Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Καριόκες από τον Pano

Απολαύστε την μοναδική γεύση και άρωμα, πραγματικής καριόκας.

Υλικά:

Για τις καριόκες:
500 γρμ. μπισκότα digestive
400 γρμ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη μέτρια προς το ψιλό
130 γρμ. μέλι
1/2 κουτ. γλ. τριμμένο γαρύφαλλο
1 σφηνάκι μαύρο ρούμι, ή κονιάκ
30 γρμ. κακάο
1 βανίλια
ξύσμα από ένα μέτριο πορτοκάλι
70 γρμ. βούτυρο γάλακτος lurpak, πλάκα
80 γρμ. μαργαρίνη βιτάμ, πλάκα
220 γρμ. ζάχαρη άχνη
80 γρμ. σοκολάτα κουβερτούρα, λιωμένη

Για την επικάλυψη σοκολάτας:
500 γρμ. κουβερτούρα 35% - 55% κακάο
1 κουτ. σ. ουίσκι, ή 2-3 σταγόνες άρωμα πορτοκάλι

Εκτέλεση:

  1. Τρίβουμε στο μούλτι τα μπισκότα, τα βάζουμε σε μία λεκάνη, και ρίχνουμε το κακάο, το γαρύφαλλο, την βανίλια, τα ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε και τα μπισκότα, και ανακατεύουμε καλα. 
  2. Λιώνουμε το βούτυρο με την κουβερτούρα, προσθέτουμε την ζάχαρη και το ξίσμα, και δουλεύουμε με το σύρμα να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το μέλι και το κονιάκ, και αδειάζουμε το μίγμα στα μπισκότα. Ανακατεύουμε καλά-καλά με το χέρι να ομογενοποιηθούν.
  3. Χωρίζουμε το μείγμα στα δύο, και φτιάχνουμε δύο μπαστούνια στρογγυλά περίπου 4-5 εκ. διάμετρο. (Ανάλογα το πόσο μεγάλες θέλουμε να τις κάνουμε). Τα τυλίγουμε σφιχτά με μεμβράνη σαν καραμέλα, και τα βάζουμε στην κατάψυξη για 2-3 ώρες να παγώσει καλά το μείγμα.
  4. Ξετυλίγουμε από την μεμβράνη, και το κόβουμε προσεκτικά σε φέτες 1 έως 1,5 εκ. το πολύ, πάχος.
  5.  Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, ρίχνουμε λίγο-λίγο το ουίσκι, ή το άρωμα πορτοκάλι, ανακατεύοντας απαλά από κάτω προς τα πάνω με μία μαρίζ. Καλό θα ήταν να κρατάμε σε σταθερή θερμοκρασία στους 42-45 βαθμούς περίπου την σοκολάτα, ή σε μπεν μαρί, ή βάζοντας την κατσαρόλα πάνω σε μία σχάρα, που από κάτω έχουμε ανάψει 2-3 ρεσώ. Παίρνουμε μία-μία καριόκα με μία πιρούνα, διχάλα, και την βυθίζουμε γρήγορα-γρήγορα μέσα στην σοκολάτα, την αφήνουμε 5-6 δευτερόλεπτα να στραγγίξει, και την τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα να κρυώσει και να σφίξει καλά η σοκολάτα.
  6. Αφού σφίξουν, τις τυλίγουμε μία-μία σε αλουμινόχαρτο, ή σε σελοφάν, ή σε ιδικά χαρτάκια περιτυλίγματος γλυκών αν έχουμε, και τις διατηρούμε σε δροσερό μέρος, ή και στο ψυγείο μέσα σε κουτί σφραγισμένο για αρκετές μέρες.
Μυστικό:
Για καλύτερο λουστράρισμα και εμφάνιση στη σοκολάτα, καλό θα είναι να κάνουμε το βασικό στρώσιμο της σοκολάτας.


12 σχόλια:

  1. Αγαπητέ φίλε,
    συγχαρητήρια για τις υπέροχες συνταγές σου.
    Σ 'ευχαριστούμε για τον κόπο που κάνεις , ώστε
    να μας δώσεις τόσο χρήσιμες πληροφορίες.
    Θα δοκιμάσω κάποια απ' αυτές σύντομα.

    Ράνια Κωνσταντοπούλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ αγαπητή μου Ράνια για τα καλά σου λόγια. Είναι κάτι που το αγαπάω πολύ, οπότε δεν μου κάνει κανένα κόπο. Με ευχαριστεί πολύ αυτό, και είναι χαρά μου να το μοιράζομαι μαζί σας. Παρεμπιπτόντως, οι καριόκες είναι φανταστικές... δεν τις έχεις φάει πουθενά. Και δεν χρειάζεται να είναι Χριστούγεννα για να τις φτιάξουμε... :-)

      Καλή συνέχεια, και καλή επιτυχία σε ότι φτιάξεις.

      Διαγραφή
  2. Έφτιαξα λίγες δοκιμαστικά. Έγιναν υπέροχες, πραγματικά καλύτερες από τις αγοραστές, πολύ αρωματικές, πολύ τέλειες. Μπράβο!! σε ευχαριστούμε πολύ. Θα φτιάξω αρκετές τα Χριστούγεννα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι συνταγες σου ειναι καταπληκτικες,συγχαρητηρια.το γλασο σου σε μερικες ειναι αρκετα σφικτο.μηπως μπορεις να γραψεις πως φτιαχνουμε παντεσπανι χωρις κροκους γιατι βγαινει πολυ κιτρινο οσο κ να το χτυπησεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, σε ευχαριστώ. Για ποιό γλάσο μιλάς? ίσως να πρέπει να είναι πιο σφιχτό... πες μου ποιό είναι να σου απαντήσω, ή να το διορθώσω. Παντεσπάνι χωρίς αυγά δεν έχω συνταγή, δεν έχω φτιάξει ποτε. Αν θέλεις πιο ελαφρύ, βάλε λιγότερα αυγά. Θα ψάξω για συνταγή μήπως βρω κάτι.

      Διαγραφή
  4. Το παντεσπανι που φτιαχνουν στις τουρτες αμυγδαλου που το χρωμα του ειναι σαν μπεζ πως γινεται;εχω βρει ενα δικο σου αλλα το περιγραφεις σαν μπισκοτο αμυγδαλου το ιδιο ειναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, δεν ξέρω τι ενοείς. Άλλο το παντεσπάνι, άλλο το μπισκότο αμυγδάλου. Αυτό που λες ότι βρήκες, είναι μπισκότο, γίνετε σαν μαλακό μπισκότο, αλλά όχι σαν παντεσπάνι.

      Διαγραφή
  5. Σε ευχαριστω πολυ που μου απαντησες τοσο γρηγορα,εφτιξα το τριπλο τσιζκεικ με την καραμελα κ τα φουντουκια εκει το γλασο εσπαγε μολις εκοβα το κομματι κ η κρεμα του τυριου ξεκολλουσε απο την στρωση της σοκολατας αλλα απο γευση ηταν τελειο σαν αγοραστο κ απο εμφανιση.μπορεις να μου πεις 1κγ ζελατινη σε ποσα φυλλα αντιστοιχει;γιατι σκονη ζελατινης δεν μπορω να βρω.οσο για το παντεσπανι χωρις κροκους ηθελα να δω αν υπαρχει συνταγη γιατι ενω τα χτυπαω μεχρι να ασπρισουν πολυ καλα μολις ψηθει το παντεσπανι βγαινει ενα κατακιτρινο πραγμα καμια σχεση με τις αγοραστες τουρτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα eleni. Να είσαι καλά, το site μου είναι ενεργό, μπαίνω καθημερινά, και γιαυτό απαντώ άμεσα, όσο είναι δυνατόν. Το τσιζκέικ που λες, δεν είναι δικιά μου συνταγή. όσες συνταγές είναι στην άλλη σελίδα, είναι από διάφορα site, και η συγκεκριμένη είναι και από κάποιον chef, το αναφέρω και στον πρόλογο, "Μία πρωτότυπη Συνταγή από τον Michelle Southan." όντως η αναλογία της σοκολάτας με την κρέμα γάλακτος, είναι περισσότερη, και βγαίνει λίγο σκληρή. Αλλά έτσι το είχε η συνταγή, και δεν το άλλαξα, για το λόγο το ότι δεν είναι δικιά μου συνταγή. Σκόνη ζελατίνης υπάρχει σε σούπερ μάρκετ, και στα lidl. Αλλά είναι το ίδιο σε βάρος. Δηλαδή 1 κουτ. γλ. σκόνη είναι 5 γρ. περίπου, άρα θα βάλουμε 5 γρ. φύλλα. Αν αγοράσουμε τα συνηθισμένα από τα σ. μάρκετ, το φακελάκι των 10 γρ. με τα 6 φύλλα ζελατίνης, είναι 1,7 γμ. το κάθε φύλλο περίπου.. Να ξέρεις ότι 10 γρ. ζελατίνη, είναι ικανή να πήξει σε στιλ απαλού ζελέ, 500 γρ. υγρό. Τώρα για το παντεσπάνι, μπορείς να βάλεις λιγότερα αυγά. Αν και οι κρόκοι είναι που το κρατούν ελαστικό, και δεν σπάει. Μην ψάχνεις τα παντεσπάνια στις αγοραστές τούρτες... αυτά είναι από τυποποιημένα υλικά και σκόνες... γιαυτό λέμε αγνά σπιτικά υλικά. Αν πας σε μαγαζιά χοντρικής για επαγγελματίες ζαχαροπλάστες, θα βρεις από 2,5κιλα 5κιλα, μέχρι σακιά με σκόνες και πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής. Αυτά θέλεις?? :-) :c Ότι θέλεις είμαι στη διάθεσή σου, από αυτά που ξέρω. Το αναφέρω, δεν είμαι επαγγελματίας, εντελώς ερασιτέχνης, και λάτρεις της ζαχαροπλαστικής.

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστω παρα πολυ για την αμεση απαντηση σου,ειχα σκασει να βρω τι κανω λαθος με το παντεσπανι τωρα που μου το εξηγησες τοσο καλα ουτε να ακουσω παλι για αγοραστο,θα κοιταξω κ στα lidl για ζελατινη γιατι στα s.market που εχουμε εδω δεν υπαρχει.εισαι φοβερος παντως,ημουν σιγουρη οτι εισαι ζαχαροπλαστης,εχω αποθηκευσει πανω απο 20 συνταγες σου κ ανυπομονω να τις δοκιμασω,μπαινω καθε μερα κ κοιταω,συνταγη για γλασο καραμελας ξερεις;η να βαλω το σιροπι καραμελας πανω σε τουρτα θα σταθει;πες μου αν μπορεις πως να σε αναζητησω στο facebook γιατι φετος εβαλα ιντερνετ κ ειμαι λιγο ασχετη.να εισαι καλα κ να χαιρεσαι την οικογενεια σου!!!

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα Ελένη, αότι διάβασα το βρήκες το γλάσο καραμέλας. Στη σελίδα στην αρχή των αναρτήσεων, δεξιά, έχει το σήμα του facebook με το logo μου, και γράφω βρείτε μας στο dacebook, πάτα πάνω και θα σε προωθήσει στο facebook. Αν όχι, πάρε τον σύνδεσμο εδώ. https://www.facebook.com/pages/Sintages-Panos/419083744888684 Σε ευχαριστώ και πάλι για τα καλά σου λόγια.

      Διαγραφή

Print this page

Print Friendly and PDF