Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Τούρτα Cookies

Υπέροχη απολαυστική τούρτα μπισκότου. Μία μοναδική γεύση φτιαγμένη από εμένα. Η φώτο είναι ενδεικτική.
Υλικά:

Για το παντεσπάνι: Τετράγωνη φόρμα ή ταψί 25Χ25 ή στρογγυλή φόρμα με τσέρκι 26 cm.
180 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
6 αυγά
120 γρμ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 κουτ. γλ. χυμό λεμόνι
1/2 κουτ. γλ. πέκιν πάουντερ
50 γρμ. βούτυρο
3 βανίλιες

Για την κρέμα μπισκότου:
500 γρμ. Φρέσκο γάλα
220 γρμ. Κρέμα γάλακτος
80 γρμ. Ζάχαρη
4 κρόκοι αυγών
60 γρ. Κορν φλάουρ
1 βανίλια
120 γρμ. μπισκότα Marie Παπαδοπούλου, τριμμένα σε σκόνη

Για το σιρόπι:
300 γρμ νερό
200 γρμ. ζάχαρη
1 κουτ. γλ. χυμό λεμονιού
1 κουτ. σ. κονιάκ
2-3 σταγόνες άρωμα πικραμύγδαλο

Για το γλάσο:
150 γρμ. σοκολάτα κουβερτούρα 35% κακάο τεμαχισμένη
50 γρμ. λευκή κουβερτούρα τεμαχισμένη
180 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1 κουτ. σ. μέλι
2-3 κουταλιές της σούπας χοντροτριμμένα μπισκότα Marie για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Για το παντεσπάνι:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, και το πέκιν πάουντερ δύο φορές. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη , το βούτυρο, το αλάτι, και το άρωμα στο μίξερ να αφρατέψουν, μέχρι να ασπρίσουν, ρίχνουμε και το λεμόνι. Ρίχνουμε μέσα λίγο-λίγο το μείγμα αλεύρι, και ανακατεύουμε ελαφρώς με μία μαρίζ. Βουτυρώστε τα πλαϊνά μιας τετράγωνης φόρμας με τσέρκι, ή ταψάκι, 25Χ25 εκ. και τοποθετήστε ένα χαρτί ψησίματος στο πάτο. Ρίξτε το μείγμα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 - 35 λεπτά. Ανάλογα τον φούρνο, και το δοκιμάζουμε με οδοντογλυφίδα. Αφήστε το παντεσπάνι να κρυώσει καλά. Με ένα κοφτερό μεγάλο και λεπτό μαχαίρι, ισιώστε την επιφάνεια, και κόψτε το προσεχτικά οριζόντια σε δύο φύλλα ενός εκ. πάχος.

Για την κρέμα μπισκότου:
Σε μια κατσαρόλα βάζετε το γάλα, με την κρέμα γάλακτος, και τα τοποθετείτε στη φωτιά. Ανακατεύετε καλά με το σύρμα τη ζάχαρη το κορν φλάουρ, τα αυγά, και τη βανίλια. Πριν βράσει το γάλα ρίχνετε μία κούπα στο μείγμα των αυγών, ανακατεύετε και το αδειάζετε σιγά - σιγά μέσα στο υπόλοιπο γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει κατεβάστε την από τη φωτιά. Την αδειάζετε σ’ ένα καθαρό σκεύος και την σκεπάζετε με μεμβράνη έτσι ώστε να εφάπτει στην επιφάνεια της κρέμας για να μην πιάσει κρούστα, και την αφήνετε να κρυώσει καλά. Όταν η κρέμα κρυώσει, βάλτε στο μπλέντερ τα μπισκότα και κάντε τα σκόνη, προσθέστε τα στην κρέμα, και χτυπήστε την με το μίξερ χειρός για να ενωθούν και να αφρατέψει η κρέμα. Αν είναι αρκετά σφιχτή η κρέμα, ρίχνετε ελάχιστη κρέμα γάλακτος, και ανακατεύετε, (κουταλάκι, κουταλάκι)... Την βάζετε στο ψυγείο να παγώσει, έως ότου την χρησιμοποιήσετε.

Για το γλάσο σοκολάτας:
Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε την κρέμα γάλακτος να κάψει. Κατεβάστε από τη φωτιά, και ρίξτε τις κουβερτούρες, αφήστε ένα λεπτό, και ανακατέψτε απαλά να μην κάνει φυσαλίδες, από κάτω προς τα πάνω με μία μαρίζ, να λιώσουν καλά οι σοκολάτες. Προσθέστε το μέλι, και ανακατέψτε καλά. Αφήστε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. (όχι να παγώσει)

Για το σιρόπι:
Βάλτε σε κατσαρολάκι, τη ζάχαρη, το νερό, και το λεμόνι, και βράστε τα για 4-5 λεπτά. Κατεβάστε από τη φωτιά, και ρίξτε το κονιάκ.
Συναρμολόγηση τούρτας:
Τετραγωνίστε το παντεσπάνι αφαιρώντας ελάχιστα την κόρα γύρω-γύρω. Σε ένα χάρτινο δίσκο βάλτε το ένα κομμάτι, και με πινέλο ποτίστε το καλά με το σιρόπι. Απλώστε πάνω την μισή κρέμα μπισκότου. Τοποθετήστε το άλλο κομμάτι παντεσπάνι, ποτίστε με το σιρόπι, και απλώστε την υπόλοιπη κρέμα μπισκότου. Στρώστε την με την σπάτουλα να κάνει λεία επιφάνεια, και με την σπάτουλα καλύψτε και τα πλαϊνά της τούρτας. Βάλτε την στο ψυγείο να παγώσει καλά, ή για μισή ώρα στην κατάψυξη. Τοποθετήστε την τούρτα σε μία σχάρα, μέσα σε ένα μεγάλο ταψί, πασπαλίστε λίγα χοντροκομμένα μπισκότα πάνω στην κρέμα, και περιχύσετε το γλάσο σε όλη την επιφάνεια, με μία σπάτουλα καλύψτε καλά και τα πλαϊνά, όπως θα τρέχει το γλάσο. Αφήστε να στραγγίξει η σοκολάτα, και προσεχτικά μεταφέρετε την τούρτα από τον χάρτινο δίσκο, σε ένα καθαρό δίσκο, ή πιατέλα σερβιρίσματος. Βάλτε την στο ψυγείο να παγώσει το γλάσο.

Μπορείτε να γαρνίρετε με τριμμένη λευκή σοκολάτα, ή σχηματίστε μερικές γραμμές με λιωμένη λευκή σοκολάτα, πασπαλίστε τμηματικά λίγο χοντροκομμένο αμύγδαλο, και βάλτε 3-4 ολόκληρα μπισκότα Marie για ντεκόρ. Δημιουργείστε το δικό σας full style.


1 σχόλιο:

Print this page

Print Friendly and PDF