Υγιεινό, αρωματικό, υπέροχο σπιτικό παστέλι. Με γνήσιο καθαρό μέλι, και όχι με γλυκόζη και ζάχαρη καραμελωμένη, όπως του εμπορίου. Απολαύστε το...
Υλικά:
800 γρμ. μέλι θυμαρίσιο, ή καλό γνήσιο μέλι
200 γρμ. ζάχαρη
1 κιλό σουσάμι150 γρμ. αμύγδαλα, καβουρδισμένα
λίγη κανέλα σκόνη
λίγα κουφετάκια σαβούρα, (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Καβουρδίζουμε λίγο το σουσάμι σε ένα ταψί μέσα στο φούρνο, στους 150 βαθμούς. (Προσοχή, καίγεται εύκολα).
- Κατόπιν στο ίδιο ταψί καβουρδίζουμε και τα αμύγδαλα.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε το μέλι με την ζάχαρη σε δυνατή φωτιά, για δύο λεπτά περίπου. (Το μείγμα πρέπει να φτάσει τους 125 βαθμούς C.)
- Ρίχνουμε το σουσάμι, και αφήνουμε να ψηθεί ανακατεύοντας συνεχώς, με ξύλινη κουτάλα, για ένα λεπτό.
- Κατεβάζουμε από την φωτιά, ρίχνουμε τα αμύγδαλα, και ανακατεύουμε καλά
- Απλώνουμε στον πάγκο μας μια λαδόκολλα, η βρέχουμε μια σανίδα φαρδιά, (ιδική για παστέλι) και με έναν βρεγμένο πλάστη (τον βρέχουμε τακτικά) απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα σε πάχος 1,5 έως 2 εκατοστά. (Μπορούμε να λαδώσουμε ελάχιστα τον πλάστη ή την σανίδα με λίγο σπορέλαιο).
- Τέλος πασπαλίζουμε με το κουφετάκι σαβούρα, και περνάμε μία δύο φορές τον πλάστη να "κάτσει" το κουφετάκι.
- Το αφήνουμε να κρυώσει καλά, και να σφίξει. Το κόβουμε σε λωρίδες, και σερβίρουμε πασπαλίζοντας λίγη κανέλα.
Tips: Μπορούμε αν θέλουμε να το κάνουμε και σκέτο χωρίς αμύγδαλα, με την ίδια διαδικασία.
Αν σας κολλάει συνεχώς ο πλάστης και σας κουράζει... αντί για ρολλάρισμα, κάντε το με συνεχές χτυπηματάκια και περπατώντας τον επάνω στο μίγμα, και φυσικά να τον βρέχετε ταχτικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου