Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Brownie καρότου με oreo

Άλλο ένα υπέροχο πρωτότυπο γλύκισμα. Μετά από το brownie καραμέλας με μπισκότα oreo , μου ήρθε η ιδέα να το κάνω με καραμέλα καρότου, να δώσω μία άλλη γεύση, αλλά και χρώμα στη συνταγή. Brownies με μπισκότα oreo, καραμέλα καρότου, και γλάσο σοκολάτας με oreo. Ένα γλύκισμα σε συνδυασμό με το αγαπημένο σας μπισκότο oreo, που δεν έχετε ξαναφάει. Δοκιμάστε το, με την εγγύηση Panos. Η φώτο είναι ενδεικτική.
Υλικά: Για ταψί 25x30 εκ. ή λίγο μεγαλύτερο

Για το brownie: 
230 γρμ. βούτυρο
300 γρμ. ζάχαρη
4 αυγά
15 γρμ. κακάο άγλυκο
λίγο άρωμα πορτοκάλι, ή ξίσμα από μισό πορτοκάλι
1/3 κουτ. γλ. αλάτι
130 γρμ. μπισκότα oreo, κατά προτίμηση με λευκή γέμιση, μέτρια ψιλοτριμμένα
250 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρμ. γάλα πλήρες
100 γρμ. κουβερτούρα 55% κακάο, τεμαχισμένη
120 γρμ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη, ή κάσιους χοντροκομμένα, (προαιρετικά)

Για την καραμέλα καρότου:
300 γρμ. ζάχαρη
100 γρμ. νερό
1 κουτ. σ. γλυκόζη
200 γρμ. καρότα βρασμένα καλά
μία τσιμπιά αλάτι
100 γρμ. λευκή κουβερτούρα
1 φέτα πορτοκάλι με την φλούδα

Για το γλάσο σοκολάτας oreo: 
350 γρμ. σοκολάτα κουβερτούρα 55% κακάο, τεμαχισμένη
300 γρμ. κρέμα γάλακτος
70 γρμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
80 γρμ. μπισκότα oreo, τριμμένα καλά σκόνη

Εκτέλεση:

Brownie: 
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C.
2. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, να γίνουν μία αφράτη κρέμα.
3. Χτυπάμε με το σύρμα σε ένα μπολ, τα αυγά, το κακάο, το άρωμα ή ξύσμα πορτοκάλι, και το αλάτι, και τα ρίχνουμε στο μείγμα με το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά σε μέτρια, έως δυνατή ταχύτητα.
4. Ζεσταίνουμε καλά το γάλα, και ρίχνουμε την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει.
5. Προσθέτουμε στο μείγμα αυγών, το αλεύρι με το σοκολατούχο γάλα, εναλλάξ, ανακατεύοντας καλά.
6. Προσθέτουμε τα μπισκότα oreo, και τα καρύδια, ή τα κάσιους, (αν βάλουμε), και ανακατεύουμε με σπάτουλα.
7. Στρώνουμε στο ταψί μία λαδόκολλα, λαδώνουμε τα πλαϊνά, και αδειάζουμε το μείγμα. Το απλώνουμε ομοιόμορφα, και το ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου, ή μέχρι να δούμε να ξεκολλάει το μείγμα από τις πλευρές του ταψιού.
Το αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Καραμέλα καρότου:
1. Βράζουμε τα καρότα αρκετά καλά με μία τσιμπιά αλάτι. Τα σουρώνουμε, και τα πολτοποιούμε καλά στο μούλτι.
2. Βάζουμε την ζάχαρη με το νερό, και την φέτα πορτοκαλιού σε κατσαρόλα, και βράζουμε σε δυνατή φωτιά έως ότου δέσει και γίνει παχύρρευστο σιρόπι. Θα πρέπει να αρχίσει να παίρνει ένα πολύ-πολύ ελαφρύ καστανό χρώμα καραμέλας.
3. Κατεβάζουμε από την φωτιά, και ρίχνουμε την σοκολάτα, και την γλυκόζη. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αρκετή ώρα, με ξύλινη κουτάλα να λιώσουν, και να κρυώσει η καραμέλα.
4. Προσθέτουμε και τον πολτό καρότου, και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.

Γλάσο σοκολάτας oreo:
1. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος στη φωτιά να κάψει.
2. Αποσύρουμε από την φωτιά, και ρίχνουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα.
Αφήνουμε ένα λεπτό να μαλακώσει, και ανακατεύουμε καλά να λιώσει η σοκολάτα.
3. Προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε να λιώσει, και προσθέτουμε και το τριμμένο μπισκότο oreo. Ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε λίγο να πέσει η θερμοκρασία.

Ολοκλήρωση:
1. Αδειάζουμε την καραμέλα καρότου επάνω στο brownie, και το τοποθετούμε στην κατάψυξη για 20 - 30 λεπτά να παγώσει, και να σφίξει η καραμέλα. (Εδώ τώρα, φτιάχνουμε το γλάσο σοκολάτας oreo).
2. Αδειάζουμε επάνω στην παγωμένη καραμέλα το γλάσο σοκολάτας, και ισιώνουμε με μία σπάτουλα.
Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου, να σφίξει το γλάσο.
3. Κόβουμε το γλυκό σε μερίδες, και σερβίρουμε με χοντροτριμμένο μπισκότο oreo, και σιρόπι σοκολάτας, ή καραμέλας.
Μπορούμε να το σερβίρουμε και με μία μπάλα παγωτού βανίλια, ή καραμέλα, με ένα μίνι oreo και σιρόπι.
Σημείωση:
Μην ξεχνάτε ότι κάτω στο ταψί υπάρχει το χαρτί ψησίματος... να το αφαιρείτε σε κάθε κομμάτι, μην το σερβίρετε μαζί με το χαρτί... ;)
Το brownie πρέπει να έχει το πολύ 2 με 2,5 εκ. ύψος ψημένο. Γιαυτό κανονίστε το ταψί που θα το βάλετε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF