Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Τάρτα σοκολάτας με ζαχαρωμένο πορτοκάλι, και ξηρούς καρπούς

Απολαύστε αυτή την θεσπέσια τάρτα σοκολάτας, με τόνους από άρωμα σοκολάτας, πορτοκαλιού, και φρεσκοκαβουρδισμένου αμύγδαλου. Θα σας ξετρελάνει...
Υλικά:
(για φόρμα τάρτας, ή ταψάκι 26 εκ. διάμετρο)

Για τις ζαχαρωμένες φλούδες πορτοκαλιού:
2 μέτρια ώριμα πορτοκάλια
200 γρμ. ζάχαρη
3 κουτ. σ. νερό

Βάση μπισκότου, τάρτα:
150 γρμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρμ. ζάχαρη
1/2 κουτ. γλ. κανέλα σε σκόνη
170 γρμ. άγλυκο κακάο
120 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Γέμιση:
100 γρμ. αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
60 γρμ. φιστίκι Αιγίνης καθαρισμένο και χοντροκομμένο
3 κουτ. γλ. ζάχαρη
1 1/2 κουτ. γλ. κανέλα

Κρέμα σοκολάτας:
280 γρμ. κρέμα γάλακτος
300 γρμ. σοκολάτα κουβερτούρα 35% κακάο τεμαχισμένη
1 1/2 κουτ. σ. Grand Marnier, ή άλλο λικέρ πορτοκαλιού

Εκτέλεση:

Για την ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού:
1. Χρησιμοποιώντας έναν αποφλοιωτή λαχανικών, ή το ιδικό εργαλείο για αφαίρεση φλούδας πορτοκαλιών, αφαιρέστε μία λεπτή φλούδα από το πορτοκάλι, (μόνο το πορτοκαλί μέρος, διότι το άσπρο πικρίζει) Κόψτε τις μετά σε λεπτές λωρίδες, και τοποθετήστε τις σε μικρή κατσαρόλα. Καλύψτε με κρύο νερό και αφήστε να βράσουν. Αφού πάρουν βράση, βράστε τις για 30-40 δευτερόλεπτα, στραγγίξτε τις και στεγνώστε τις καλά σε απορροφητικό χαρτί.
2. Ξεπλύνετε την κατσαρόλα, και προσθέστε τα 200 γρμ. ζάχαρη, 3 κουταλιές της σούπας νερό, και την φλούδα πορτοκαλιού. Ανακατέψτε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Σιγοβράστε μέχρι η φλούδα να γίνει διαφανές, και να δέσει το σιρόπι, (περίπου 20 λεπτά).
3. Με ένα πιρούνι πάρτε την φλούδα και βάλτε την σε ένα πιάτο να κρυώσει.

Για την βάση μπισκότου, τάρτα:
1. Στο κάδο του μίξερ, χτυπήστε το βούτυρο, τη ζάχαρη, την κανέλα, και το αλάτι, μέχρι να αφρατέψει. Κοσκινίστε το αλεύρι με το κακάο, και ρίξτε το στο μείγμα. Χτυπήστε μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά, και να έχετε μία απαλή ζύμη. Τυλίξτε την σε πλαστική μεμβράνη, και τοποθετήστε την στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
2. Ανοίξτε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόχαρτο, σε 30 εκ. περίπου διάμετρο. Αφαιρέστε το πάνω χαρτί, και αναποδογυρίστε την ζύμη σε φόρμα τάρτας, ή στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 26 εκ. Πιέστε να κάτσει στον πάτο, αφαιρέστε το χαρτί, και στρώστε καλά το φύλλο στο ταψί. Με τα δάχτυλα τραβίξτε την ζύμη να καλύψετε και το πλαϊνό του ταψιού, φτιάχνοντας ένα παχύ τοίχωμα τουλάχιστον 3,5 εκ. ύψος.
3. Τρυπίστε τη ζύμη σε όλη την επιφάνεια της βάσης, με ένα πιρούνι. Βάλτε την στο ψυγείο για 30 λεπτά.
4. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190° C.
Ψήστε την τάρτα μέχρι οι πλευρές να φαίνονται στεγνές, και κάτω να φαίνεται ελαφρώς αφρώδης, (περίπου 15 λεπτά). Βγάλτε την από το φούρνο, και τρυπίστε την στο πάτο αν χρειάζεται λίγο, για να χαλαρώσει. Αφήστε να κρυώσει εντελώς.

Για τη γέμιση:
1. Ψήστε τα αμύγδαλα σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, κουνώντας το τηγάνι διαδοχικά, ή στον φούρνο, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν ελαφρώς χρώμα. Χοντροκόψτε τα στο μούλτι.
2. Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τα αμύγδαλα, το φιστίκι, τη ζάχαρη, και τη κανέλα. Κρατείστε λίγες λωρίδες φλούδας πορτοκαλιού για γαρνίρισμα, και ψιλοκόψτε τις υπόλοιπες. Αφαιρέστε προσεκτικά την τάρτα από το ταψί, και τοποθετήστε την σε πιατέλα. Πασπαλίστε πάνω στη τάρτα το πορτοκάλι, και μετά το μείγμα αμύγδαλου.

Κρέμα σοκολάτας:
Βάλτε την κρέμα γάλακτος σε κατσαρόλα. Τοποθετήστε την σε μέτρια φωτιά, και μόλις αρχίσει να βράση, κατεβάστε την. Προσθέστε την κουβερτούρα, αφήστε ένα λεπτό, και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει μία λεία κρέμα. Ρίξτε και το Grand Marnier, και αφήστε την 5 λεπτά να κρυώσει.

Ολοκλήρωση:
Αδειάστε την κρέμα πάνω στην τάρτα με το μείγμα αμυγδάλου. Τοποθετήστε την στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες να παγώσει καλά. Τέλος γαρνίρετε με τις υπόλοιπες λωρίδες φλούδας πορτοκαλιού. Κόβετε σε μερίδες, και σερβίρετε κρύο.

Μυστικό:
Μπορείτε να γαρνίρετε και με μερικές ροζέτες σαντιγί, ή να το συνοδέψετε με μία μπάλα παγωτού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF