Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Καρυδόπιτα

Λαχταριστή μοσχομυροδάτη καρυδόπιτα. 

Υλικά:
500 γρμ. φρυγανιά τριμμένη
200 γρμ. αλεύρι μαλακό
200 γρμ. ελαιόλαδο
200 γρμ. γάλα πλήρες
7 αυγά
250 γρμ. ζάχαρη
230 γρμ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. σ. κανέλα, γεμάτη
1/2 κουτ. γλ. γαρύφαλλο σκόνη

Σιρόπι:
1, 100 λίτρο νερό
1,200 γρμ. ζάχαρη
1/2 λεμόνι, χυμό και φλούδα
3-4 γαρυφαλλάκια ολόκληρα
Εκτέλεση:

Καρυδόπιτα:
1. Βάζουμε τα καρύδια στο μπλέντερ και τα χοντροκόβουμε μέτρια, προς το ψιλό. Κρατάμε λίγα για το πασπάλισμα στο τέλος.
2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με την φρυγανιά, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, και το γαρύφαλλο.
3. Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν καλά. Προσθέτουμε το λάδι και το γάλα, και τέλος αναμειγνߍουμε το μείγμα αλεύρι.
4. Προσθέτουμε και τα καρύδια, και ανακατεύουμε καλά.
5. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά ένα ταψί μεγέθους 25Χ25 ή 25X28 εκ. περίπου.
6. Ρίχνουμε το μίγμα, και ψήνουμε στους 170'c για 35-40 λεπτά περίπου.
7. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς, και την περιχύνουμε σιγά-σιγά με το σιρόπι ζεστό προς καυτό.
8. Μόλις το απορροφήσει λίγο, πασπαλίζουμε επάνω την καρυδόψιχα που κρατήσαμε, και αφήνουμε να κρυώσει καλά και να απορροφήσει το σιρόπι,.

Σιρόπι:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά, και βράζουμε για 2 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει πλήρης βρασμός. Αφαιρούμε το λεμόνι και τα γαρίφαλα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF