Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Παξιμαδάκια κανέλας

Τραγανά παξιμαδάκια κανέλας. Μοσχομυροδάτα για το πρωινό σας, τον καφέ σας, για όλες τις ώρες.
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
330 γρμ. ελαιόλαδο
120 ml. λευκό ξηρό κρασί
180 ml. νερό
80 γρμ. πετιμέζι
200 γρμ. ζάχαρη
2 κουτ. σ. κανέλα σκόνη
2 κουτ. γλ. γλυκάνισο
3 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 1/2 κουτ. γλ. γαρύφαλλο σκόνη
1 κουτ. γλ. αλάτι
σουσάμι και ζάχαρη κρυσταλλική για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
  1. Σε μία λεκάνη βάζουμε αλεύρι, κανέλα, μπέικιν πάουντερ, αλάτι, γαρύφαλλα, και γλυκάνισο, τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Ανοίγουμε μία λακκούβα στη μέση, και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια, και ζυμώνουμε να γίνει μία απαλή μαλακιά ζύμη. Αν έχουμε μεγάλο μίξερ, τα βάζουμε όλα μαζί, και τα δουλεύουμε καλά με τον γάντζο. 
  2. Χωρίζουμε στα τέσσερα την ζύμη μας, και την πλάθουμε σε μακρόστενα μπαστούνια. Τα κυλάμε πάνω στο σουσάμι, και τα βάζουμε σε 2 ταψιά με αντικολλητικό χαρτί. 
  3. Τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και με ένα κοφτερό μαχαίρι, ή σπάτουλα μεγάλη, τα χωρίζουμε σε φέτες.
  4. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C. βαθμούς για 40 λεπτά. Κατόπιν τα χωρίζουμε μεταξύ τους, κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 150 C. βαθμούς, και τα ψήνουμε για 20 λεπτά ακόμα να γίνουν τραγανά. Αν τα θέλουμε πολύ τραγανά τα αφήνουμε περισσότερη ώρα.
Tips:
  1. Αν θέλουμε να φτιάξουμε την ζύμη στο μίξερ, βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο, και ζυμώνουμε καλά με τον γάντζο. 3 λεπτά από την ώρα που θα απορροφηθεί το αλεύρι.
  2.  Η συνταγή βγάζει 60 περίπου παξιμαδάκια.
  3.  Αν δεν έχουμε πετιμέζι, βάζουμε 60-80 ml. επιπλέον νερό, και 20-30 γρμ. επιπλέον ζάχαρη..



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF