Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Πορτοκαλόπιτα του Πάνου

Μία μοσχομυρωδάτη, πεντανόστιμη και αφράτη πορτοκαλόπιτα, με τραγανή κρούστα, αλλιώτικη... από τις άλλες. Είναι αρκετά εύκολη, και γρήγορη. Φτιάξτε την, και απολαύστε την...
Υλικά: Για ένα ταψί 25X35 εκ. περίπου.

Για την ζύμη: 
500 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
190 γρμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
160 γρμ. ζάχαρη
100 γρμ. στραγγιστό γιαούρτι
100 γρμ. γάλα φρέσκο, σε θερμοκρασία δωματίου
3 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
3 κρόκους αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου
2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
ξύσμα από τρία πορτοκάλια
80 γρμ. χυμό πορτοκάλι

Για την γέμιση:
2 μέτρια πορτοκάλια, λεπτόφλουδα. (Ώριμα, και ακέρωτα)
150 γρμ. μαρμελάδα πορτοκάλι, κατά προτίμηση με κομματάκια φλούδας πορτοκαλιού
50 γρμ. φρυγανιά τριμμένη
100 γρμ. αμυγδαλόψιχα, τριμμένη σκόνη
80 γρμ. σταφίδες ξανθές
70 γρμ. χυμό πορτοκαλιού

Για την κρούστα:
40 γρμ. γάλα
1 1/2 κουτ. γλ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:

Ζύμη:
1. Στο κάδο του μίξερ, χτυπάμε καλά το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, την βανίλια, και το αλάτι, να γίνουν κρέμα.
2. Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους, και μετά τα αυγά ολόκληρα. Ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν, και ρίχνουμε και το χυμό πορτοκάλι.
3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, και ρίχνουμε το μισό στο μείγμα αυγών. Ανακατεύουμε λίγο, ρίχνουμε το γάλα, και μετά το υπόλοιπο αλεύρι.
4. Τέλος ρίχνουμε το γιαούρτι, και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει μια λεία απαλή κρέμα. Σχετικά θα είναι λίγο σφιχτή, και όχι τόσο αραιή όπως του κέικ. (Έτσι την θέλουμε να είναι)

Γέμιση:
1. Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια, και τα στεγνώνουμε.
2. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι, αφαιρούμε από το πάνω μέρος, (κοτσάνι) και το κάτω μέρος, ένα καλό κομμάτι, ώστε να φανεί καλά η σάρκα.
3. Κόβουμε το πορτοκάλι σε πολύ λεπτές στρογγυλές φέτες.
4. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα την μαρμελάδα με το χυμό πορτοκαλιού να αραιώσει, και προσθέτουμε την φρυγανιά, και την τριμμένη αμυγδαλόψιχα.
5. Ανακατεύουμε καλά, και προσθέτουμε και τις σταφίδες.

Κρούστα:
Ανακατεύουμε καλά το γάλα με τη ζάχαρη.

Ολοκλήρωση:

1. Βουτυρώνουμε καλά το ταψί μας, και αδειάζουμε το μισό μείγμα από την ζύμη. Με μία σπάτουλα την ισιώνουμε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
2. Με ένα κουτάλι αδειάζουμε, και απλώνουμε επάνω την γέμιση, και τοποθετούμε μία-μία τις φέτες πορτοκαλιού επάνω στην γέμιση.
3. Τέλος αδειάζουμε και την υπόλοιπη ζύμη σιγά-σιγά, ώστε να καλύψει όλη την γέμιση. Με την σπάτουλα, ή με το πίσω μέρος του κουταλιού, απλώνουμε την ζύμη ώστε να μην αφήσουμε κενά. Δεν είναι απαραίτητο να φτιάξουμε μία λεία επιφάνεια, απλώς να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.
4. Με ένα μαλακό πινέλο, αλείφουμε απαλά την επιφάνεια της ζύμης με το μείγμα κρούστας, γάλα-ζάχαρη.
5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °- 190 °  C. και ψήνουμε στη μεσαία, ή στην κάτω θέση, για 35-40 λεπτά περίπου, ώστε να ψηθεί η ζύμη, και να κάνει χρώμα. Υπόψιν ότι με το μείγμα που την αλείψαμε, θα κάνει κρούστα, και θα πάρει περισσότερο χρώμα. Οπότε μην σας γελάσει στο ψήσιμο.
6. Αφήνουμε την πίτα μας να κρυώσει. Κόβουμε κομμάτια, και σερβίρουμε.

Tips:
Μπορούμε στην γέμιση να προσθέσουμε για συμπλήρωμα, λίγα ψιλοκομμένα ξερά σύκα, ή βερίκοκα, ή δαμάσκηνα, κ.λ.π.. Μην το παρακάνουμε όμως..
Επίσης, μπορούμε να αντικαταστήσουμε την αμυγδαλόψιχα, με κάσιους τριμμένα.
Μερίδες: 12 κομμάτια


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF