Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Τούρτα σοκολατίνα - φράουλα

Σοκολάτα και φράουλα, με αφράτο παντεσπάνι σοκολάτας, υπέροχη κρέμα φράουλας για πρώτη στρώση, και κρέμα σοκολάτας για δεύτερη και τρίτη στρώση. Με επικάλυψη γλάσου σοκολάτας, αρωματισμένο με μέλι και ουίσκι. Δεν νομίζω να υπάρχει τίποτα καλύτερο, από το να γευτείτε μαζί με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, αυτή την φανταστική τούρτα. Οι φώτο είναι ενδεικτικές.
Υλικά για τσέρκι 24-26 εκ.:

Για το παντεσπάνι:
210 γρμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
180 γρμ. ζάχαρη
8 αυγά, χωριστά ασπράδια-κρόκοι
100 γρμ. βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
40 γρμ. κακάο σκόνη, άγλυκο
2 βανίλιες
1 1/2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι

Για την κρέμα σοκολάτα-φράουλα:
350 γρμ. γάλα
40 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
140 γρμ. ζάχαρη
3 κρόκους αβγών
15 γρμ. κορν φλάουρ
30 γρμ. βούτυρο βιτάμ
230 γρμ. κουβερτούρα 35% κακάο, λιωμένη
150 γρμ. φράουλες ψιλοκομμένες στο μούλτι (όχι αλοιφή)
2 φύλλα ζελατίνη, (3 γρμ. περίπου)
1 βανίλια
λίγο αλάτι

Για το γλάσο σοκολάτας:
280 γρμ. κουβερτούρα 55% κακάο, τεμαχισμένη
200 γρμ. κρέμα γάλακτος
1 κουτ. σ. ουίσκι
1 κοφτή κουτ. σ. καλό μέλι

Για το σιρόπι:
250 γρμ. νερό
200 γρμ. ζάχαρη
1 κουτ. σ. κονιάκ

Για το γαρνίρισμα:
σαντιγί
μερικές φράουλες
ροκανίδι σοκολάτας
αμύγδαλα φιλέ, ή τρούφα σοκολάτας, κ.λ.π.
Εκτέλεση:

Παντεσπάνι:
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C.
2. Ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, και το μπεικιν πάουντερ, και το κοσκινίζουμε δύο φορές.
3. Χτυπάμε με το μίξερ τη ζάχαρη με τους κρόκους και τις βανίλιες μέχρι να ασπρίσουν, και προσθέτουμε το βιτάμ κομματάκια, και ανακατεύουμε καλά.
4. Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και την προσθέτουμε στο παραπάνω μείγμα σταδιακά μαζί με το μείγμα αλευριού, ανακατεύοντας ελαφρά με μαρίζ, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.
5. Αλείφουμε μια φόρμα με τσέρκι 24-26 εκ. με λίγο βιτάμ, και αλευρώνουμε τα πλαϊνά. Στρώνουμε μία λαδόκολλα στο πάτο, και ρίχνουμε το μείγμα.
6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20’ - 25' στους 160 - 170 C. Δοκιμάζουμε με μία οδοντογλυφίδα να δούμε αν έχει ψηθεί καλά. Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει καλά.
7. Ισιώνουμε λίγο την επιφάνεια με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι, και το κόβουμε οριζοντίως σε τρεις ομοιόμορφες φέτες πάχους 1 εκ.

Κρέμα σοκολάτα-φράουλα:
1. Βάζουμε σε κρύο νερό την ζελατίνη να μουσκεύει. Σε ένα μεταλλικό μπολ ανακατεύουμε καλά το αλεύρι, το κορν φλάουρ, και το αλάτι.
2. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, και ρίχνουμε 1/2 φλιτζάνι γάλα. Ανακατεύουμε, και το ρίχνουμε στο μπολ με το μίγμα του αλευριού. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα να ενσωματωθούν.
3. Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε ένα κατσαρολάκι στη φωτιά να κάψει. Το ρίχνουμε στο μπολ με το αλεύρι, το ανακατεύουμε με το σύρμα καλά.
4. Βάζουμε την κρέμα σε μπεν μαρί ανακατεύοντας συνεχώς, έως ότου δέσει αρκετά.
5. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, και προσθέτουμε το βιτάμ και τη βανίλια, ανακατεύουμε καλά.
6. Χωρίζουμε την κρέμα σε δυο ίσα μέρη, και ρίχνουμε στη μισή κρέμα, τη λιωμένη σοκολάτα, και στην άλλη μισή, την ζελατίνη καλά στραγγισμένη. Ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν.
7. Σκεπάζουμε με μεμβράνη να εφάπτεται πάνω στη κρέμα, και τις δύο κρέμες, και τις αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
8. Στην κρέμα με την ζελατίνη, αφού έχει κρυώσει, ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες φράουλες, και ανακατεύουμε ελαφρώς με μία σπάτουλα.
Συναρμολόγηση:
1. Βάζουμε το τσέρκι πάνω σε πιατέλα, ή δίσκο.
2. Τοποθετούμε μία φέτα παντεσπάνι, και με ένα πινέλο το βρέχουμε καλά με το σιρόπι.
3. Απλώνουμε από πάνω την κρέμα φράουλας, και τοποθετούμε τη δεύτερη φέτα παντεσπάνι.
4. Βρέχουμε καλά με σιρόπι, και απλώνουμε τα 2/3 κρέμα σοκολάτας. Τοποθετούμε και την τρίτη παντεσπάνι, σιροπιάζουμε, και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα σοκολάτας, φτιάχνοντας με τη σπάτουλα μία λεία επιφάνεια.
5. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να παγώσει καλά, 4-5 ώρες. Ή για πιο γρήγορα, στην κατάψυξη για 2 ώρες.

Γλάσο σοκολάτας:
1. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος, την τοποθετούμε στη φωτιά να έρθει σε σημείο βρασμού.
2. Κατεβάζουμε, και ρίχνουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Αφήνουμε ένα λεπτό να μαλακώσει, και ανακατεύουμε καλά να λιώσει η σοκολάτα.
3. Ανακατεύουμε το μέλι με το ουίσκι, και το ρίχνουμε στη σοκολάτα. Ανακατεύουμε καλά.

Ολοκλήρωση:
1. Βγάζουμε το παγωμένο γλυκό από το ψυγείο, και με την βοήθεια ενός φλόγιστρου, αφαιρούμε το τσέρκι.
2. Τοποθετούμε το γλυκό πάνω σε σχάρα που την έχουμε μέσα σε ένα ταψί, και περιχύνουμε το ζεστό γλάσο. Απλώνουμε με μία μακριά σπάτουλα, προσέχοντας να καλυφθεί η τούρτα παντού.
3. Αφήνουμε 2 λεπτά να στραγγίξει, και πασπαλίζουμε το πλαϊνό με φιλέ αμύγδαλο, ή τρούφα σοκολάτας.
4. Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο να παγώσει το γλασο.
5. Γαρνίρουμε με σαντιγί και φράουλες, με ροκανίδι σοκολάτας, ή με ότι άλλο θέλουμε.

Μυστικό:
Φτιάξτε την σε σχήμα καρδιάς, για τον αγαπημένο σας, ή την αγαπημένη σας.


2 σχόλια:

Print this page

Print Friendly and PDF