Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Σιροπιαστή τάρτα αμυγδάλου με κρέμα λεμόνι.

Μια υπέροχη τάρτα αμυγδάλου, με κρέμα λεμόνι, και ζελέ φρούτων.
Υλικά:

Για την τάρτα: (Γιά φόρμα με τσέρκι 30 εκ.)
3/4 φλιτζ. σιμιγδάλι, ψιλό
1/4 φλιτζ. ζάχαρη
1/4 φλιτζ. βούτυρο
1/4 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. σ. αμύγδαλα ψιλοτριμμένα. (όχι σκόνη) καβουρδισμένα
2 μεγάλα αβγά, 2 κρόκους 2 ασπράδια χωριστά
1 κουταλάκι κοφτό πέικιν πάουντερ
ξύσμα από 1 μέτριο λεμόνι
50 γραμ. Νερό

Για την κρέμα λεμόνι:
190 γρμ. ζάχαρη άχνη
3 μεγάλα αυγά, (χωριστά ασπράδια με κρόκους)
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
3 κουτ.γλ. σκόνη ζελατίνης η 6 φύλλα
300 γρμ. κρέμα γάλακτος
4 κουτ. σ. Ιταλική μαρέγκα
1 κουτ. σ. τριμμένο αμύγδαλο

Για το γαρνίρισμα:

1 κουτί κρέμα γάλακτος 350 γρμ.
Άρωμα βανίλιας
3 κουτ. σ. ζάχαρη άχνη,
2 κουτ. σ. μαρμελάδα κατά προτίμηση πορτοκάλι, η της αρεσκείας μας
Μία κούπα στραγγισμένα κοκτέιλ φρούτων κομπόστας, η κομματάκια φρέσκα φρούτα,
(αχλάδι, φράουλες, σταφύλια, ακτινίδια κ.λ.π.) η αποξηραμένα φρούτα κομμένα στα δύο η στα τρία. (ότι προτιμάμε η έχουμε. Για πιο ελαφριά προτείνω κομπόστα η τα φρέσκα φρούτα)
2 κουτ. σ. Φιλέ αμυγδάλου
1 κουτ. σ. νερό ή 1 κουτ. σ. από το σιρόπι της κομπόστας (προαιρετικά)

Για την Ιταλική μαρέγκα:
2 ασπράδια
1/2 κούπα ζάχαρη
1/4 κούπα νερό
1 φακελάκι βανίλια ή 2-3 σταγόνες άρωμα βανίλιας
1 φύλλο ζελατίνης
1 κουτ. γλ. γλυκόζη

Για το σιρόπι:
1 ¼ φλιτ. ζάχαρη
1 ¼ φλιτ. νερό
1 φλιτ. του καφέ λικέρ, κουαντρό η μαστίχα
χυμό 1/2 λεμονιού

Εκτέλεση ζύμης τάρτας:
Χτυπάμε στο μπολ του μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο, προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους και όταν αφρατέψουν τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Στη συνέχεια, χτυπάμε τα ασπράδια έως ότου γίνουν μαρέγκα. Στο μπολ με τους κρόκους προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι, τα αμύγδαλα, το Μπέικη-Πάουντερ, το ξύσμα λεμονιού, το νερό, και ανακατεύουμε για να ενωθούν. Στο τέλος ρίχνουμε και τη μαρέγκα ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις για να ενσωματωθεί στο μείγμα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
Ρίχνουμε το μείγμα σε μία φόρμα με τσέρκι Νο 28 - 30 βουτυρομένη και το απλώνουμε. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25 λεπτά.

Ετοιμάζουμε την κρέμα λεμόνι.
Σε ένα μπολ Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν
και να γίνει παχύρρευστη κρέμα. Χτυπάμε το χυμό του λεμονιού και το ξύσμα.
Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε 100 ml βραστό νερό με τη ζελατίνη και ανακατεύουμε
μέχρι να διαλυθεί. Στη συνέχεια την προσθέτουμε στο μείγμα των κρόκων. Σε ένα άλλο μπολ,
χτυπάμε την κρέμα γάλακτος έως ότου γίνει παχύρρευστη, στη συνέχεια την ρίχνουμε στο
μείγμα των κρόκων.
Όταν κρυώσει εντελώς ρίχνουμε το αμύγδαλο και την ανακατεύουμε ελαφρά, αλλά καλά,
ρίχνοντας και τις 4 κουταλιές Ιταλικής μαρέγκας. Την βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει
και να σφίξει η κρέμα.

Ετοιμάζουμε την σαντιγί.
Σε ένα μπολ κτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την βανίλια και την ζάχαρη σε σφιχτή σαντιγί,
την βάζουμε σε μια σακούλα καρνέ ζαχαροπλαστικής και την βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.

Ετοιμάζουμε την Ιταλική μαρέγκα.
Μουσκεύουμε την ζελατίνη.
Βάζουμε το νερό τη ζάχαρη τη γλυκόζη και την βανίλια να βράσουν.
Κατόπιν στύβουμε την ζελατίνη και την προσθέτουμε στο σιρόπι να διαλυθεί καλά.
(Κατά αυτό το τρόπο η Μαρέγκα γίνετε πιο σταθερή)
Στο μεταξύ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να αποκτήσουν μια κρεμώδη υφή.
Όταν το σιρόπι φτάσει τους 121 βαθμούς το κατεβάζουμε από την φωτιά. Συνεχίζοντας να χτυπάμε
την μαρέγκα, ρίχνουμε το καυτό σιρόπι σιγά σιγά.
Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι η μαρέγκα να κρυώσει εντελώς.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και τα βράζουμε
για περίπου 8 λεπτά, έως ότου δέσουν, προσθέτοντας στο τέλος το λικέρ.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Συναρμολόγηση:
Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο, την σιροπιάζουμε, και την αφήνουμε να κρυώσει,
Απλώνουμε την κρέμα λεμόνι. Την βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει και να σφίξει καλά. Αφαιρούμε το τσέρκι. Στη συνέχεια με τη σακούλα του καρνέ που έχουμε τη σαντιγί φτιάχνουμε γύρω-γύρω μεγάλες ροζέτες, Η όποιο σχήμα σας αρέσει, αρκεί να καλύπτει τα 3-4 εκατοστά γύρω-γύρω στην κρέμα. Κατόπιν ανακατεύουμε την μαρμελάδα με ελάχιστο νερό, η σιρόπι κομπόστας να διαλυθεί καλά, (Αυτό γίνετε εάν είναι σφιχτή η μαρμελάδα, η την περνάμε για λίγο στο μούλτι) και ρίχνουμε μέσα τα φρούτα, με ένα κουτάλι ρίχνουμε και απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα πάνω στην τάρτα, (όχι πάνω στην σαντιγί). Αφήνουμε αν θέλουμε ένα κενό στη μέση για να κάνουμε μία μεγάλη ροζέτα με σαντιγί, και πάνω της βάζουμε λίγο γλυκό κουταλιού, κερασάκια, συκαλάκι, σταφύλι, κ.λ.π.
Τέλος πασπαλίζουμε την σαντιγί μόνο, με το φιλέ αμυγδάλου και την βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά.
Μπορούμε αντί για σιροπιαστή τάρτα να το κάνουμε με κανονική τάρτα.
Για την τάρτα.
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 αυγό
5 κ. σούπας κρύο νερό
100 γρ. βούτυρο
2 κουταλάκια γλυκού άχνη

Εκτέλεση ζύμης τάρτας.
Βάλτε το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο στο μπολ. Χτυπήστε μέχρι η ζύμη να μοιάζει με ψίχουλα. Ρίξτε έναν κρόκο αυγού ή ένα ολόκληρο αυγό, χτυπώντας το ελαφρά μέσα στο μείγμα που έχουμε. Προσθέστε το νερό στο μείγμα και ανακατέψτε. Αναποδογυρίστε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε ελαφρά. Όσο πιο λίγο ζυμώσετε τόσο πιο αφράτη θα γίνει η τάρτα. Τυλίξτε τη σε διάφανη μεμβράνη και αφήστε να κρυώσει και να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30 λεπτά πριν τη χρησιμοποιήσετε. Ανοίξτε την ζύμη με ένα πλάστη σε μέγεθος μεγαλύτερο από το ταψάκι για τάρτα. Στρώνουμε με τα δάχτυλα τη ζύμη στο ταψάκι και στα πλαϊνά, και για να μη φουσκώσει το τρυπάμε αρκετά με το πιρούνι. Ψήνουμε στους 200 σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου. Συναρμολογούμε όπως και την παραπάνω συνταγή.
(Προτείνω τη σιροπιαστή)

Προσοχή εδώ δεν σιροπιάζουμε αυτή τη τάρτα, οπότε το σιρόπι δεν το φτιάχνουμε.
Η συνταγή είναι παραλλαγή από άλλες συνταγές με δικιά μου σύνθεση και συναρμολόγηση. Οι δε φώτο. είναι δικές μου από την τάρτα που έφτιαξα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF