Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Τάρτα λεμόνι

Δροσερή τάρτα λεμόνι με γλάσο λεμονιού. Άλλο ένα γλύκισμα για όλες τις εποχές.
Υλικά:

Για την τάρτα:
250 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρμ. βούτυρο παγωμένο
70 γρμ, ζάχαρη άχνη
1 αυγό κρύo
1 πρέζα αλάτι
1 σφηνάκι γάλα, ή νερό, παγωμένο

Κρέμα λεμονιού:
200 γρμ. νερό
160 γρμ. γάλα
70 γρμ. κορν φλάουρ
40 γρμ. αλεύρι
4 κρόκους
200 γρμ. ζάχαρη
120 γρμ. χυμό λεμονιού
ξύσμα από 2 λεμόνια
1 βανίλια
15 γρμ. βούτυρο γάλακτος
μία πρέζα αλάτι
Μαρέγκα:
3 ασπράδια αβγών
90 γρμ. ζάχαρη άχνη
λίγο κρεμόριο

Γλάσο λεμονιού:
250 γρμ. φρέσκο χυμό λεμόνι
70 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλική
30 γρμ. γλυκόζη
10 γρμ. κορν φλάουρ
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
2 φύλλα ζελατίνας (3 γραμμάρια)
150 γρμ. σαντιγί για γαρνίρισμα
ή λίγη μαρέγκα
Εκτέλεση:

Τάρτα:
  1. Μπορείτε να την ετοιμάσετε και από την προηγούμενη μέρα, και να την φυλάξετε σε ξηρό μέρος. Κόψτε το βούτυρο σε μικρά κιβάκια.
  2. Βάλτε το αλεύρι, το βούτυρο, και το αλάτι στο μίξερ με το πτερύγιο. Χτυπήστε μέχρι η ζύμη να μοιάζει με ψίχουλα. 
  3. Ρίξτε και τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατέψτε για 20 δευτερόλεπτα ακόμα. 
  4. Βάλτε την ζύμη σε ένα μπολ, και ζυμώστε την για λίγο με τα χέρια. 
  5. Τυλίξτε τη σε διάφανη μεμβράνη και αφήστε να κρυώσει και να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα πριν τη χρησιμοποιήσετε. 
  6. Απλώστε την σε ένα αλευρομένο χαρτί ψησίματος, αλευρώστε ξανά, σκεπάστε την με χαρτί ψησίματος, και ανοίξτε την ζύμη με ένα πλάστη σε μέγεθος μεγαλύτερο από την ταρτιέρα. 
  7. Βουτυρώστε καλά μία βαθιά ταρτιέρα, ή ταψάκι 25 εκ. διάμετρο περίπου, και στρώστε με τα δάχτυλα τη ζύμη να καλύψει και τα πλαϊνά. 
  8. Την τρυπάμε αρκετά με ένα πιρούνι για να μην φουσκώσει, την καλύπτουμε με μεμβράνη και την γεμίζουμε με ότι όσπρια έχουμε, φασόλια, φακές, ή και ρύζι. 
  9. Ψήνουμε στους 160 C σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά, αφαιρούμε τα φασόλια με την μεμβράνη, και ψήνουμε για 15-20' περίπου ακόμα, να πάρει ένα ελαφρύ χρυσαφή χρώμα. Την αφήνουμε να κρυώσει, και την αφαιρούμε από την ταρτιέρα.
Για τη κρέμα λεμονιού:
  1. Βάζουμε στη φωτιά το νερό με το γάλα να κάψουν.
  2. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το αλεύρι και το αλάτι. 
  3. Στη συνέχεια, το προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το μείγμα γάλα νερό, και τα βράζουμε ανακατεύοντας συνέχεια σε χαμηλή φωτιά για 1-2 λεπτά. 
  4. Παράλληλα, χτυπάμε τους κρόκους, και ρίχνουμε μέσα 4-5 κουταλιές από τη ζεστή κρέμα για να μην μας ψηθούν. 
  5. Ρίχνουμε το μείγμα κρόκων στην κατσαρόλα με τη κρέμα ανακατεύοντας έντονα με το σύρμα, και σιγοβράζουμε για 5-6 λεπτά έως ότου πήξει. 
  6. Κατεβάζουμε από την φωτιά, και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, το ξύσμα και το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά, και την αδειάζουμε σε καθαρό μπολ. Την σκεπάζουμε με μεμβράνη που να εφάπτει επάνω στην κρέμα, και την αφήνουμε να κρυώσει καλά. 
Για το γλάσο λεμονιού:
  1. Μουσκέψτε σε κρύο νερό την ζελατίνα. Κρατήστε 4-5 κουτ. σούπας από τον χυμό λεμονιού.
  2. Σε μια κατσαρόλα βράζετε το χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη για 2 λεπτά.
  3. Σε ένα μπολάκι βάλτε το κορν φλάουρ, και το χυμό λεμονιού που κρατήσατε, ανακατέψτε καλά να λιώσει το κορν φλάουρ. 
  4. Στη συνέχεια ενώ βράζει το λεμόνι, ρίξτε σιγά-σιγά το μείγμα κορν φλάουρ ανακατεύοντας με τον αβγοδάρτη. Αφήστε να βράση δύο-τρία λεπτά, και να πήξη. 
  5. Αποσύρετε από τη φωτιά ρίξτε την γλυκόζη, και ανακατέψτε καλά. Ρίξτε και την ζελατίνα, αφού την στύψτε καλά με το χέρι, και ανακατέψτε καλά να λιώσει.
  6. Τέλος, ρίχνετε και το ξύσμα λεμονιού. Αφήστε να κρυώσει καλά.
Για τη μαρέγκα:
Χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με την ζάχαρη άχνη και το κρεμόριο, σε σφιχτή μαρέγκα.

Ολοκλήρωση:
  1. Βάζουμε την τάρτα σε μία πιατέλα.
  2. Ρίχνουμε την κρέμα λεμόνι, και την ισιώνουμε καλά με μία σπάτουλα. Αφήνουμε 4-5 χιλιοστά χώρο για να πάρει και το γλάσο. 
  3. Ρίχνουμε το γλάσο λεμονιού να καλύψει όλη την επιφάνεια, και βάζουμε την τάρτα στο ψυγείο για 3-4 ώρες να παγώσει. 
  4. Γαρνίρετε γύρω-γύρω στην άκρη με ροζέτες από σαντιγί, ή με την μαρέγκα, που μετά την καψαλίζετε ελαφρώς με ένα καμινέτο.
Για περισσότερη γεύση και εμφάνιση, μπορείτε να φτιάξετε και "Ιταλική μαρέγκα".(συνταγή)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF