Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2013

Τούρτα φράουλα - μπανάνα

Τούρτα μπανάνας και φράουλας, με παντεσπάνι σοκολάτας, και με επικάλυψη ζελέ φράουλας. Δοκιμάστε αυτή την υπέροχη συνταγή. Οι φώτο είναι ενδεικτικές.
Υλικά για φόρμα με τσέρκι 24-26 εκ.

Για το παντεσπάνι σοκολάτας:
200 γρμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
130 γρμ. ζάχαρη
7 αυγά χωριστά ασπράδια-κρόκοι
70 γρμ. βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
2 βανίλιες
2 κουτ. σ. σκόνη κακάο, άγλυκο
1 κουτ. γλ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι

Για την μους μπανάνα:
150 γρμ. κρύα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε αρκετά παχύρρευστη μορφή
170 γρμ. λευκή κουβερτούρα τεμαχισμένη
100 γρμ. ψίχα από αρκετά γινωμένες μπανάνες
50 γρμ. καλής ποιότητας χυμό μπανάνας, αρωματικός
30 γρμ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
3 γρμ. φύλλο ζελατίνας

Για την μους φράουλα:
200 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε αρκετά παχύρρευστη μορφή
160 γρμ. λευκή κουβερτούρα τεμαχισμένη
80 γρμ. φρέσκες γινωμένες φράουλες
20 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλική
20 γρμ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
3 γρμ. φύλλο ζελατίνας

Για το σιρόπι:
250 γρμ νερό
180 γρμ. ζάχαρη
1 κουτ. γλ. χυμό λεμονιού
1 κουτ. σ. σκόνη σοκολάτας, (προαιρετικά)

Για την επικάλυψη, ζελέ φράουλας:
80 γρμ. φρέσκες γινωμένες φράουλες
120 γρμ. νερό
40 γρμ. ζάχαρη άχνη
20 γρμ. γλυκόζη
3 γρμ. φύλλο ζελατίνας

Για το γαρνίρισμα:
Λίγο γλυκό κουταλιού βύσσινο, ή συκαλάκι, καρυδάκι, κ.λ.π..
Εκτέλεση:
Η σειρά εκτέλεσης γίνετε ως εξείς.
α) Παντεσπάνι
β) Μους μπανάνας
γ) Σιρόπι
δ) Συναρμολόγηση παντεσπάνι με μους μπανάνας
ε) Μους φράουλας
στ) Ζελέ φράουλας
ζ) Ολοκλήρωση

Παντεσπάνι:
1. Ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο, και το μπεικιν πάουντερ, και το κοσκινίζουμε δύο φορές.
2. Χτυπάμε με το μίξερ τη ζάχαρη με τους κρόκους και τις βανίλιες, μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το βιτάμ και ανακατεύουμε καλά.
3. Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και την προσθέτουμε στο παραπάνω μείγμα σταδιακά μαζί με το μείγμα αλευριού, ανακατεύοντας ελαφρά με μία μαρίζ, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.
4. Αλείφουμε μια φόρμα με τσέρκι 26 εκ. με λίγο βιτάμ, στρώνουμε μία λαδόκολλα στο πάτο, και ρίχνουμε το μείγμα.
5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20’ - 25' στους 160 - 170 C. Δοκιμάζουμε με μία οδοντογλυφίδα να δούμε αν έχει ψηθεί καλά. Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει καλά.
6. Ισιώνουμε λίγο την επιφάνεια με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι, και το κόβουμε οριζοντίως σε δύο ομοιόμορφες φέτες πάχους 1 εκ.

Μους μπανάνα:
1. Βάζουμε την ζελατίνα σε κρύο νερό να μουσκέψει.
2. Χτυπάμε τα 150 γρμ. κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη, και την βανίλια, σε αρκετά παχύρρευστη μορφή.
3. Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα.
4. Ζεστένουμε τα 50 γρμ. χυμό μπανάνας, και λιώνουμε καλά την ζελατίνα, αφού την στραγγίξουμε πρώτα καλά. Το ρίχνουμε λίγο, λίγο στη λιωμένη σοκολάτα, ανακατεύοντας καλά.
5. Πολτοποιούμε τις μπανάνες στο μπλέντερ, και τις ρίχνουμε στη σοκολάτα διαδοχικά, ανακατεύοντας με μία πλαστική σπάτουλα.
6. Προσθέτουμε διαδοχικά και την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας από κάτω προς τα πάνω με την σπάτουλα, να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά.

Σιρόπι:
Βράζετε το νερό με την ζάχαρη για 3-4 λεπτά. Κατεβάζετε από τη φωτιά και ρίχνετε το χυμό λεμονιού, και τη σοκολάτα. Το αφήνετε να κρυώσει.

Μους φράουλα:
1. Βάζετε την ζελατίνα σε κρύο νερό να μουσκέψει
2. Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος με τα 30 γρμ. ζάχαρη άχνη, και την βανίλια, σε αρκετά παχύρρευστη μορφή.
3. Καθαρίστε τις φράουλες, και κόψτε τις στη μέση. Βάλτε τις στο μπλέντερ και χοντροκόψτε τις.
4. Αδειάστε τις σε ένα κατσαρολάκι προσθέτοντας τα 30 γρμ. κρυσταλλικής ζάχαρης. Βάλτε τις στη φωτιά να πάρουν μία βράση για ένα λεπτό.
5. Αποσύρετε από την φωτιά, και ρίξτε την τεμαχισμένη σοκολάτα, και την ζελατίνα, αφού την στραγγίστε καλά. Αφήστε ένα λεπτό να μαλακώσει η σοκολάτα, και ανακατέψτε καλά να λιώσει η σοκολάτα. Αφήστε να κρυώσει καλά.
6. Προσθέστε τις σιγά-σιγά στην παχύρευστη κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας απαλά με μία σπάτουλα να ενσωματωθούν τα υλικά.

Συναρμολόγηση:
1. Σε μία φόρμα με τσέρκι 26 εκ. βάλτε το ένα κομμάτι παντεσπάνι, και με ένα πινέλο, βρέξτε το καλά με το σιρόπι.
2. Στρώστε τη μους μπανάνα, και βάλτε την στη κατάψυξη για 1 1/2 ώρα περίπου να παγώσει καλά. (Εδώ τώρα φτιάχνουμε την μους φράουλας).
3. Αφού παγώσει η μους μπανάνα, τοποθετήστε το δεύτερο κομμάτι παντεσπάνι, και βρέξτε το καλά με το υπόλοιπο σιρόπι.
4. Αδειάστε, και στρώστε τη μους φράουλας σε λεία επιφάνεια. Τοποθετήστε το γλυκό στη κατάψυξη για 2 τουλάχιστον ώρες, ώστε να παγώσει καλά, και να στέκεται η μους.

Επικάλυψη, ζελέ φράουλας:
1. Βάζετε σε κρύο νερό την ζελατίνα να μουσκέψει.
2. Καθαρίστε, και πολτοποιείστε καλά τις φράουλες στο μπλέντερ.
3. Βάλτε τις σε ένα κατσαρολάκι μαζί με την ζάχαρη, και το νερό. Τοποθετήστε τις στη φωτιά να πάρουν μία βράση. Ξαφρίστε τις καλά, ρίξτε τη γλυκόζη και αποσύρετε από τη φωτιά.
4. Ρίξτε μέσα την ζελατίνα, αφού την στραγγίξετε καλά, και ανακατέψτε να λιώσει η ζελατίνα. Αφήστε να κρυώσει, και βάλτε την στη κατάψυξη για καμιά ώρα περίπου, έως ότου να αρχίσει να πήζει ελαφρώς.
Ολοκλήρωση:
1. Με την βοήθεια ενός φλόγιστρου, ή και με το πιστολάκι των μαλλιών, ζεστάνετε το τσέρκι της φόρμας, αφαιρέστε το προσεχτικά. Τοποθετήστε την τούρτα σε ένα δίσκο.
2. Ανακατέψτε ελαφρώς το ζελέ, και περιχύσετε το να απλώσει ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια της τούρτας. Αφήνουμε τα τρέξει ελάχιστα στα πλαϊνά. (δάκρυα)
3. Διακοσμήστε την τούρτα με λίγο γλυκό κουταλιού της αρεσκείας σας, (στραγγισμένο καλά από το σιρόπι του), και τοποθετήστε την στο ψυγείο να διατηρηθεί παγωμένη, και να σφίξει το ζελέ.

Σημείωση: 
1. Το ζελέ παραμένει ελαφρώς ρευστό. Μην περιμένετε να πήξει όπως το κανονικό ζελέ.
2. Η συνταγή έχει βελτιωθεί στη γεύση με χυμό μπανάνας. Αν έχετε αποθηκεύσει την συνταγή, καλό θα ήταν να την διορθώσετε.


3 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Πάνο η τούρτα αυτή ήταν υπέροχη! Την έφτιαξα σε πιο μεγάλο μέγεθος χωρίς το ζελέ από πάνω, με λευκό παντεσπάνι και ήταν πολύ ωραία και δροσερή. Για την κρέμα μπανάνας έβαλα λίγο λεμόνι και κίτρινο χρώμα στις μπανάνες για να μην αλλοιωθεί πολύ το χρώμα της κρέμας και βγήκε μια χαρά!

    Σε ευχαριστώ πολύ για αυτή την συνταγή και για τον κόπο που κάνεις να τις ανεβάζεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Μαρία για τα καλά σου λόγια, και που σου άρεσε. Φυσικά έβαλες και εσύ το χεράκι σου για να πετύχει... Υπάρχουν περιπτώσεις σε εύκολες απλές συνταγές, και δεν τους πετυχαίνουν, για το λόγο το ότι δεν έχουν μεράκι και γνώση να την φτιάξουν. Καλή επιτυχία σε ότι φτιάχνεις. Καλή η ιδέα σου με το λεμόνι και το χρώμα.

      Διαγραφή

Google+ Followers