Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Παξιμαδάκια με μαύρη σταφίδα

Τραγανά παξιμαδάκια με σταφίδα και κρασί. Μοσχομυροδάτα για τον καφέ σας, και για όλες τις ώρες.
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 ml. ελαιόλαδο
270 ml. λευκό ξηρό κρασί
230 γρμ. ζάχαρη
2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 1/2 κουτ. γλ. κανέλα σκόνη
1 1/2 κουτ. γλ. αλάτι
2 κουτ. σ. γλυκάνισο
ξύσμα από ένα πορτοκάλι, ή αποξηραμένη φλούδα ψιλοκομμένη
130 γρμ. σταφίδες μαύρες
σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
1. Σε ένα λεκανάκι ανακατεύουμε αλεύρι, κανέλα, μπέικιν πάουντερ, αλάτι, και γλυκάνισο.
2. Σε μία λεκάνη  χτυπάμε λίγο με το σύρμα το ελαιόλαδο, το κρασί και την ζάχαρη.
3. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα αλεύρι, και ζυμώνουμε να γίνει μία απαλή μαλακιά ζύμη. (Αν χρειαστεί περισσότερη υγρασία, προσθέτουμε ελάχιστο κρασί).
4. Χωρίζουμε στα τέσσερα την ζύμη μας, (ανάλογα το πόσο μεγάλα θέλουμε να τα κάνουμε), και πλάθουμε μακρόστενα μπαστούνια.
5. Τα κυλάμε πάνω στο σουσάμι, και τα βάζουμε σε λαμαρίνα με χαρτί ψησίματος, αφήνοντας κενό μεταξύ τους να μην κολλήσουν στο φούσκωμα.
6. Με μια σπάτουλα ζύμης, τα χωρίζουμε σε φέτες 1,5 - 2 εκ. πάχος περίπου.
7. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C βαθμούς για 40 λεπτά περίπου, ίσα να αρχίσουν να παίρνουν ένα ελαφρύ χρώμα.
8. Αφαιρούμε από το φούρνο, τα χωρίζουμε εντελώς, τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, και τα ψήνουμε στους 140 - 150 C. για 20-30 λεπτά ακόμα να γίνουν τραγανά.
Tips:
Αν θέλουμε τα ζυμώνουμε στον κάδο του μίξερ. Χτυπάμε πρώτα λίγο το λάδι με την ζάχαρη, και κατόπιν ρίχνουμε όλα τα υλικά. 
Ζυμώνουμε καλά με τον γάντζο, και προσθέτουμε 1-2 κουτ. νερό αν χρειαστεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF