Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Πραλίνα φουντουκιού - Μερέντα

Υπέροχη σπιτική μερέντα, με πραλίνα φουντουκιού, από καραμελωμένα φουντούκια.
Υλικά:
300 γρμ. γάλα ζαχαρούχο
120 γρμ. κουβερτούρα πραλίνας φουντουκιού, τεμαχισμένη
150 γρμ. βούτυρο μαλακό
4 κουτ. σ. κακάο άγλυκο
150 γρμ. φουντούκια ψημένα
70 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουτ. σ. ζάχαρη άχνη, και ανάλογα πόσο γλυκιά την θέλουμε. Μπορούμε και να μην βάλουμε.

Εκτέλεση:
1. Βάζουμε σε ένα αντικολλητικά τηγάνι τη κρυσταλλική ζάχαρη σε δυνατή φωτιά να λιώσει, και να πάρει ένα ελαφρύ καφέ χρώμα. (προσοχή μην την κάψετε).
2. Ρίχνουμε τα φουντούκια, αφού τα έχουμε ζεστάνει στο φούρνο μικροκυμάτων, και ανακατεύουμε να κολλήσει η ζάχαρη παντού. Τα αδειάζουμε αμέσως πάνω σε μία λαδόκολλα, και τα απλώνουμε γρήγορα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
3. Τα σπάμε κομμάτια, και τα βάζουμε στο μπλέντερ, όχι στον πολυκόπτη, μούλτι. Τα δουλεύουμε αρκετά, έως ότου γίνουν μία πολύ ρευστή πάστα.
4. Προσθέτουμε το βούτυρο, και συνεχίζουμε το χτύπημα να γίνουν μία αλοιφή. Αδειάζουμε το μίγμα σε ένα μπολ.
5. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, και ρίχνουμε πολύ σιγά-σιγά το ζαχαρούχο, ανακατεύοντας να μην μας πήξη η σοκολάτα κρυώνοντας.
6. Κοσκινίζουμε το κακάο μαζί με την ζάχαρη άχνη, και τα ρίχνουμε στη σοκολάτα. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
7. Ενσωματώνουμε τα δύο μίγματα, σοκολάτα - πάστα φουντουκιού, ανακατεύοντας πολύ καλά με μία σπάτουλα. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, πριν την αδειάσουμε σε βάζο.

Σημείωση:
Ζάχαρη προσθέτουμε και άλλη, εφόσον την θέλουμε πολύ γλυκιά. Δοκιμάζουμε και ρίχνουμε την ανάλογη ποσότητα, επειδή το ζαχαρούχο είναι αρκετά γλυκό.
Καλύτερα είναι να την κοσκινίσουμε ρίχνοντας την.
Αν όταν έχει κρυώσει τελείως, μας βγει πολύ ρευστή, προσθέτουμε λίγη κουβερτούρα λιωμένη, ώστε να σφίξει κρυώνοντας.
Αν τυχόν αντιθέτως, είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε ελάχιστο γάλα, ή κρέμα γάλακτος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF