Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Μπανανόπιτα

Μία υπέροχη πρωτότυπη συνταγή μπανανόπιτας. Απολαύστε την. 
Υλικά:

Για το κέικ:
170 γρμ. βούτυρο λιωμένο
150 γρμ. ζάχαρη
2 αυγά
200 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
120 γρμ. γάλα φρέσκο
2 κουτ. σ. γιαούρτι
1 κουτ. γλ. κοφτό σόδα μαγειρικής
2 αρκετά ώριμες μπανάνες
1 βανίλια
2 κουτ. σ. ρούμι, ή κονιάκ
1/4 κουτ. γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
1 πρέζα αλάτι
40 γρμ. κακάο άγλυκο

Για την κρέμα μπανάνας:
300 γρμ. σοκολάτα κουβερτούρα 55% κακάο τεμαχισμένη
150 γρμ. ώριμες μπανάνες πολτοποιημένες
230 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1 κουτ. σ. μέλι
1 κουτ. σ. ζάχαρη άχνη
1 φύλλο ζελατίνη
1 κουτ. σ. ρούμι, ή κονιάκ
1/2 κουτ. γλ. εσάνς πορτοκαλιού
εναλλακτικά 1 κουτ. γλ. βανίλια με άρωμα πορτοκάλι

Για την επικάλυψη, και γλασάρισμα:
3 μπανάνες ώριμες κομμένες σε φέτες
λίγη κανέλα σκόνη (προαιρετικά)
200 γρμ. κουβερτούρα 35% κακάο
200 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1 κουτ. σ. μέλι
1 κουτ. σ. ελαιόλαδο
 λίγο φιλέ αμυγδάλου, ή χοντροκομμένο ξεφλουδισμένο αμύγδαλο, καβουρδισμένο
Εκτέλεση:

Για το κέικ:
Καθαρίζουμε και πολτοποιούμε τις μπανάνες στο μπλέντερ. Χτυπάμε με μίξερ χειρός το λιωμένο βούτυρο (να έχει κρυώσει) με τη ζάχαρη, να λιώσει η ζάχαρη και να ασπρίσει. Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το κακάο, και το μπέικιν πάουντερ. Διαλύουμε τη σόδα στο γάλα. Προσθέτουμε στο μίξερ ένα ένα τα αυγά, το γιαούρτι, τη βανίλια, το γαρύφαλλο, και το αλάτι. Ρίχνουμε το γάλα, το ρούμι, και μετά το μείγμα με το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε τις πολτοποιημένες μπανάνες, και ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα με τσέρκι 26 εκ. και την τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο-180ο C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 50 λεπτά. Ελέγχουμε με ένα μαχαίρι το κέικ, αν βγαίνει στεγνό και καθαρό είναι ψημένο. Το αφήνουμε να κρυώσει, και το ξεφορμάρουμε.

Για την κρέμα μπανάνας:
 Μουσκεύουμε καλά σε κρύο νερό την ζελατίνα, και την διαλύουμε σε 3-4 κουταλιές χλιαρή κρέμα γάλακτος. Σε μπεν μαρί λιώνουμε την σοκολάτα, προσθέτουμε το μέλι, και το λικέρ η τη βανίλια, και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Προσθέτουμε στη σοκολάτα τμηματικά τις πολτοποιημένες μπανάνες που τις έχουμε κάνει στο μπλέντερ, ανακατεύοντας να μην μας πήξει η σοκολάτα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη άχνη, προσθέτοντας σιγά-σιγά την ζελατίνα, σε πηχτή κρέμα, όχι σαντιγί. Αφού κρυώσει η σοκολάτα, προσθέτουμε τμηματικά την σαντιγί ανακατεύοντας με μία σπάτουλα. Τέλος με το μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα, ομογενοποιούμε το μείγμα καλά.

Συναρμολόγηση:
 Με ένα μεγάλο και κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το κέικ οριζόντια στη μέση, και βάζουμε το ένα κομμάτι σε φόρμα με τσέρκι 26 εκ. Ρίχνουμε την κρέμα μπανάνας, και σκεπάζουμε με το άλλο κομμάτι κέικ, το τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες να παγώσει. Φτιάχνουμε το γλάσο σοκολάτας. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε καλά τα 200 γρμ. κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα, και ανακατεύουμε καλά να λιώσει η κουβερτούρα, προσθέτουμε το μέλι, και τέλος το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε καλά. Αφαιρούμε από την φόρμα το τσέρκι, παίρνουμε προσεχτικά με μία μεγάλη σπάτουλα το γλυκό, και το τοποθετούμε πάνω σε μία σχάρα. Στρώνουμε ομοιόμορφα τις κομμένες μπανάνες (δύο-τρεις στρώσεις, όσο πάρει) πασπαλίζουμε λίγη κανέλα αν θέλουμε, και περιχύνουμε πάνω το ζεστό γλάσο να καλύψει καλά τις μπανάνες. Με μία σπάτουλα, η ένα φαρδύ μαχαίρι, στρώνουμε γύρω-γύρω στο γλυκό την σοκολάτα που έχει τρέξει. Αφήνουμε να στραγγίξει το περιτό γλάσο, και να σφήξει, και γαρνίρουμε με το φιλέ αμυγδάλου. Τοποθετούμε το γλυκό σε μία πιατέλα σερβιρίσματος, και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει το γλάσο.
Tips:
Μπανάνες για το κέικ χρησιμοποιούμε αρκετά γινωμένες, αυτές που έχουν μαυρίσει και τις έχουμε έτοιμες... για πέταμα. Δεν θέλουμε καλές μπανάνες, και ιδικά όχι άγουρες διότι θα ξινίζει... Επίσης και για την κρέμα μπανάνας να είναι καλά γινωμένες και γλυκές. Είναι σημαντικό αυτό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF