Banoffee-cheesecake oreo. Ένα πρωτότυπο γλυκό, ένα πάντρεμα μπανόφι με τσιζκέικ, και με κουμπάρο... φυσικά εμένα. Με βάση από μπισκότα oreo, κρέμα
bananacheese, και υπέροχη σάλτσα καραμέλας από πάνω, για σερβίρισμα, με τριμμένο oreo μπισκότο. Αν δεν το δοκιμάσετε, δεν καταλαβαίνετε την μοναδική γεύση που αφήνει στο στόμα.
Υλικά για φόρμα με τσέρκι 24-26 εκ.
Για τη βάση μπισκότου oreo:
300 γρμ. μπισκότα oreo, με γέμιση λευκής κρέμας)
80 γρμ. βούτυρο βιτάμ λιωμένο
Για την σάλτσα καραμέλας:
200 γρμ. ζάχαρη άχνη
50 ml νερό
180 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, (σε σημείο βρασμού)
1 κουτ. σ. γλυκόζη
2 κουτ. σ. σιρόπι καραμέλας carte d'or, (αν δεν έχετε, ή δεν θέλετε να αγοράσετε, βάλτε 1 βανίλια + 2 κουταλιές επιπλέον κρέμα γάλακτος. Αν και το σιρόπι είναι που θα δώσει την σωστή γεύση)
1/2 πρέζα αλάτι, (ελάχιστο)
1η στρώση:
2-3 μπανάνες αρκετά ώριμες
Για την κρέμα bananacheese:
180 γρμ. ζάχαρη άχνη
200 γρμ. τυρί κρέμα mascarpone
200 γρμ. τυρί κρέμα philadelphia
450 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, (χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή)
1 μέτρια μπανάνα, καλά γινωμένη
4 φύλλα ζελατίνης, (6,3 - 6,5 γρμ. περίπου)
Ξεκινάμε με τη σάλτσα καραμέλας για να κρυώσει, και μετά με το μπισκότο.
Σάλτσα καραμέλας:
1. Σε ένα μεγάλο βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, ανακατεύουμε τη ζάχαρη και το νερό σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά, ή μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Ανεβάζουμε την θερμοκρασία στο φουλ, και βράζουμε το σιρόπι χωρίς ανακάτεμα, μέχρι να πάρει ένα βαθύ χρυσό χρώμα, (μην το σκουρίνετε πολύ, διότι θα καεί και θα πικρίσει).
2. Αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά-σιγά, την καυτή κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας αργά, (προσοχή!!! σιγά-σιγά και προσεχτικά μην καείτε, διότι φουσκώνει και πιτσιλάει). Ανακατεύουμε καλά, και το τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά. Το βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς για 2 λεπτά.
3. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, και προσθέτουμε την γλυκόζη, και το σιρόπι, (ή την βανίλια), ανακατεύουμε πολύ καλά, και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Αν σε περίπτωση έχει πήξει πολύ, το αραιώνουμε με 1-2 κουταλιές κρέμα γάλακτος, (ανάλογα), ζεσταίνοντας το σε φωτιά.
Σημείωση: Αν τυχόν σας κάνει μικρά μπαλάκια (κόμπους) η καραμέλα, σουρώστε την όπως είναι ζεστή, με ένα ψιλό μεταλικό σουρωτήρι.
1. Βάζουμε τα μπισκότα oreo στο μούλτι, και τα κάνουμε σκόνη. Τα αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
2. Λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε στα μπισκότα. Ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθεί με τα μπισκότα.
3. Αδειάζουμε το μείγμα σε μία βουτυρωμένη φόρμα με τσέρκι 26 cm. και το στρώνουμε καλά, πατώντας το με ένα κουτάλι, ή με ένα φαρδύ ποτήρι, να κάτσει το μείγμα και να γίνει συμπαγές. Πιέζοντας το μπισκότο, φτιάχνουμε και ένα μικρό τοίχωμα στο πλάι της φόρμας. Το βάζουμε στο ψυγείο να κρατηθεί κρύο.
Κρέμα bananacheese:
1. Βάζουμε την ζελατίνη σε κρύο νερό να μαλακώσει.
2. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή.
3. Με ένα πιρούνι λιώνουμε την μπανάνα. (ας μείνουν πολύ μικρά κομματάκια)
4. Σε ένα φλιτζάνι του καφέ κρέμα γάλακτος ζεστή, διαλύουμε την ζελατίνη, αφού την στίψουμε καλά.
5. Χτυπάμε στο μίξερ με φτερό, τη ζάχαρη, με τα τυριά κρέμα, για 2-3 λεπτά. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα, και σταδιακά ρίχνουμε τη μισή κρέμα γάλακτος, (χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή) την λιωμένη ζελατίνη, και την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος.
6. Σταματάμε το μίξερ, και ρίχνουμε την λιωμένη μπανάνα. Ανακατεύουμε με σπάτουλα να ομογενοποιηθεί με την κρέμα.
1. Κόβουμε τις μπανάνες σε μέτριες λεπτές φέτες, (ροδέλες), και τις στρώνουμε επάνω στο μπισκότο.
2. Ρίχνουμε 3-4 κουταλιές σάλτσα καραμέλας από ψιλά, επάνω στις μπανάνες.
3. Αδειάζουμε την κρέμα bananacheese επάνω στις μπανάνες, και το τοποθετούμε στο ψυγείο σε δυνατή ψύξη για 4-5 ώρες, να παγώσει και να πήξει καλά η κρέμα. (Εναλλάξ για πιο γρήγορα, μπορούμε να το βάλουμε στην κατάψυξη για 2 ώρες).
4. Με την βοήθεια ενός φλόγιστρου, ή με το πιστολάκι των μαλλιών, αφαιρούμε προσεχτικά το τσέρκι από τη φόρμα.
5. Κόβουμε σε κομμάτια, και το σερβίρουμε περιχύνοντας από πάνω δύο κουταλιές σάλτσα καραμέλας, και λίγα χοντροτριμμένα μπισκότα oreo. Διατηρείται στο ψυγείο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου