Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Βασιλόπιτα με κάσιους και ξερά σύκα

Η βασιλόπιτα του 2013!! Σίγουρα είναι το πρώτο γλυκό του χρόνου, μιας και το τρώμε συνήθως με την αλλαγή του χρόνου. Ξεκινήστε λοιπόν τον νέο χρόνο σας, με μία γλυκιά, γευστικότατη, υπέροχη βασιλόπιτα από εμένα, για να υποδεχτείτε γλυκά ...το 2013. Φτιάξτε την, και περιμένω τις εντυπώσεις, και τα σχόλιά σας.

Υλικά: (για 16 κομμάτια)
7 αυγά
300 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρμ. ζάχαρη άχνη + λίγη ακόμα για πασπάλισμα
300 γρμ. βούτυρο γάλακτος, σε θερμοκρασία δωματίου (εγώ χρησιμοποιώ lourpak)
200 γρμ. ξερά σύκα
100 γρμ. κάσιους αλεσμένα στο μπλέντερ σε σκόνη
100 γρμ. πεκάν αλεσμένα στο μπλέντερ σε σκόνη (εναλλακτικά αν δεν βρείτε, 50 γρμ. φιστίκι Αιγίνης, και 50 γρμ. αμύγδαλα ασπρισμένα, ή καρύδια)
2 κουτ. γλ. γεμάτα μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλ. μαχλέπι τριμμένο
100 γρμ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
100 γρμ. αμαρέτο, ή μαύρο ρούμι
Εκτέλεση:
Αφαιρούμμε το σκληρό κοτσανάκι από τα σύκα, τα κόβουμε σε κομματάκια, και τα βάζουμε με το ξύσμα πορτοκαλιού σε ένα μπολ. Τα περιχύνουμε με το αμαρέτο και το χυμό πορτοκαλιού, και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 2-3 ώρες, ή για 1 βράδυ. Τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ όλα μαζί. Κοσκινίζουμε σε ένα λεκανάκι το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, και το μαχλέπι.
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα το βούτυρο, την άχνη και τους αλεσμένους ξηρούς καρπούς, μέχρι να φουσκώσουν και να σχηματιστεί μια σχετικά λευκή κρέμα. Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε το πολτοποιημένο σύκο, και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμη. Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν καλά. Σταματάμε το χτύπημα, και ρίχνουμε το μείγμα αλεύρι σταδιακά, ανακατεύοντας πλέον με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε αν χρειαστεί ελάχιστο νερό, ή χυμό πορτοκαλιού, ώστε να έχουμε ένα απαλό και αρκετά παχύρρευστο μείγμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° - 180° C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα αντικολητικό ταψί στρογγυλό, διαμέτρου 30 εκ. ή το στρώνουμε με χαρτί ψησήματος, και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε για 45 - 50 λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε με μαχαίρι βουτώντας το στο κέντρο, και να βγαίνει εντελώς στεγνό.
Καλύπτουμε την βασιλόπιτα με άχνη ζάχαρη, και την στολίζουμε με το γούστο μας.
Υ.Γ
Την συνταγή αυτή δεν την είχα φτιάξει ούτε εγώ. Απλά την συνέγραψα, και περίμενα την πρωτοχρονιά να την φτιάξω. Την έφτιαξα λοιπόν, και...
Δεν πέτυχε απλά... Έγινε ένα υπέροχο θαύμα.... Όσοι έφαγαν ξετρελάθηκαν!!! από γεύση, άρωμα, χρώμα, φούσκωμα, αφράτη, δεν της έλειπε τίποτα!! Απλά τέλεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF