Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Φρουτόπιτα ατομική Panou

Μετά από την υπέροχη φρουτόπιτα που σας έφτιαξα, σειρά έχουν οι ατομικές φρουτόπιτες. Δοκιμάστε αυτές τις πεντανόστιμες ατομικές πίτες φρούτων, με γέμιση από κρέμα φρέσκων φρούτων. Και με μία υπέροχη μυρωδάτη ζύμη πορτοκαλιού. Μία ακόμα δικιά μου συνταγή, για όλους τους φίλους του forum. Η συνταγή είναι δοκιμασμένη, και δεν υπάρχει πουθενά στο διαδίκτυο, και σε κανένα τυροπιτάδικο. Είναι αποκλειστικά για το sintagespanos.
Υλικά για 8 ατομικές πίτες:

Για τη ζύμη:
100 γρμ. μαλακό βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
80 γρμ. αλεύρι σκληρό
ξύσμα από δύο μεγάλα πορτοκάλια
150 γρμ. ζάχαρη άχνη
2 πρέζες αλάτι
400 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 1/2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
4 κρόκους αυγού

Για την κρέμα: (γέμιση)
2 μέτρια κόκκινα σκληρά μήλα
2 αχλάδια
2 κουτ. σ. ζάχαρη καστανή
1 κουτ. γλ. κανέλα σκόνη
4-5 δαμάσκηνα ξερά, η σύκα, η βερίκοκα,
2 κουτ. γλ. κόρν φλάουρ
τον χυμό από το ένα πορτοκάλι

Για την κρούστα:
30 mL γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

Για την ζύμη:
Η προετοιμασία της ζύμης μπορεί να γίνει και την προηγούμενη ημέρα.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε με το μίξερ το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε τους κρόκους χτυπημένους. Ανακατεύουμε το πέικιν πάουντερ, με τα αλεύρια, και το ρίχνουμε λίγο-λίγο. Ζυμώνουμε καλά με τον γάντζο μέχρι να γίνει μία απαλή και αφράτη ζύμη, περίπου 6-7 λεπτά. (Αν το ζυμώσουμε με το χέρι, θέλει περισσότερη ώρα) Καλύψτε την ζύμη με μεμβράνη, και αφήστε την στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Ανοίξτε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε ένα φύλλο 50Χ35 εκ. ρίχνοντας και από πάνω λίγο αλεύρι. Τετραγωνίστε το ακριβώς σε 48Χ34 εκ. κόβοντας με ένα μαχαίρι τα περισσεύματα γύρω-γύρω, και κόψτε το στη μέση, σε 2 λωρίδες 48Χ17. Κόψτε την κάθε λωρίδα στα 4 ώστε να έχετε συνολικά 8 κομμάτια φύλλο, 17Χ12 εκ.
Ένας άλλος εύκολος και απλός τρόπος για να ανοίξετε το φύλλο, είναι να βάλετε την ζύμη πάνω σε αλευρωμένο χαρτί ψησίματος, να την ανοίξτε λίγο με το χέρι, να αλευρώστε την επιφάνεια, να βάλτε άλλο ένα φύλλο χαρτί από πάνω, και να ανοίξτε το φύλλο με τον πλάστη, ξεσκεπάζοντας διαδοχικά, και αλευρώνοντας το ελαφρώς και από τις δύο πλευρές.

Για την κρέμα:
Καθαρίστε καλά τα μήλα και τα αχλάδια, αφαιρέστε τον πυρήνα με τα κουκούτσια, και κόψτε τα σε κομμάτια. Βάλτε τα στο μπλέντερ, και πολτοποιήστε τα. (αν μείνουν μικρά κομματάκια, μην σας ανησυχεί... καλύτερα.) Ανακατέψτε την ζάχαρη, την κανέλα, και ρίξτε τα στον πολτό φρούτων. Ανακατέψτε καλά. Βάλτε τον πολτό σε μία κατσαρόλα, και βάλτε την σε μέτρια φωτιά να πάρει μία βράση. Ανακατέψτε το χυμό με το πέικιν πάουντερ, και ρίξτε το στην κατσαρόλα με τον πολτό. Αφήστε να βράσει για 5-7 λεπτά, σε μέτρια έως δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας με το σύρμα, να απορροφηθούν τα υγρά, και να πήξει λίγο η κρέμα. Αφήστε την κρέμα να κρυώσει καλά.

Ολοκλήρωση:
Κόψτε στα τέσσερα τα δαμάσκηνα, η ότι άλλο ξερό φρούτο χρησιμοποιήσατε.
Πάρτε ένα φύλλο, και βάλτε στο κέντρο, δύο κουτ. σούπας από την κρέμα, και από πάνω δύο- τρία κομματάκια από τα ξερά φρούτα. Με την βοήθεια μιας σπάτουλας, ανασηκώστε την μία άκρη του φύλλου, και διπλώστε το πάνω στη κρέμα, κάντε το ίδιο και την άλλη πλευρά του φύλου, σχηματίζοντας έναν φάκελο. (Προσεχτικά, διότι το φύλλο δεν έχει και πολύ ελαστικότητα, και κόβεται...) Ενώστε τις άκρες δεξιά αριστερά καλά, πιέζοντας με τα δάχτυλα, και γυρίστε τις λίγο προς τα πάνω, ξανα πιέζοντας, ώστε να κρατηθεί η κρέμα, και να μην μας ανοίξουν κατά το ψήσιμο. Πιέστε λίγο το φύλλο να κολλήσει και στην πάνω πλευρά που δίπλωσε. Συνεχίστε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα. Με την βοήθεια μιας σπάτουλας σηκώστε τα, και τοποθετήστε τα σε ταψί, η λαμαρίνα, στρωμένο με χαρτί ψησίματος, η ελαφρώς βουτυρωμένο.
Ανακατέψτε το γάλα με την ζάχαρη άχνη, και αλείψτε την επιφάνεια της κάθε πίτας με ένα πινέλο καλά, για να κάνουμε την κρούστα.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 C βαθμούς στον αέρα, για 20-25 λεπτά, έως ότου πάρουν ένα σκούρο χρυσό χρώμα.
Σερβίρονται ζεστά, η κρύα σε θερμοκρασία δωματίου. Πασπαλίστε τα με λίγη άχνη ζάχαρη αν θέλετε. (προαιρετικά)
Tips:
1) Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ή και περισσότερα ξερά φρούτα αν σας αρέσει, και να βάλτε διαφορετικά κομμάτια μέσα στην πίτα σας.

2) Αν θέλετε και έχετε, μπορείτε να προσθέσετε ένα κουταλάκι κοκτέιλ κομπόστα πάνω στην κρέμα. Ακόμα μπορείτε να βάλτε και σκέτη κομπόστα κοκτέιλ αντί για κρέμα, στραγγισμένη καλά. Εγώ σας δίνω ιδέες, εσείς βάλτε την φαντασία σας, και την τέχνη σας.

3) Αν δυσκολεύεστε να ανοίξετε το φύλλο και να το διπλώστε με τον παραπάνω τρόπο, υπάρχει λύση. Φτιάξτε δύο φύλλα 7Χ12 βάλτε στο ένα φύλλο την κρέμα στο κέντρο, και καπακώστε με το δεύτερο φύλλο. Πατήστε καλά γύρω-γύρω το φύλλο να κολλήσει, γυρίστε προς τα πάνω λίγο τις άκρες του φύλλου, και ξαναπατήστε καλά. :-) :-)

Σερβίρει: 8 μερίδες (πίτες)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF