Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή, του Πάνου

Η μοσχομυρωδάτη, πεντανόστιμη, και αφράτη πορτοκαλόπιτα, τώρα και σιροπιαστή. Μία πορτοκαλόπιτα αλλιώτικη... από τις άλλες. Είναι εύκολη, και γρήγορη. Φτιάξτε την, και απολαύστε την... Όσοι δοκιμάσατε την προηγούμενη πορτοκαλόπιτα, θα καταλάβετε περί τίνος πρόκειται... Συνταγές με 100% επιτυχία, και πάντα με την υπογραφή Panos. Η φώτο είναι από την προηγούμενη πορτοκαλόπιτα, χωρίς σιρόπι.
Υλικά: Για ένα ταψί 25X35 εκ. περίπου
Μερίδες: 12 κομμάτια

Για την ζύμη:
400 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρμ. σιμιγδάλι ψιλό
200 γρμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρμ. ζάχαρη
100 γρμ. στραγγιστό γιαούρτι
70 γρμ. γάλα φρέσκο, σε θερμοκρασία δωματίου
3 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
3 κρόκους αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου
2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
ξύσμα από τρία πορτοκάλια
50 γρμ. χυμό πορτοκάλι

Για την γέμιση:
150 γρμ. μαρμελάδα πορτοκάλι, κατά προτίμηση με κομματάκια φλούδας πορτοκαλιού
50 γρμ. φρυγανιά τριμμένη
100 γρμ. αμύγδαλα, ή κάσιους, τριμμένα σκόνη
80 γρμ. σταφίδες ξανθιές
50 γρμ. σύκα τεμαχισμένα
70 γρμ. χυμό πορτοκαλιού

Για την κρούστα:
40 γρμ. γάλα
1 1/2 κουτ. γλ. ζάχαρη άχνη

Για το σιρόπι:
300 γρμ. ζάχαρη
320 γρμ. νερό
1 κουτ. γλ. γλυκόζη
1 κουτ. γλ. χυμό λεμονιού

λίγο φιλέ αμυγδάλου για πασπάλισμα, (προαιρετικά)
Εκτέλεση:

Ζύμη:
1. Στο κάδο του μίξερ, χτυπάμε καλά βούτυρο, ζάχαρη, ξύσμα πορτοκαλιού, βανίλια, και το αλάτι, να γίνουν κρέμα.
2. Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους, και μετά τα αυγά ολόκληρα. Ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν, και ρίχνουμε και το χυμό πορτοκάλι.
3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, και ρίχνουμε το μισό, στο μείγμα αυγών. Ανακατεύουμε λίγο, ρίχνουμε το γάλα, και μετά το υπόλοιπο αλεύρι.
4. Ρίχνουμε το γιαούρτι, ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει μια λεία απαλή κρέμα, και τέλος ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε λίγο. Σχετικά θα έχουμε μία σφιχτή ζύμη, και όχι τόσο αραιή όπως του κέικ. (Έτσι την θέλουμε να είναι)

Γέμιση:
1. Βάζουμε στο μούλτι, ή στο μπλέντερ, την μαρμελάδα, τα τεμαχισμένα σύκα, και το χυμό πορτοκαλιού, και τα πολτοποιούμε καλά.
2. Το αδειάζουμε σε ένα μπολ, και προσθέτουμε την φρυγανιά, και την τριμμένη αμυγδαλόψιχα, ή κάσιους.
3. Ανακατεύουμε καλά με μία σπάτουλα, και προσθέτουμε και τις σταφίδες. Θέλουμε ένα μαλακό αραιό μείγμα, ώστε να μπορούμε εύκολα να το απλώσουμε. Αν είναι σφιχτό, το αραιώνουμε με λίγο ακόμα χυμό. Αυτό οφείλεται στο πόσο σφιχτή είναι η μαρμελάδα μας. Αν είναι απαλή και έχει σιρόπι, δεν θα χρειαστεί.

Κρούστα:
Ανακατεύουμε καλά το γάλα με τη ζάχαρη.

Σιρόπι:
1. Βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό, και το λεμόνι σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά, από την ώρα που θα αρχίζει να βράζει.
2. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την γλυκόζη, και το αφήνουμε να κρυώσει.

Ολοκλήρωση:
1. Βουτυρώνουμε καλά το ταψί μας, και αδειάζουμε το μισό μείγμα από την ζύμη. Με μία σπάτουλα την ισιώνουμε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
2. Με ένα κουτάλι αδειάζουμε, και απλώνουμε επάνω την γέμιση, ώστε να καλύψει όλη τη ζύμη.
3. Τέλος αδειάζουμε από πάνω και την υπόλοιπη ζύμη σιγά-σιγά, ώστε να καλύψει όλη την γέμιση. Με την σπάτουλα, ή με το πίσω μέρος του κουταλιού, απλώνουμε την ζύμη ώστε να μην αφήσουμε κενά. Δεν είναι απαραίτητο να φτιάξουμε μία λεία επιφάνεια, απλώς να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.
4. Με ένα μαλακό πινέλο, αλείφουμε απαλά την επιφάνεια της ζύμης με το μείγμα κρούστας, γάλα-ζάχαρη.
5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°- 190° C. βαθμούς, και ψήνουμε στη μεσαία, ή στην κάτω θέση, για 35-40 λεπτά περίπου, ώστε να ψηθεί η ζύμη, και να κάνει χρώμα. Υπόψιν ότι με το μείγμα που την αλείψαμε, θα κάνει κρούστα, και θα πάρει περισσότερο χρώμα. Οπότε μην σας γελάσει στο ψήσιμο.
6. Αδειάζουμε σιγά-σιγά το κρύο σιρόπι, επάνω στο καυτό γλυκό. Το αφήνουμε να κρυώσει, και να απορροφήσει το σιρόπι.
7. Πασπαλίζουμε λίγο φιλέ αμυγδάλου αν θέλουμε, κόβουμε σε κομμάτια, και σερβίρουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF