Υπέροχα τραγανά παξιμαδάκια, με άρωμα καρύδας, και σοκολάτα. Απολαύστε τα με τον καφέ σας, και όχι μόνο.
1 κιλό αλεύρι Αλλατίνη για όλες τις χρήσεις
Υλικά:
200 γρμ. βούτυρο μαργαρίνη soft, σε θερμοκρασία δωματίου
50 γρμ. σπορέλαιο
400 γρμ. ζάχαρη άχνη
60 γρμ. νερό
100 γρμ. χυμό πορτοκάλι
χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
1 κουτ. γλ. σόδα
2 1/2 κουταλάκια γλ. σιρόπι βανίλιας, ή 2 βανίλιες
1 πρέζα φρεσκοτρυμένο μοσχοκάρυδο
130 γρμ. τρούφα καρύδας
1 κουτ. γλ. κοφτό αλάτι
20 γρμ. κακάο
1 κουτ. γλ. ζάχαρη άχνη, (προαιρετικά για το κακάο)
1. Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό, όχι με το σύρμα, (δεν θέλουμε να γίνει σαντιγί), το βούτυρο, το σπορέλαιο, και τη ζάχαρη να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε την καρύδα, την βανίλια, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο, και ανακατεύουμε.
2. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού, πάνω από τον κάδο διότι φουσκώνει, και το προσθέτουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε και το μισό αλεύρι, και ανακατεύουμε πλέον με τον γάντζο καλά. Αφού απορροφηθεί το αλεύρι, ρίχνουμε και το υπόλοιπο, και το μισό νερό.
3. Ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να γίνει μια λεία, απαλή και μαλακία ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό.
4. Χωρίζουμε την ζύμη σε 4 ίση μέρη, και παίρνουμε το 1/4 της ζύμης. Προσθέτουμε το κακάο κοσκινισμένο με το ένα κουταλάκι ζάχαρη άχνη, αν βάλαμε, και ζυμώνουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί με την ζύμη. Θα χρειαστεί να προσθέσουμε ελάχιστο χυμό πορτοκάλι, ή νερό.
5. Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε 3 παραλληλόγραμμα χοντρά φύλλα.
6. Παίρνουμε το 1/3 από τη ζύμη με το κακάο, την πλάθουμε σε λουκάνικο, την πατάμε να ανοίξει, σε φαρδιά λωρίδα, και την βάζουμε στο κέντρο της ζύμης.
Πατάμε καλά με τα δάχτυλα να ανοίξει και άλλο η ζύμη, και να κολλήσει με την κάτω ζύμη.
7. Διπλώνουμε τις άκρες της ζύμης προς τα μέσα και τυλίγουμε σχηματίζοντας ένα ρολό.
1
2
3
4
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη.8. Τοποθετούμε τα ρολά σε ταψί, ή λαμαρίνα λαδωμένη, και στρωμένο χαρτί ψησίματος,
και με ένα κοφτερό μαχαίρι ή σπάτουλα, τα χαράζουμε μέχρι κάτω, σε πάχος περίπου 2 εκατοστά.
9. Ψήνουμε στους 180 C βαθμούς για 30 λεπτά.
10. Βγάζουμε τα παξιμάδια από τον φούρνο, και τα αφήνουμε για 5-10 λεπτά να κρυώσουν.
12. Τα ξαναβάζουμε στο φούρνο, τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, και τα ψήνουμε στους 150 C βαθμούς για 10-15 λεπτά περίπου, στον αέρα, να γίνουν τραγανά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς, και τα φυλάμε σε αεροστεγή σκεύος, σε ξηρό μέρος.
- Την ζύμη την χωρίζουμε σε τρία ίση μέρη, και ανοίγουμε το φύλλο σε μήκος και φάρδος, ανάλογα με το πόσο μεγάλα θέλουμε να κάνουμε τα παξιμαδάκια μας.
- Αν η ζύμη είναι σφιχτή, προσθέστε ελάχιστο χυμό πορτοκάλι ακόμα, ή αντιθέτως αν είναι πολύ μαλακιά και σας κολλάει, προσθέστε λίγο αλεύρι.
- Την ζάχαρη άχνη την προσθέτουμε στο κακάο, διότι η ζύμη θα βγει λίγο πιο πικρή λόγο του κακάο. Αν δεν μας πειράζει, δεν την προσθέτουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου