Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Κορμός σοκολάτας με φρούτα του δάσους

Απολαύστε την μοναδική γεύση των φρούτων του δάσους. Ένα απολαυστικό γλύκισμα από εμένα.

Υλικά:

Για το παντεσπάνι:
4 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 κρόκο αυγού
35 γρμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
30 γρμ. κόρν φλάουρ
100 γρμ. ζάχαρη άχνη
15 γρμ. ζάχαρη άχνη
20 γρμ. κακάο
1 κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας

Για τη γέμιση:
150 γρμ. φρούτα του δάσους, σμέουρα, βατόμουρα, φραγκοστάφυλα κ.λ.π..
40 γρμ. αποξηραμένα σύκα, ψιλοκομμένα
40 γρμ. αποξηραμένα δαμάσκηνα, ψιλοκομμένα
40 γρμ. αποξηραμένα μύρτιλλα
40 γρμ. σταφίδες ξανθιές
150 γρμ. λευκή κουβερτούρα, τεμαχισμένη
80 γρμ. κρέμα γάλακτος
1 κου. σ.  μαρμελάδα φρούτα του δάσους, ή βατόμουρο
1 κουτ. σ  ακόμα μαρμελάδα φρούτα του δάσους

Για το γλάσο:
150 γρμ. κουβερτούρα 55% κακάο
100 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1 κουτ. σ. μέλι
1 κουτ. σ. ουίσκι
 Εκτέλεση:

Παντεσπάνι:
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς C. Βουτυρώστε ένα ταψί 35x25 εκ. και απλώστε ένα χαρτί ψησίματος.
2. Βάλτε τα δύο ασπράδια από τα 4 αυγά χωριστά, και τα υπόλοιπα συν τον ένα κρόκο, όλα μαζί.
3. Σε ένα μπολ ανακατέψτε ελαφρά το αλεύρι, το κακάο, και το κόρν φλάουρ.
4. Στον κάδο του μίξερ βάλτε τα αυγά με τους κρόκους με τα 100 γρμ. της ζάχαρης, χτυπήστε στη υψηλή ταχύτητα για πέντε λεπτά, μέχρι να γίνουν μία αφράτη κρέμα. Στη συνέχεια, ρίξτε και το εκχύλισμα βανίλιας. Κοσκινίστε το μισό μείγμα αλευριού-κόρν φλάουρ μέσα στο μείγμα με τα αυγά, ανακατέψτε με μία σπάτουλα μαρίζ, καλά, καλά, και κοσκινίστε και το υπόλοιπο αλεύρι, συνεχίστε καλά το ανακάτεμα με την σπάτουλα.
5. Χτυπήστε τα 2 ασπράδια με τα 15 γρμ. ζάχαρης, μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Προσθέστε την μαρέγκα στο μείγμα με το αλεύρι, και ανακατέψτε ελαφρά με μία μαρίζ.
6. Ρίξτε το μείγμα στο ταψί, και απλώστε το ομοιόμορφα. (Το μείγμα θα πρέπει να είναι 1 εκ. πάχος περίπου). Ψήστε το για 6-8 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει.
7. Αφαιρέστε το από το φούρνο και πασπαλίστε το αμέσως με άχνη ζάχαρη, αναποδογυρίστε το ταψί πάνω σε μία καθαρή λεπτή πετσέτα, αφαιρέστε το ταψί και το χαρτί ψησίματος. Πασπαλίστε το με άχνη ζάχαρη, και τυλίξτε το σε ρολό, τυλίγοντας μαζί και την πετσέτα. Τοποθετήστε το σε μια σχάρα για να κρυώσει.
Γέμιση: 
1. Με ένα πιρούνι πιέστε και λιώστε τα σμέουρα και τα βατόμουρα, ή δουλέψτε τα ελάχιστα στο μπλέντερ. Αν έχετε και φραγκοστάφυλα, αφήστε τα ολόκληρα.
2. Ψιλοκόψτε τα σύκα και τα δαμάσκηνα.
3. Βάλτε την κρέμα γάλακτος στη φωτιά να κάψει, και λιώστε μέσα τη σοκολάτα.
4. Βάλτε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα φρούτα, προσθέστε τη λιωμένη σοκολάτα, και ανακατέψτε καλά να σμίξουν τα υλικά.
Γλάσο:
Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα, και την βάζουμε σε ένα μπολ.
Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι, και τοποθετούμε στη φωτιά να κάψει. Κατεβάζουμε, και την αδειάζουμε επάνω στην κουβερτούρα. Αφήνουμε ένα λεπτό να μαλακώσει, και ανακατεύουμε καλά να λιώσει η σοκολάτα. Προσθέτουμε το μέλι και το ουίσκι, ανακατεύουμε καλά, και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, και να πήξει.
Ολοκλήρωση: 
1. Ξεδιπλώστε προσεχτικά το παντεσπάνι, και απλώστε τη γέμιση λίγο πιο πάνω από τη μέση. Θα καλύψετε περίπου τα 25 εκ.. (Θα βάλτε τη γέμιση στην πλευρά του μήκους των 25 εκ. Δηλαδή θα τυλίξτε τα 35 εκ. και το μήκος του ρολού θα είναι τα 25 εκ.)
2. Αλείψτε με την μία κουταλιά μαρμελάδα την υπόλοιπη επιφάνεια του παντεσπανιού, αφού προηγουμένως την ανακατέψτε καλά με ένα κουτάλι για να μαλακώσει.
3. Τυλίξτε προσεχτικά και σφιχτά το παντεσπάνι σε ρολό, προσοχή να μην σας βγαίνει από τα πλαϊνά. Τυλίξτε το με μεμβράνη, ή αλουμινόχαρτο, βάλτε το σε μία πιατέλα, και μετά στο ψυγείο για μερικές ώρες.
4. Αφαιρέστε την μεμβράνη, και τοποθετήστε το γλυκό σε πιατέλα. Με μία σπάτουλα στρώστε πάνω το γλάσο ακανόνιστα. Τραβήξτε μερικές γραμμές με μία ξύστρα, ή ένα πιρούνι. Στολίστε το με μερικά φρούτα του δάσους. Κόψτε σε φέτες 1 1/2 εκ. περίπου, και σερβίρετε.
Σημείωση:
Μπορείτε επίσης να το πασπαλίσετε με άχνη ζάχαρη, αντί για γλάσο σοκολάτας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF