Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Tiramisu oreo με φρούτα του δάσους

Ένα oreo... πρωτότυπο τιραμισού, με φρούτα του δάσους. Εύκολο απλό, πεντανόστιμο...

Υλικά: Για μία παραλληλόγραμμη φόρμα του κέικ 24Χ8 cm. περίπου.
1 1/2 πακέτο μπισκότα oreo, μεγάλα
1 πακέτο mini oreo
350 γρμ. τυρί κρέμα μασκαρπόνε
50 γρμ. γιαούρτι με γεύση και κομματάκια φράουλας
80 γρμ. ζάχαρη άχνη
1 κουτ. γλ. εσάνς βανίλιας, ή μία κάψουλα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι
180 γρμ. κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
1 κούπα κατεψυγμένα φρούτα του δάσους, σμέουρα, βατόμουρα, φραγκοστάφυλο κ.λ.π.

Σιρόπι:
1 κούπα νερό
1/2 κουτ. γλ. σκόνη νες καφέ
2 κουτ. σ. ζάχαρη
ελάχιστο λικέρ, ότι έχετε σε απαλή γεύση, κουαντρό, grand marnier, τεντούρα, κ.λ.π.

Για την επικάλυψη:
250 γρμ. κρέμα γάλακτος
2 κουτ. σ. ζάχαρη άχνη
1/2 δόση εσπρέσο καφέ, ή 1/2 κουτ. γλ. σκόνη νες καφέ
1 κουτ. γλυκού εσάνς βανίλιας, ή μία κάψουλα βανίλιας
5-6 φρούτα του δάσους
4-5 mini oreo
λίγο άγλυκο κακάο σκόνη
Εκτέλεση:

Σιρόπι:
Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι, και βράστε τα για 1 λεπτό. Αφήστε το λίγο να κρυώσει.

Συναρμολόγηση:
1. Βάζουμε τα φρούτα του δάσους να ξεπαγώσουν καλά μέσα σε ένα σουρωτήρι, για να σουρώνουν τυχόν υγρά.
2. Αλείφουμε με λίγο λάδι τη φόρμα, και την καλύπτουμε εσωτερικά με μεμβράνη, αφήνοντας να εξέχει αρκετά απέξω.
3. Ανακατεύουμε με το μίξερ χειρός σε ένα μπολ, τη ζάχαρη άχνη, το μασκαρπόνε, το γιαούρτη, και το αλάτι.
4. Στο κάδο του μίξερ βάζουμε τη κρέμα γάλακτος με την βανίλια, και την χτυπάμε σε παχύρρευστη μορφή. Την ρίχνουμε διαδοχικά στο μείγμα κρέμα μασκαρπόνε, και με μια μαρίζ, ανακατεύουμε απαλά να ενωθούν τα υλικά.
5. Ανοίγουμε μερικά oreo μπισκότα στη μέση, αφαιρούμε την γέμιση, και τα βουτάμε στο σιρόπι να βραχούν καλά και από τις δύο πλευρές. Στρώνουμε με αυτά τον πάτο της φόρμας, με την πλευρά που ήταν η γέμιση προς τα επάνω. Βάζουμε δύο στρώσεις, σταυρωτά, την μία επάνω στην άλλη. (αν δεν χωράνε δύο σειρές μεγάλα στο φάρδος της φόρμας, βάζουμε και μίνι oreo).
6. Απλώνουμε πάνω στα μπισκότα τη μισή κρέμα μασκαρπόνε.
7. Απλώνουμε από πάνω τα φρούτα του δάσους, και ρίχνουμε την υπόλοιπη κρέμα. Την ισιώνουμε καλά με μία σπάτουλα.
8. Βουτάμε ξανά μερικά oreo μπισκότα, (ολόκληρα τώρα, όχι ανοιγμένα) στο σιρόπι να βραχούν πολύ καλά και να μαλακώσουν, και τα στρώνουμε πάνω στην κρέμα (μία στρώση) ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια. (όπου δεν χωράνε τα μεγάλα, βάζουμε μίνι). Διπλώνουμε τη μεμβράνη που περισσεύει, πάνω στα μπισκότα, και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 5-6 ώρες, να παγώσει καλά. (Μπορούμε να το κάνουμε το βράδυ, και να το αφήσουμε όλη νύχτα)
9. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη άχνη, τον εσπρέσο, και την βανίλια σε σφιχτή σαντιγί. (αν βάλουμε νες καφέ σκόνη, τον διαλύουμε σε 2 κουτ. σ. ζεστή κρέμα γάλακτος, και το κρυώνουμε με παγωμένη κρέμα γάλακτος). Την βάζουμε σε σακούλα του κορνέ, και την τοποθετούμε στο ψυγείο, έως ότου παγώσει το γλυκό μας.
10. Ξετυλίγουμε τη μεμβράνη, και την γυρνάμε καλά προς τα έξω. Γυρνάμε ανάποδα τη φόρμα πάνω σε μία πιατέλα, ξεφορμάρουμε το γλυκό, και αφαιρούμε τη μεμβράνη.
11. Καλύπτουμε με σαντιγί το επάνω μέρος, ώστε να καλυφθούν καλά τα μπισκότα. Κοσκινίζουμε από πάνω λίγο κακάο σκόνη, διακοσμούμε με 5-6 φρούτα του δάσους, και καρφώνουμε όρθια 4-5 mini oreo.
Κόβουμε σε μερίδες, και σερβίρουμε.
Σημείωση:
Γίνεται και σε τετράγωνο ταψάκι ή πυρέξ, 25Χ25 cm. Θα χρειαστούμε όμως παραπάνω από την διπλάσια δόση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF