Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Τούρτα πορτοκάλι - σοκολάτα, με επικάλυψη γλάσο πορτοκαλιού

Μία υπέροχη δίχρωμη γευστική τούρτα φτιαγμένη από μένα. Με παντεσπάνι σοκολάτας, με γέμιση σοκολάτας, και μία δεύτερη γέμιση κρέμας πορτοκαλιού. Και τέλος, με επικάλυψη γλάσο πορτοκάλι!!
Υλικά:

Για το παντεσπάνι:
200 γρμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
120 γρμ. ζάχαρη
6 αυγά
50 γρμ. κακάο σκόνη
60 γρμ. βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
2 βανίλιες
1/2 κουτ. γλ. πέκιν πάουντερ

Για την κρέμα σοκολάτας υγείας:
320 γρμ. γάλα πλήρες
110 γρμ. μαύρη σοκολάτα υγείας, τεμαχισμένη
1 βανίλια φασόλι, ή 1/2 κουταλάκι γλ. εκχύλισμα βανίλιας
3 μεγάλα αυγά τους κρόκους
60 γρμ. ζάχαρη
40 γρμ. κόρν φλάουρ
100 γρμ. κρέμα γάλακτος 35 % λιπαρά χτυπημένη σε σαντιγύ
1 κουτ. γλ. λικέρ Grand Marnier

Για την κρέμα πορτοκαλιού:
45 γρμ. κορν φλάουρ
3 κρόκους αυγών
120 γρμ. ζάχαρη
80 γρμ. χυμό πορτοκάλι
250 γρμ. φρέσκο γάλα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
120 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά χτυπημένη σε σαντιγύ

Για το γλάσο πορτοκαλιού:
250 γρμ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
70 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλική
30 γρμ. γλυκόζη
8 γρμ. κορν φλάουρ
1/2 κουτ. γλ. εσάνς πορτοκαλιού
1/2 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά
1 1/2 φύλλο ζελατίνας (2 γραμμάρια)

Για το σιρόπι:
250 γρμ νερό
200 γρμ. ζάχαρη
1 κουτ. σούπας μέλι
 1/2 πορτοκάλι με την φλούδα
Εκτέλεση:

Εκτέλεση παντεσπάνι σοκολάτας:
Ανακατεύετε το αλεύρι με το κακάο και το μπεικιν πάουντερ, και το κοσκινίζετε δύο φορές.
Χτυπάτε με το μίξερ τη ζάχαρη με τους κρόκους και τις βανίλιες μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτετε το βιτάμ και ανακατεύετε καλά.
Χτυπάτε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και την προσθέτετε στο παραπάνω μείγμα σταδιακά μαζί με το μείγμα αλευριού, ανακατεύοντας ελαφρά με μαρίζ, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο. Αλείψετε μια φόρμα με τσέρκι 28 εκ. με λίγο βιτάμ, στρώνετε μία λαδόκολλα στο πάτο, και ρίξτε το μείγμα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 35’ - 45' στους 160 - 170 C. Δοκιμάστε με μία οδοντογλυφίδα να δείτε αν έχει ψηθεί καλά. Αφήνετε το παντεσπάνι να κρυώσει καλά, ισιώστε λίγο την επιφάνεια με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι, και κόψτε το οριζόντια στη μέση.

Εκτέλεση κρέμας πορτοκαλιού:
Χτυπήστε με το σύρμα το κορν φλάουρ, τους κρόκους, και την ζάχαρη,
Βάζετε σε αντικολλητικό κατσαρολάκι το γάλα με τον χυμό πορτοκαλιού σε μέτρια θερμοκρασία και μόλις αρχίσει να φουσκώνει ρίξτε το μείγμα των κρόκων ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να πήξει καλά η κρέμα. Αποσύρετε από την φωτιά ρίξτε το ξύσμα πορτοκαλιού, και ανακατέψτε καλά. Σκεπάστε την κρέμα με μεμβράνη, (να πατάει πάνω στην κρέμα) και αφήστε την λίγο να κρυώσει, και μετά βάλτε την στο ψυγείο. Χτυπήστε τα 120 γρμ. κρέμα γάλακτος σε σαντιγύ.
Προσθέστε την σαντιγύ στην παγωμένη κρέμα και χτυπήστε λίγο να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σκεπάστε την και βάλτε την στο ψυγείο αν δεν την χρησιμοποιήσετε αμέσως. Χτυπήστε την ελαφρά με το μίξερ χειρός αν θέλετε, πριν την χρησιμοποιήσετε.

Εκτέλεση κρέμας σοκολάτας υγείας:
Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τη ζάχαρη και τους κρόκους αυγών μαζί. Κοσκινίστε το αλεύρι και το κόρν φλάουρ μαζί, και στη συνέχεια προσθέστε το στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας μέχρι να έχετε μια λεία πάστα. Σε μια κατσαρόλα βάζετε το γάλα και τη βανίλια φασόλι να βράζει (μέχρι το γάλα να αρχίζει να αφρίζει.) Βγάλτε το από τη φωτιά, αφαιρέστε την βανίλια, πάρτε τους σπόρους, και προσθέστε τους στο μείγμα των αυγών, προσθέστε την σοκολάτα υγείας, και ανακατέψτε καλά να λιώσει. Προσθέστε σιγά-σιγά στο μείγμα των αυγών μέσα στο γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σας πήξη το αυγό. (Εάν σχηματιστούν κομμάτια του αυγού στο μείγμα, το περνάμε μέσα από ένα σουρωτήρι.)
Στη συνέχεια το βάζουμε ξανά σε μέτρια φωτιά μέχρι να βράσει, ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν πάρει βράση, χτυπήστε με σύρμα ελαφρά το μείγμα συνεχώς για άλλα 30 - 60 δευτερόλεπτα μέχρι να πήξει. Αφαιρέστε το από τη φωτιά και χτυπήστε το ελαφρά. (Ρίξτε το εκχύλισμα βανίλιας, εάν χρησιμοποιήσατε, αντί για φασόλι βανίλιας.)
 Βάλτε την κρέμα σε ένα καθαρό μπολ αμέσως, και καλύψτε την επιφάνεια με μια μεμβράνη (να πατάει πάνω στην κρέμα) για να αποφευχθεί η κρούστα. Αφήστε την να κρυώσει καλά. Χτυπήστε τα 100 γρμ. κρέμα γάλακτος σε σαντιγί, και ρίξτε την στην κρέμα σοκολάτα, χτυπήστε την στο μίξερ για 2 λεπτά. Σκεπάστε την και βάλτε την στο ψυγείο αν δεν την χρησιμοποιήσετε αμέσως. Χτυπήστε την ελαφρά με το μίξερ χειρός αν θέλετε, πριν την χρησιμοποιήσετε.
Εκτέλεση γλάσου πορτοκαλιού:
Μουσκέψτε σε κρύο νερό την ζελατίνα. Κρατήστε 2 κουτ. σούπας από τον χυμό πορτοκάλι.
Σε μια κατσαρόλα βράζετε το χυμό πορτοκάλι και τη ζάχαρη για περίπου τρία λεπτά.
Σε άλλο σκεύος βάλτε το κορν φλάουρ, τις 2 κουταλιές χυμό που κρατήσατε, και το εσάνς πορτοκαλιού, και ανακατέψτε καλά να λιώσει το κορν φλάουρ. Στη συνέχεια ενώ βράζει η σάλτσα μας ρίξτε σιγά-σιγά το μείγμα κορν φλάουρ ανακατεύοντας με τον αβγοδάρτη. Αφήστε για αλλά δύο λεπτά να συνεχίσει το βράσιμο και ρίξτε την γλυκόζη, αποσύρετε από τη φωτιά. Ρίξτε την ζελατίνα, αφού την στύψτε καλά με το χέρι, και ανακατέψτε καλά να λιώσει.
Τέλος, ρίχνετε και το ξύσμα, και όσο είναι ζεστή η σάλτσα θα βγάλει το άρωμα του. Αφήστε να κρυώσει καλά.

Εκτέλεση σιροπιού:
Σε ένα κατσαρολάκι βράστε για 2-3 λεπτά όλα τα υλικά.

Ολοκλήρωση τούρτας:
 Σε μία φόρμα με τσέρκι 28 εκ. βάλτε το ένα κομμάτι παντεσπάνι, βρέξτε το καλά με ένα πινέλο με το σιρόπι. Στρώστε πάνω την κρέμα σοκολάτας υγείας. Βάλτε πάνω το άλλο κομμάτι παντεσπάνι, και βρέξτε το και αυτό καλά με το σιρόπι. Στρώστε την κρέμα πορτοκαλιού φτιάχνοντας όσο μπορείτε μία λεία επιφάνεια. Βάλτε την στο ψυγείο για μερικές ώρες να παγώσει καλά. (μπορείτε να την βάλετε και στην κατάψυξη για 1 ώρα) Αφαιρέστε το τσέρκι, και απλώστε ομοιόμορφα το γλάσο
Tips.
Μπορείτε αν θέλετε να βάλτε την τούρτα πάνω σε μία σχάρα και να περιχύσετε το γλάσο, έτσι ώστε να τρέξει το γλάσο και στα πλαϊνά της τούρτας. Βάλτε την μετά πάνω σε μία πιατέλα ή δίσκο σερβιρίσματος, και διακοσμήστε την όπως σας αρέσει.

Σημείωση:
 Μπορείτε να την φτιάξετε σε ατομικά φορμάκια, (τσέρκια 8 cc) κόβοντας το παντεσπάνι με κουπ-πατ, στο μέγεθος της φόρμας, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF