Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Κέικ με ταχίνι και πορτοκάλι, νηστίσιμο

Υπέροχο αρωματικό, και πολύ υγιεινό κέικ με πορτοκάλι και ταχίνι. Το ταχίνι είναι αρκετά ωφέλιμο για τον οργανισμό, και πολύ αντιοξειδωτικό. Μια συνταγή από εμένα, για όλους τους φίλους, και όχι μόνο, για την σαρακοστή.
Υλικά:
500 γρμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
400 γρμ. ταχίνι
350 γρμ. ζάχαρη
270 γρμ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
100 γρμ κάσιους, ή φιστίκι Αιγίνης, μέτρια χοντροκομμένα
150 γρμ. σταφίδες ξανθές
1/4 κουτ. γλ. μαστίχα κοπανισμένη
1 σφινάκι κονιάκ, ή μαύρο ρούμι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
3 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
ή γλάσο ζάχαρης για γλασάρισμα

Εκτέλεση:
1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
2. Βάζουμε στο κάδο του μίξερ το ταχίνι με τη ζάχαρη, και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά.
3. Προσθέτουμε το νερό, και τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τις σταφίδες, και το αλεύρι.
4. Ανακατεύουμε για λίγο σε χαμηλή ταχύτητα να ενσωματωθούν, και προσθέτουμε λίγο - λίγο το αλεύρι, συνεχίζοντας το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα.
5. Αφαιρούμε τον κάδο από την βάση, αλευρώνουμε λίγο τις σταφίδες, και τις προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα.
6. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μία φόρμα του κέικ, 28 εκ. και αδειάζουμε το μείγμα.
7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°-190° C. στη μεσαία θέση, για 35-40 λεπτά περίπου, ανάλογα το φούρνο. Όταν σταματήσει να φουσκώνει, στα 25-30 λεπτά περίπου, δοκιμάζουμε με ένα μαχαιράκι καρφώνοντας στο κέντρο του κέικ, και άμα βγαίνει αρκετά στεγνό, είναι έτοιμο.
Προσοχή, ποτέ δεν ανοίγουμε τον φούρνο στα κέικ, πριν σταματήσει να φουσκώνει, διότι θα "κάτσει", και θα χαλάσουμε το κέικ.
8. Αφήνουμε να κρυώσει 15 λεπτά, το ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, ή το γλασάρουμε με γλάσο ζάχαρης.
Μυστικό:
Αν θέλουμε φτιάχνουμε ένα γλάσο με αρκετή ζάχαρη άχνη, και ελάχιστο χυμό πορτοκάλι, και γλασάρουμε την επιφάνεια του κέικ. Γίνετε πολύ φανταστικό και αρωματικό.

Αν προσθέσουμε 5 αυγά, και 250 γρμ. γάλα, αντί για τον χυμό, φτιάχνουμε ένα ωραιότατο μη νηστίσιμο κέικ. Θα αφαιρέσουμε και 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ.

Αν κρατήσουμε λίγο μείγμα, προσθέσουμε μια κουταλιά κακάο σκόνη, το ανακατώσουμε καλά, και το ρίξουμε ζικ-ζακ με ένα κουταλάκι μέσα στο μείγμα που το έχουμε ήδη αδειάσει στη φόρμα, θα έχουμε ένα υπέροχο δίχρωμο κέικ σοκολάτας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF