Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Παξιμαδάκια πορτοκαλιού

Τραγανά παξιμαδάκια πορτοκαλιού. Άλλη μία μοσχομυροδάτη δικιά μου συνταγή
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
260 γρμ. ελαιόλαδο
50 γρμ. λευκό ξηρό κρασί
260 γρμ. ζάχαρη
1/2 κουτ. γλ. σόδα
2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
1 κουτ. γλ. κοφτό αλάτι
2 πρέζες μοσχοκάρυδο τριμμένο
250 γρμ. χυμό από φρέσκα πορτοκάλια
ξύσμα από 3-4 πορτοκάλια
σουσάμι και ζάχαρη κρυσταλλική για πασπάλισμα

Εκτέλεση:
1. Σε μία λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, και την βανίλια.
Μέθοδος με το χέρι:
2. Ανοίγουμε μία λακκούβα στη μέση, διαλύουμε την σόδα στο χυμό, και το αδειάζουμε στη λεκάνη με το αλεύρι, ρίχνοντας και τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια, και ζυμώνουμε να γίνει μία απαλή μαλακιά ζύμη.
Μέθοδος με κουζινομηχανή:
1. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ την ζάχαρη με το ελαιόλαδο, και τα χτυπάμε λίγο με το σύρμα να λιώσει η ζάχαρη.
 2. Προσθέτουμε το χυμό ανακατεμένο με τη σόδα, το ξύσμα, το κρασί, και το μισό αλεύρι, Δουλεύουμε με τον γάντζο πλέον, να απορροφήσει το αλεύρι, και προσθέτουμε και τα υπόλοιπο. Δουλεύουμε για 5 λεπτά περίπου, να γίνει μια μαλακιά ζύμη, και να μην κολλάει.
3. Χωρίζουμε στα τέσσερα την ζύμη μας, και πλάθουμε μακρόστενα μπαστούνια, τα κυλάμε πάνω στο σουσάμι, και τα βάζουμε δυο-δυο σε λαμαρίνα ή ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα, με κενό μεταξύ τους να μην μας κολλήσουν στο φούσκωμα.
4. Τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη κρυσταλλική, και με ένα κοφτερό μαχαίρι, ή σπάτουλα, τα χωρίζουμε σε φέτες 1,5 - 2 εκ. πάχος.
5. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 C - 180 C βαθμούς για 30 λεπτά.
6. Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε 5 λεπτά, και τα χωρίζουμε εντελώς. Τα ξαναβάζουμε στο φούρνο, και τα ψήνουμε για 20 λεπτά ακόμα στον αέρα στους 140 βαθμούς C ώστε να γίνουν τραγανά.
 Βγάζει περίπου 60 παξιμαδάκια



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF