Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Κέικ γεμιστό με μήλο

Υπέροχο ζουμερό κέικ μήλου, με γέμιση μήλου.
Υλικά:

Για τη γέμιση:
2 μήλα, διαλέγουμε σκληρά μήλα
2 κουτ. σ. ζάχαρη
1/2 κουτ. γλ. κανέλα
1 βανίλια, κάψουλα

Για το κέικ:
400 γρμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
300 γρμ. ζάχαρη
250 γρμ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
50 γρμ. γάλα φρέσκο
2 1/2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
5 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 μήλο πολτοποιημένο*
2 βανίλιες

Για την κρούστα:
4 κουτ. σ. γάλα ζεστό
1 κουτ. γλ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

Γέμιση:
  1. Αφαιρούμε τη φλούδα από τα μήλα, και τα κόβουμε στη μέση. 
  2. Αφαιρούμε τον πυρήνα, και κόβουμε το ένα μήλο σε ακανόνιστα μικρά κομματάκια, μέγεθος μεγάλου φασολιού. 
  3. Το άλλο μήλο το πολτοποιούμε στο μούλτι, και παίρνουμε τον μισό πολτό. 
  4. Προσθέτουμε την ζάχαρη, κανέλα, βανίλια, και ανακατεύουμε καλά. 
  5. Προσθέτουμε και το ψιλοκομμένο μήλο, και ανακατεύουμε.
*Τον άλλον μισό πολτό μήλου, τον κρατάμε για την ζύμη του κέικ.

Κέικ:
  1. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, τις βανίλιες, και το μπέικιν πάουντερ.
  2. Σε άλλο μπολ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν, και προσθέτουμε τα αυγά. Χτυπάμε καλά, και προσθέτουμε τον πολτό μήλου.
  3. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα, και προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι, και το γάλα.
  4. Χτυπάμε λίγο ακόμα σε μέτρια ταχύτητα, να ενσωματωθούν τα υλικά.
  5. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι, ή μία φόρμα για κέικ, και αδειάζουμε τα 2/3 από το μείγμα.
  6. Από πάνω απλώνουμε την γέμιση μήλου προσεκτικά, να μην φτάσει στις άκρες της φόρμας. Να μείνουν 1-2 εκ. στις άκρες χωρίς γέμιση. 
  7. Τέλος ρίχνουμε από πάνω και το υπόλοιπο μείγμα του κέικ.
  8. Ανακατεύουμε καλά το γάλα με την ζάχαρη άχνη, και με ένα πινέλο αλείφουμε καλά, και απαλά την επιφάνεια της ζύμης.
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C. για 50' ή μέχρι να ψηθεί, και να κάνει ένα καστανόξανθο χρώμα.
  10. Το βγάζουμε από το φούρνο, και το αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει.
  11. Ξεφορμάρουμε προσεχτικά, και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Σημείωση:
  • Η ζύμη μας πρέπει να είναι σχετικά σφιχτή, και όχι αραιή ως συνήθως, για να μας σταθεί επάνω η γέμιση, και να μην πατώσει έως ότου αρχίσει να ψήνεται.
  • Γίνετε και σε παραλληλόγραμμη φόρμα για κέικ.
  • Δείτε επίσης και αυτή την καταπληκτική συνταγή κέικ γεμιστό με μήλα, και επικάλυψη κρέμας μήλου: (βλ. συνταγή)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF