Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Μπάρες δημητριακών με σοκολάτα

Πλούσιες σε ενέργεια για κάθε μέρα.
Υλικά: Για ένα ταψάκι 25X35 εκ. περίπου
150 γρμ. δημητριακά ολικής άλεσης
150 γρμ. νιφάδες βρώμης
80 γρμ. ξηρά βερίκοκα, κομμένα σε μικρά κομματάκια
80 γρμ. σταφίδες ξανθές
80 γρμ. μύρτιλλα ξηρά
50 γρμ. αμύγδαλα ασπρισμένα, χοντροκομμένα στο μούλτι
50 γρμ. αποξηραμένη μπανάνα, χοντροκομμένη
40 γρμ.  κουκουνάρι
120 γρμ. ζάχαρη καστανή
150 γρμ. μέλι
80 γρμ. βούτυρο βιτάμ
2 ασπράδια αυγού
1 βανίλια
1 καλή πρέζα αλάτι
150 γρμ. κουβερτούρα 55% κακάο, τεμαχισμένη
Εκτέλεση:
1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα δημητριακά, ξηρούς καρπούς, φρούτα. Αν τα δημητριακά είναι μεγάλα, τα σπάμε λίγο μέσα στη χούφτα μας.
2. Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το μέλι, τη βανίλια και το αλάτι, και το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά να βράσει, ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου 5-6 λεπτά.
3. Το αδειάζουμε αμέσως στο μπολ με το μείγμα δημητριακών, και ανακατεύουμε καλά ώστε να πάει παντού, και να μην μείνουν στεγνά κομμάτια.
4. Χτυπάμε τα ασπράδια σε ελαφριά μαρέγκα, (όχι πολύ σφιχτή) και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε πολύ καλά να πάει παντού.
5. Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψάκι λαδωμένο και στρωμένο με χαρτί ψησίματος, και απλώνουμε το μείγμα βρέχοντας μία μεγάλη σπάτουλα σε 2 - 2,5 εκ. πάχος. Το πατάμε καλά με την σπάτουλα να γίνει ένα συμπαγές μείγμα.
6. Ψήνουμε στους 180 C. βαθμούς για 20-25 λεπτά περίπου, να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα και να σκληρύνει.
7. Το βγάζουμε από το φούρνο, και το αφήνουμε 20 λεπτά να κρυώσει. Το αφαιρούμε από το ταψί, και το κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια, (ράβδους) με ένα βαρύ κοφτερό μαχαίρι, σκουπίζοντάς το τακτικά με βρεγμένο, ή λαδωμένο πανί. Τις βάζουμε στην κατάψυξη για μισή ώρα να παγώσουν.
8. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Παίρνουμε μία-μία παγωμένη μπάρα, και βουτάμε την μία πλευρά, (την φαρδιά) 1-2 χιλιοστά μέσα στη λιωμένη σοκολάτα. Τις τοποθετούμε απαλά με την πλευρά που έχει τη σοκολάτα, επάνω σε λαδόκολλα. Όταν τελειώσουν όλες, τις βάζουμε για λίγο στο ψυγείο να σφίξη καλά η σοκολάτα.
9. Τις τυλίγουμε σε μεμβράνη, ή σε αντικολλητικό χαρτί, και τις φυλάμε σε δροσερό και ξηρό μέρος.

Όση σοκολάτα περισσέψει, την φυλάμε σε ένα μικρό ταπεράκι, και την ξαναχρησημοποιούμε στο μέλλον. Δεν παθαίνει τίποτα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF