύσμα και τη μαγιά, και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, και αναδεύουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή και αφράτη ζύμη. Την βάζουμε σε ένα μπολ, την σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί, περίπου 3 ώρες. Παίρνουμε την ζύμη και την κόβουμε σε 2 κομμάτια, και τα πλάθουμε σε μακρόστενα φύλλα ένα με ενάμιση εκ. πάχος περίπου. Απλώνουμε στην άκρη και κατά μήκος τη μισή από την  γέμιση κρέμα πορτοκάλι, και τυλίγουμε την ζύμη σε ρολό, (μπαστούνι) Φτιάχνουμε με τον ίδιο τρόπο και το δεύτερο μπαστούνι. Ενώνουμε και τα δυο μπαστούνια στην μία άκρη, και τα στρίβουμε σαν σχοινί. Τέλος, το τυλίγουμε σε κουλούρα. Τοποθετούμε το τσουρέκι σε βουτυρωμένο ταψί, η με λαδόκολλα. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, και να διπλασιαστεί. Χτυπάμε τον κρόκο αβγού με ελάχιστο γάλα, η νερό, και αλείφουμε το τσουρέκι μας, το πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα φιλέ.
Αν θέλουμε βάζουμε και ένα κόκκινο αβγό στη μέση. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° βαθμούς, για 40' λεπτά περίπου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF