Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Φρουτόπιτα του Panou

Μία υπέροχη φρουτόπιτα φτιαγμένη από εμένα. Με φανταστικά υπέροχη γευστική, μυρωδάτη ζύμη πορτοκαλιού. Η συνταγή δεν υπάρχει πουθενά στο διαδίκτυο, αλλά όπου αλλού και να ψάξετε. Είναι αποκλειστικά για το sintagespanos.
Για τη ζύμη: 
100 γρμ. μαλακό βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
350 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γρμ. αλεύρι σκληρό
140 γρμ. ζάχαρη άχνη
ξύσμα από δύο πορτοκάλια
1 πρέζα καλή αλάτι
2 1/2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
4 κρόκους αυγού

Για την γέμιση:
2 μέτρια μήλα σκληρά
2 αχλάδια
1 μπανάνα
6-7 δαμάσκηνα ξερά
3 κουτ. σ. γλυκό κουταλιού βύσσινο στραγγισμένο από το σιρόπι, η μαρμελάδα φρούτα του δάσους
2 κουτ. σ. καστανή ζάχαρη
1 κοφτό κουτ. γλ. κανέλα

Για την κρούστα:
3 κουτ. σ. γάλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση γέμισης:
Καθαρίστε τα φρούτα. Κόψτε τα μήλα σε μέτριες ροδέλες, και μετά στη μέση. Κόψτε τα αχλάδια σε μέτριες ροδέλες, και τις μπανάνες πάλι σε μέτριες ροδέλες. Κόψτε και τα δαμάσκηνα στη μέση.
Σε ένα μπολ, ανακατέψτε την ζάχαρη με την κανέλα.
Ετοιμάστε την ζύμη: 
(Για μια στρογγυλή φόρμα με τσέρκι 26-28 cc. Γίνετε και σε πυρέξ)
Η προετοιμασία της ζύμης μπορεί να γίνει και την προηγούμενη ημέρα.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε με το μίξερ, το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε τους κρόκους χτυπημένους, το πέικιν πάουντερ, και τα αλεύρια λίγο-λίγο. Ανακατεύουμε καλά με τον γάτζο, μέχρι να γίνει μία λεία ζύμη, περίπου 6-7 λεπτά. Καλύψτε το μπολ με μεμβράνη, και αφήστε το στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Παίρνουμε λίγο παραπάνω από την μισή ζύμη, και την βάζουμε πάνω σε ένα ελαφρώς αλευρωμένο χαρτί ψησίματος, την ανοίγουμε λίγο με το χέρι, την αλευρώνουμε ελαφρώς, και βάζουμε από πάνω άλλο ένα χαρτί ψησίματος. Με τον πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο σε μέγεθος μεγαλύτερο της φόρμας. Το βάζουμε στη φόρμα αφού την έχουμε πρώτα βουτυρώσει, η στρωμένη με χαρτί ψησίματος. Τραβάμε με το χέρι, η με ένα μικρό ρολάκι για φύλλο, να ανοίξει το φύλλο και να καλύψουμε και τα τοιχώματα τις φόρμας όσο πιο πολύ μπορούμε. Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι. Απλώνουμε πάνω τις φέτες μήλου, μετά τα αχλάδια, και από πάνω τις μπανάνες. Πασπαλίζουμε με το μείγμα ζάχαρη/κανέλα. Ρίχνουμε στα κενά τα δαμάσκηνα κομμένα στα 4, και τέλος το γλυκό βύσσινο. (αν βάλετε μαρμελάδα, την διαλύετε με μία κουταλιά νερό, στο μπλέντερ, η με ένα πιρούνι.) Γυρίστε τα τυχόν περισσεύματα ζύμης από τα τοιχώματα της φόρμας, προς τα μέσα. Ανοίγουμε και την υπόλοιπη ζύμη σε φύλο, με τον ίδιο τρόπο, στο μέγεθος της φόρμας, και με την βοήθεια του χαρτιού το αναποδογυρίζουμε πάνω από τη γέμιση. Στρώστε το, και κολλήστε τις άκρες της πάνω με της κάτω ζύμης, πιέζοντας ελαφρά.

Για την κρούστα, και ολοκλήρωση:
Ανακατεύουμε το γάλα με τη ζάχαρη, και με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C στην κάτω θέση, για 35 λεπτά να βράσουν τα φρούτα. Μετά σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, και ανεβάζουμε την θερμοκρασία στους 190° C βαθμούς, και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμα, να πάρει ένα χρυσό σκούρο χρώμα. Την αφήνουμε να κρυώσει, και την ξεφορμάρουμε. Απολαύστε την ζεστή, η σε θερμοκρασία δωματίου.

Μερικές οδηγίες:
Δεν χρειάζεται να είναι τέλεια ανοιγμένο το φύλλο, επειδή δεν είναι φύλλο για πίτες, και δεν ανοίγει τόσο καλά. Ανοίξτε το όσο μπορείτε, απλώστε το στη φόρμα, και μετά τραβήξτε το με τα δάχτυλα, η με ένα μικρό ρολάκι και στρώστε το. Επίσης μην ανησυχείτε αν το πάνω φύλλο σας ζάρωσε, η σας σκίστηκε. Δεν μας πειράζει, διορθώστε το λίγο με το χέρι, και με το ψήσιμο θα φουσκώσει και θα φτιάξει.
Μπορείτε ακόμα να βάλετε κομμένα σύκα ξερά, ή βερίκοκα ξερά, κ.λ.π.. Αφαιρέστε κάποιο φρούτο, και προσθέστε κάτι άλλο, μην την βαρύνεται πολύ. Επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε το γλυκό κουταλιού, η την μαρμελάδα, με 3 - 4 κουτ. σούπας σταφίδες ξανθές, μουσκεμένες σε μία κουταλιά ρούμι, η κονιάκ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF