Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Banapple

Ένα εξαιρετικό γλύκισμα. Ένα πάντρεμα μπανάνας και μήλου. Μπανάπλ, με πρώτη στρώση από σοκολάτα και κάσιους. Με γέμιση μπανάνας και μήλο, και από πάνω μία φανταστική κρέμα μπανάνας και μήλου. Τέλος επικάλυψη σαντιγί με άρωμα μόκα, γαρνιρισμένη με φετάκια ψημένου μήλου, ροκανίδια σοκολάτας, και σιρόπι σοκολάτας. Το αποτέλεσμα? θεσπέσιο... Τι άλλο θέλετε... απολαύστε το.
Υλικά για φόρμα με τσέρκι 26 εκ.

Για την βάση μπισκότου:
300 γρμ. μπισκότα digestive, ή μπισκότα oreo
100 γρμ. βούτυρο βιτάμ λιωμένο
Για το υπόστρωμα, γκανάζ:
130 γρμ. κουβερτούρα 55% κακάο
90 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1 κουτ. σ. σιρόπι καραμέλας carte d'or
50 γρμ. κάσιους χοντροκομμένα

Για τη γέμιση:
3 μπανάνες μεγάλες, αρκετά ώριμες
2 μήλα μεγάλα, Golden delicious, ή Honeycrisp

Για την κρέμα banapple:
300 γρμ. λευκή κουβερτούρα, τεμαχισμένη
300 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
70 γρμ. πολτό μήλου, (από τα 2 μήλα της γέμισης)
70 γρμ. πολτό μπανάνας, (από τις 3 μπανάνες της γέμισης)
2 φύλλα ζελατίνη (περίπου 3,5 γρμ.)
40 γρμ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλια

Για την επικάλυψη, σαντιγί:
300 γρμ. κρέμα γάλακτος
30 γρμ. ζάχαρη άχνη
άρωμα βανίλιας, ή βουτύρου, ή 1 κουτ. γλ. νες καφέ διαλυμένο σε ελάχιστη χλιαρή κρέμα γάλακτος
λίγες φέτες ψημένο μήλο
λίγα ροκανίδια μαύρης σοκολάτας
Εκτέλεση:

Βάση μπισκότο:
1. Βάζουμε τα μπισκότα στο μούλτι, και τα κάνουμε σκόνη. Τα αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
2. Λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε στα μπισκότα. Ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθεί με τα μπισκότα.
3. Αδειάζουμε το μείγμα σε μία φόρμα με τσέρκι 26 εκ. και το στρώνουμε καλά, πατώντας το με ένα κουτάλι, ή με ένα φαρδύ ποτήρι, να κάτσει το μείγμα και να γίνει συμπαγές.
4. Το βάζουμε στο ψυγείο να κρατηθεί παγωμένο.

Υπόστρωμα, γκανάζ:
1. Βάζουμε σε κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος, και την φέρνουμε σε σημείο βρασμού.
2. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, και ρίχνουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Αφήνουμε ένα λεπτό να μαλακώσει, και ανακατεύουμε καλά να λιώσει η κουβερτούρα.
3. Ρίχνουμε το σιρόπι καραμέλας, και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, και την απλώνουμε επάνω στη βάση μπισκότου. Το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει, ή για 15 λεπτά στην κατάψυξη.
4. Χοντροκόβουμε στο μούλτι τα κάσιους, και τα πασπαλίζουμε επάνω στην κρύα σοκολάτα. Πατάμε ελαφρά με την παλάμη μας να "καθίσουν" λίγο μέσα στη σοκολάτα.
5. Ψιχαλίζουμε από πάνω  λίγο σιρόπι καραμέλας.
Γέμιση:
1.  Κόβουμε στα τέσσερα τα μήλα, αφαιρούμε τη φλούδα και τον πυρίνα, και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με αρκετό νερό. Τα τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά, και τα βράζουμε να μαλακώσουν. Περίπου 10 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσουν να βράζουν. Προσοχή, μην σας λιώσουν.
2. Καθαρίζουμε τις μπανάνες. Παίρνουμε τις δύο από τις 3, και τις κόβουμε σε μέτριες έως λεπτές ροδέλες.
3. Αφού βράσουν και κρυώσουν τα μήλα, παίρνουμε το 1 1/2 και το κόβουμε σε πολύ λεπτά φετάκια.
Σημείωση:
Τις μπανάνες τις κόβουμε σε ροδέλες στο τέλος, αφού έχουμε ετοιμάσει την κρέμα banapple, και είμαστε έτοιμοι για το στήσιμο του γλυκού. Αυτό γίνετε για να μην μας μαυρίσουν.
Κρέμα banapple:
1. Μουσκεύουμε σε κρύο νερό την ζελατίνα, και την διαλύουμε σε 3-4 κουταλιές ζεστή κρέμα γάλακτος.

2. Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα.
3. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή, και την βάζουμε στο ψυγείο.
4. Πολτοποιούμε καλά στο μούλτι 70 γρμ. από το βρασμένο μήλο, και 70 γρμ. μπανάνα. Προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη, τη βανίλια, και την λιωμένη ζελατίνα. Ανακατεύουμε καλά να ενσωματοθούν.
5. Προσθέτουμε τον πολτό λίγο-λίγο, στη κουβερτούρα ανακατεύοντας με το σύρμα, να έρθει σιγά-σιγά στην ίδια θερμοκρασία. Αν σας πήξη η σοκολάτα μην ανησυχείτε, βάλτε την λίγα δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων, και ανακατέψτε την δυνατά με το σύρμα. Τα δουλεύουμε καλά με το σύρμα να έχουμε μία λεία κρέμα. Αφήνουμε να κρυώσει, ή να είναι χλιαρή.
6. Προσθέτουμε διαδοχικά και την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, (κρύα) και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ να ενσωματωθούν τα υλικά.
7. Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο έως ότου την χρησιμοποιήσουμε.

Επικάλυψη, σαντιγί:
1. Χτυπάμε στον (παγωμένο) κάδο του μίξερ με το σύρμα, και σε δυνατή ταχύτητα, για λίγο την (κρύα) κρέμα γάλακτος.
2. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα, και προσθέτουμε διαδοχικά την ζάχαρη άχνη, με το άρωμα, ή τον κρύο νες καφέ. Χτυπάμε δυνατά έως ότου έχουμε μία σφιχτή σαντιγί. Την βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει, έως ότου την χρησιμοποιήσουμε.
3. Βάζουμε μερικές λεπτές φέτες μήλο σε ένα ταψάκι, και τις πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη κρυσταλλική. Τις τοποθετούμε στο φούρνο με αναμμένο το γκριλ, και τις ψήνουμε λίγο, ίσα να πάρουν χρώμα. Τις αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Ολοκλήρωση:
1. Στρώνουμε τις φέτες μπανάνας επάνω στη σοκολάτα, και κατόπιν τις φέτες μήλου. Ψιχαλίζουμε λίγο σιρόπι καραμέλας από πάνω.
2. Αδειάζουμε την κρέμα banapple, και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
3. Τοποθετούμε το γλυκό στην κατάψυξη για 1,30 - 2 ώρες να παγώσει καλά η κρέμα.
4. Με την βοήθεια ενός φλόγιστρου, ή με πιστολάκι μαλλιών, αφαιρούμε προσεχτικά το τσέρκι από τη φόρμα.
5. Τοποθετούμε το γλυκό σε πιατέλα, και στρώνουμε επάνω στο γλυκό τη σαντιγί.
7. Γαρνίρουμε με τις ψημένες φέτες μήλου, και με ροκανίδια σοκολάτας.
6. Κόβουμε σε μερίδες, και το σερβίρουμε με λίγο σιρόπι σοκολάτας. Διατηρούμε το banapple στο ψυγείο.
Μυστικό:
Αν θέλετε, αντί να βράσετε τα μήλα, καθαρίστε τα, και κόψτε τα σε λεπτές φέτες. Βάλτε τις σε αντικολλητικό ταψί αλειμμένο με λίγο βούτυρο, και ψήστε τις στο γκριλ του φούρνου, ίσα να πάρουν χρώμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF