1/2 κιλό φύλλο μπακλαβά
600 γρμ. καταΐφι
200 γρμ. ξερά βερίκοκα
200 γρμ. ξερά δαμάσκηνα
200 γρμ. ξερά σύκα
100 γρμ. σταφίδες ξανθιές
100 γρμ. καρύδια, ή φιστίκι Αιγίνης ανάλατο, ψιλοκομμένα
250 γρμ. φρέσκο βούτυρο γάλακτος
250 γρμ. βούτυρο βιτάμ
1 κουτ. γλ. γαρύφαλλο σκόνη
2 κουτ. γλ. κανέλα σκόνη
λίγο χοντροκομμένο φιστίκι Αιγίνης για πασπάλισμα
Για το σιρόπι:
1,750 γρμ. ζάχαρη
1 1/2 λίτρο νερό
3 κουτ. σ.. γλυκόζη
1/2 μικρό λεμόνι
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς στον αέρα, για 1,30 ώρα μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα.
600 γρμ. καταΐφι
200 γρμ. ξερά βερίκοκα
200 γρμ. ξερά δαμάσκηνα
200 γρμ. ξερά σύκα
100 γρμ. σταφίδες ξανθιές
100 γρμ. καρύδια, ή φιστίκι Αιγίνης ανάλατο, ψιλοκομμένα
250 γρμ. φρέσκο βούτυρο γάλακτος
250 γρμ. βούτυρο βιτάμ
1 κουτ. γλ. γαρύφαλλο σκόνη
2 κουτ. γλ. κανέλα σκόνη
λίγο χοντροκομμένο φιστίκι Αιγίνης για πασπάλισμα
Για το σιρόπι:
1,750 γρμ. ζάχαρη
1 1/2 λίτρο νερό
3 κουτ. σ.. γλυκόζη
1/2 μικρό λεμόνι
Εκτέλεση:
Βάζουμε στο μούλτι τα καρύδια, ή φιστίκια, και τα ψιλοκόβουμε. Τα βάζουμε σε ένα λεκανάκι, και μετά βάζουμε λίγα-λίγα τα ξερά φρούτα (εκτός τις σταφίδες) και τα χοντροκόβουμε, (μία δύο γυρισιές, ή τα ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι στη σανίδα), τα ρίχνουμε στο λεκανάκι με το ξηρό καρπό, προσθέτουμε τις σταφίδες, την κανέλα, το γαρίφαλο, και τα ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε τα βούτυρα. Παίρνουμε 1 φύλλο μπακλαβά, το βουτυρώνουμε με ένα πινέλο, και το απλώνουμε στον πάγκο μας, βάζουμε άλλο ένα φύλο από πάνω, το ένα πάνω στο άλλο, και το βουτυρώνουμε και αυτό καλά. Παίρνουμε ένα μέρος καταΐφι (120-150 γρμ. περίπου), το ξένουμε καλά, και το απλώνουμε κατά μήκος επάνω στα φύλλα. Το βουτυρώνουμε καλά-καλά με το πινέλο. Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε από την γέμιση και την απλώνουμε κατά μήκος στο κανταΐφι και σχηματίζουμε ένα κορδόνι ένα δάχτυλο πάχος περίπου... Τυλίγουμε προσεχτικά και σφιχτά σε ρολό, και το τοποθετούμε σε τετράγωνο ταψί, καλά βουτυρωμένο. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι, κόβουμε σε κομμάτια το ρολό, περίπου 5 εκ. μήκος. Αδειάζουμε σιγά σιγά, ή με το πινέλο, όσο βούτυρο περίσσεψε πάνω στα κομμάτια.Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς στον αέρα, για 1,30 ώρα μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό, και την ζάχαρη, ανακατεύουμε και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε την γλυκόζη και το λεμόνι, και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει το σιρόπι μας. Περίπου 3-4 λεπτά. Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο, και το σιροπιάζουμε προσεχτικά, καυτό, και το σιρόπι ζεστό. Το σιρόπι πρέπει να καλύψει καλά το καταΐφι, αν γεμίσει μέχρι πάνω, σταματήστε για λίγο να το απορροφήσει, και ξαναρίξτε. Το αφήνουμε να απορροφήσει καλά το σιρόπι, και πασπαλίζουμε από πάνω λίγο χοντροκομμένο φιστίκι Αιγίνης.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό, και την ζάχαρη, ανακατεύουμε και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε την γλυκόζη και το λεμόνι, και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει το σιρόπι μας. Περίπου 3-4 λεπτά. Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο, και το σιροπιάζουμε προσεχτικά, καυτό, και το σιρόπι ζεστό. Το σιρόπι πρέπει να καλύψει καλά το καταΐφι, αν γεμίσει μέχρι πάνω, σταματήστε για λίγο να το απορροφήσει, και ξαναρίξτε. Το αφήνουμε να απορροφήσει καλά το σιρόπι, και πασπαλίζουμε από πάνω λίγο χοντροκομμένο φιστίκι Αιγίνης.
Διατηρείται μερικές μέρες εκτός ψυγείου, σκεπασμένο με μεμβράνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου