Υπέροχη σπιτική μαρμελάδα. Με διαλεγμένα πορτοκάλια από εσάς τους ίδιους, και φτιαγμένη με τα χεράκια σας, χωρίς συντηρητικά, και περιττές χημικές προσθέσεις. Διαβάστε προσεχτικά τις σημειώσεις στο τέλος.
Υλικά:
1 κιλό καθαρισμένα πορτοκάλια, σάρκα
και τις φλούδες λεπτοκομμένες
ζάχαρη ανάλογα με την ποσότητα πορτοκαλιού
Εκτέλεση:
1. Διαλέγετε φρέσκα γλυκά, και ώριμα μυρωδάτα πορτοκάλια, λεπτόφλουδα. Αν είναι ξινά, θα μας βγει και ξινή η μαρμελάδα. Τα πλένουμε καλά.
4. Αφαιρέστε το πάνω και το κάτω μέρος του πορτοκαλιού, και αφαιρέστε και την άσπρη φλούδα εντελώς, έως τη σάρκα του πορτοκαλιού. Αν μείνει λευκή φλούδα, θα πικρίζει η μαρμελάδα.
5. Κόψτε τα κάθετα στα τέσσερα, και αφαιρέστε τις εσωτερικές ίνες και τα κουκούτσια αν υπάρχουν. Κόψτε το κάθε κομμάτι σε μικρά-μικρά κομματάκια, μαζεύοντας και τους χυμούς.
7. Κατεβάστε την από τη φωτιά, σκεπάστε την κατσαρόλα, και αφήστε την μέχρι την επόμενη μέρα.
9. Κλείστε τα καλά με το καπάκι, και τοποθετήστε τα ανάποδα να κρυώσουν εντελώς.
10. Αν δεν έχει δέσει αρκετά, τότε βράστε την για λίγα λεπτά, ανάλογα με το πόσο δέσιμο θέλει, και ολοκληρώστε με την παραπάνω διαδικασία κονσερβοποίησης.
Χρησιμοποιήστε γάντια για το γέμισμα των βάζων, για να μην καείτε.
Η γνώμη μου είναι, και μετά από δοκιμή, να μην βάζετε τα πορτοκάλια στο μούλτι και να τα πολτοποιείτε, διότι έτσι βγάζουν πολλά υγρά, και δεν δένει εύκολα η μαρμελάδα. Οπότε μετά θα πρέπει να προσθέσουμε ζάχαρη, και θα έχουμε στο τέλος μαρμελάδα με αρκετό πηχτό σιρόπι, που θα μοιάζει περισσότερο με γλυκό κουταλιού, παρά με μαρμελάδα. Αν έχετε χρησημοποιήστε το ραβδομπλέντερ μετά από 10 λεπτά βράσιμο. Σε αυτή την περίπτωση όμως, δεν θα ρίξετε τις λεπτές φλούδες στην αρχή, θα τα πολτοποιήσετε πρώτα, και μετά θα τις ρίξετε, διότι με το ραβδομπλέντερ, ή το εργαλείο του πουρέ, θα διαλυθούν και δεν θα έχουμε τις ολόκληρες ωραίες φλουδίτσες στην μαρμελάδα μας.
Επίσης σημαντικό ρόλο παίζουν και τα πορτοκάλια στο πόσο γρήγορα θα δέσει η μαρμελάδα. Είναι πορτοκάλια τα οποία είναι ο χυμός τους εντελώς νερό, και πορτοκάλια που έχουν παχύρρευστο χυμό, και αρκετή "ψίχα", αυτά τα πορτοκάλια είναι ιδανικά, και θα δέσει αμέσως η μαρμελάδα. Μου έτυχε δύο φορές, ενώ την πρώτη φορά είχα δικά μου ωραία πορτοκάλια, έδεσε σε 30 λεπτά. Τις άλλες δύο φορές αγόρασα πορτοκάλια, και με την ίδια διαδικασία, την μία φορά δεν έδενε με τίποτα, και αναγκάστηκα και αφαίρεσα υγρά, και την δεύτερη έδεσε σε 2 ώρες ακριβώς... Με ταλαιπώρησε αφάνταστα, άσε που παράβρασε, και σκούρινε λίγο παραπάνω... Οπότε εδώ θέλαμε αρκετή ζάχαρη παραπάνω...
Προσοχή λοιπόν στα πορτοκάλια, και μην είσαστε σίγουροι ότι θέλει ίσα ποσότητα πορτοκάλια, ίσα ζάχαρη.
Μυστικό:
Σφήνωσαν αρκετά τα καπάκια, και δεν σας ανοίγουν τα βάζα? Χτυπήστε το καπάκι ελαφρά γύρω-γύρω στο πλάι, με μία ξύλινη λαβή, ενός μεγάλου μαχαιριού. Θα ξεβιδώσει αμέσως...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου