Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Παραδοσιακό παστέλι Ζακύνθου

Υγιεινό, αρωματικό, υπέροχο σπιτικό παστέλι. Με γνήσιο καθαρό μέλι, και όχι με γλυκόζη και ζάχαρη καραμελωμένη, όπως του εμπορίου. Απολαύστε το...
Υλικά:
800 γρμ. μέλι θυμαρίσιο, ή καλό γνήσιο μέλι
200 γρμ. ζάχαρη
1 κιλό σουσάμι
150 γρμ. αμύγδαλα,  καβουρδισμένα
λίγη κανέλα σκόνη
λίγα κουφετάκια σαβούρα, (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
  1. Καβουρδίζουμε λίγο το σουσάμι σε ένα ταψί μέσα στο φούρνο, στους 150 βαθμούς. (Προσοχή, καίγεται εύκολα).
  2. Κατόπιν στο ίδιο ταψί καβουρδίζουμε και τα αμύγδαλα.
  3. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε το μέλι με την ζάχαρη σε δυνατή φωτιά, για δύο λεπτά περίπου. (Το μείγμα πρέπει να φτάσει τους 125 βαθμούς C.) 
  4.  Ρίχνουμε το σουσάμι, και αφήνουμε να ψηθεί ανακατεύοντας συνεχώς, με ξύλινη κουτάλα, για ένα λεπτό. 
  5. Κατεβάζουμε από την φωτιά, ρίχνουμε τα αμύγδαλα, και ανακατεύουμε καλά  
  6. Απλώνουμε στον πάγκο μας μια λαδόκολλα, η βρέχουμε μια σανίδα φαρδιά, (ιδική για παστέλι) και με έναν βρεγμένο πλάστη (τον βρέχουμε τακτικά) απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα σε πάχος 1,5 έως 2 εκατοστά. (Μπορούμε να λαδώσουμε ελάχιστα τον πλάστη ή την σανίδα με λίγο σπορέλαιο).
  7. Τέλος πασπαλίζουμε με το κουφετάκι σαβούρα, και περνάμε μία δύο φορές τον πλάστη να "κάτσει" το κουφετάκι. 
  8. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά, και να σφίξει. Το κόβουμε σε λωρίδες, και σερβίρουμε πασπαλίζοντας λίγη κανέλα.
Καλή επιτυχία.
Tips: Μπορούμε αν θέλουμε να το κάνουμε και σκέτο χωρίς αμύγδαλα, με την ίδια διαδικασία.
Αν σας κολλάει συνεχώς ο πλάστης και σας κουράζει... αντί για ρολλάρισμα, κάντε το με συνεχές χτυπηματάκια και περπατώντας τον επάνω στο μίγμα, και φυσικά να τον βρέχετε ταχτικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF