Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Τάρτα σοκολάτας με φράουλες

Μία υπέροχη λαχταριστή συνταγή. Τάρτα σοκολάτας, με πραλίνα φουντουκιού, και φρέσκες φράουλες. Μία συνταγή εποχής, αλλά και για όλο σχεδόν το χρόνο, αφού μπορούμε να βρούμε φράουλες.
Υλικά:

Για τη βάση:
250 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρμ. βούτυρο παγωμένο
70 γρμ, ζάχαρη άχνη
1 αυγό κρύo
1 πρέζα αλάτι
1 σφηνάκι γάλα, ή νερό, παγωμένο

Για την κρέμα σοκολάτα:
2 κρόκους αυγών
400 γρμ. γάλα φρέσκο
60 γρμ. ζάχαρη
20 γρμ. κορν φλάουρ
1 βανίλια
200 γρμ. κουβερτούρα 55% κακάο, τεμαχισμένη
150 γρμ. πραλίνα φουντουκιού (ακολουθεί συνταγή)

Για την πραλίνα φουντουκιού:
200 γρμ. φουντούκια
100 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλική

Γέμιση φράουλας:
200 γρμ. φρέσκες φράουλες κομμένες σε μέτριες φέτες κατά μήκος, ή σε ροδέλες

Για γαρνίρισμα:
10 φράουλες κομμένες στη μέση, ή και ολόκληρες
50 γρμ. καραμελωμένα φουντούκια (από την πραλίνα φουντουκιού) χοντροκομμένα στο μπλέντερ

Εκτέλεση:

Για τη βάση:
Κόψτε το βούτυρο σε μικρά κιβάκια.
Βάλτε το αλεύρι και το βούτυρο στο μπλέντερ. Χτυπήστε μέχρι η ζύμη να μοιάζει με ψίχουλα. Ρίξτε και τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατέψτε για 20 δευτερόλεπτα ακόμα. Βάλτε την ζύμη σε ένα μπολ, και ζυμώστε την για λίγο με τα χέρια. Τυλίξτε τη σε διάφανη μεμβράνη και αφήστε να κρυώσει και να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου, πριν τη χρησιμοποιήσετε. Απλώστε την σε ένα αλευρωμένο χαρτί ψησίματος, αλευρώστε ξανά, σκεπάστε την με χαρτί ψησίματος, και ανοίξτε την ζύμη με ένα πλάστη σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από την ταρτιέρα. Βουτυρώστε λίγο μία ταρτιέρα, και στρώστε με τα δάχτυλα τη ζύμη στο ταψάκι και στα πλαϊνά, ότι περισσέψει το κόβουμε με το χέρι. Για να μη φουσκώσει το τρυπάμε αρκετά με το πιρούνι, την καλύπτουμε με μεμβράνη και την γεμίζουμε με ότι όσπρια έχουμε, φασόλια, φακές, ή και ρύζι. Ψήνουμε στους 160 C σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά, αφαιρούμε τα φασόλια με την μεμβράνη, και ψήνουμε για 10'-15' ακόμα, να πάρει ένα ελαφρό ξανθό χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Για την κρέμα σοκολάτα:
Χτυπάμε με το σύρμα σε ένα μπολ τους κρόκους με την ζάχαρη, ρίχνουμε και το κόρν φλάουρ, και ανακατεύουμε. Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με την βανίλια έως ότου αρχίσει να φουσκώνει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, και ρίχνουμε τη κουβερτούρα, ανακατεύουμε καλά να λιώσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαναβάζουμε το μείγμα γάλα-σοκολάτα στη φωτιά, ρίχνοντας σιγά-σιγά τους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα για να μην μας βράσουν τα αυγά, και αφήνουμε να βράσει και να πήξει η κρέμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, και προσθέτουμε την κρέμα πραλίνα φουντουκιού, ανακατεύουμε δυνατά για λίγο με το σύρμα να ενσωματωθούν. Την σκεπάζουμε με μία μεμβράνη, να πατάει πάνω στην κρέμα για να αποφύγουμε την κρούστα, και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Για την πραλίνα φουντουκιού:
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά. όταν κάψει, ρίχνουμε σιγά-σιγά τη ζάχαρη, έτσι ώστε να αρχίσει να καραμελώνει. (Δεν ανακατεύουμε, απλά κουνάμε λίγο το τηγάνι να απλώσει) Όταν ρίξουμε όλη τη ζάχαρη και λίωσει, αφήνουμε να πάρει ένα ελαφρό σκούρο χρώμα, ρίχνουμε τα φουντούκια, αφού προηγουμένως τα έχουμε ζεστάνει στο φούρνο ή στο φούρνο μικροκυμάτων, έτσι ώστε να είναι ζεστά όταν πέσουν στην καραμέλα. Ανακατεύουμε έως ότου ανακατευτούν καλά με την καραμέλα, αλλά προσέχουμε να μη μείνουν πολύ και μας καεί η καραμέλα και πικρίσει. Τα απλώνουμε αμέσως σε μια λαδόκολλα ή σε μια επιφάνεια σιλικόνης και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά. ( μην τα αφήσετε καθόλου μέσα στο τηγάνι, διότι η καραμέλα συνεχίζει να ψήνετε) Παίρνουμε τα 150 γρμ. αφήνοντας τα υπόλοιπα για το γαρνίρισμα, και τα πολτοποιούμε καλά στο μπλέντερ, τόσο ώστε να σχηματιστεί μια πηχτή κρέμα.

Ολοκλήρωση τάρτας:
Ξεφορμάρουμε την τάρτα και την βάζουμε σε πιατέλα. Στρώνουμε τις κομμένες φράουλες, και ρίχνουμε την κρέμα σοκολάτας, αφού την αφρατέψουμε λίγο χτυπώντας με το σύρμα. Την στρώνουμε με την σπάτουλα, και καρφώνουμε όρθιες τις κομμένες φράουλες γύρω-γύρω στην τάρτα. (αν θέλετε βάλτε τις ολόκληρες) Πασπαλίζουμε με τα καραμελωμένα φουντούκια, και την βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει καλά.

Tips:
Μπορείτε να την γαρνίρεται και με σαντιγί, ή ακόμα να ρίξετε διαδοχικά λίγη λιωμένη λευκή κουβερτούρα, και να την ανακατέψετε ελαφρά με ένα πιρούνι πάνω στην κρέμα σοκολάτας να σχηματιστούν κύματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF