Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Τιραμισού

Υπέροχο νόστιμο τιραμισού. Με απλά βήματα, και με την μέθοδο που θα το κάνουμε, είναι εύκολο και απλό για όλες και όλους. Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας τα σαβαγιάρ, για πιο νόστιμα και υγιεινά.
Υλικά: για σκεύος 20x25 εκ. ή 25x25 εκ.
3 πακέτα σαβαγιάρ (περίπου)
600 γρμ. τυρί μασκαρπόνε
5 αυγά βιολογικά, ή σπιτικά χωριάτικα, χωριστά κρόκοι - ασπράδια
100 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
150 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλική
50 γρμ. ζάχαρη άχνη
λίγο ξύσμα κουβερτούρας
2 κουτ. σ. λικέρ κουαντρό, (προαιρετικά)

Για το σιρόπι:
500 γρμ. γάλα 1,5% λιπαρά
100 γρμ. νερό
50 γρμ. κονιάκ
15 γρμ. σκόνη νες καφέ

Για την επικάλυψη:
350 γρμ. κρέμα γάλακτος, αρκετά κρύα
3 κουτ. σ. ζάχαρη άχνη
1/2 κουτ. γλ. σκόνη νες καφέ
50 γρμ. κακάο σκόνη, άγλυκο

Εκτέλεση:

Σιρόπι:
Ζεσταίνουμε καλά το νερό, και διαλύουμε μέσα τον νες καφέ.
Προσθέτουμε το γάλα, και το κονιάκ, και τα ανακατεύουμε.

Κρέμα:
1. Χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη άχνη να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το μασκαρπόνε και το λικέρ, αν βάλουμε, και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν αρκετά. Αφήνουμε το μίγμα στην άκρη.
2. Χτυπάμε τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα.
3. Σε άλλο μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή.
4. Αδειάζουμε την κρέμα γάλακτος στο μείγμα τυριού, και χτυπάμε για μισό λεπτό, μερικές στροφές.
5. Ρίχνουμε τη μισή μαρέγκα, και διπλώνουμε απαλά με μία σπάτουλα μαρίζ. Προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα, και διπλώνουμε πολύ απαλά, για να μην μας ξεφουσκώσει η μαρέγκα, να ενσωματωθούν καλά.

Συναρμολόγηση:
Το τιραμισού θα το κάνουμε σε φόρμα, για καλύτερη ευκολία μας, και αποτέλεσμα.

1. Σε ένα πυρέξ, ή ταψάκι, ή ότι άλλο σκεύος έχετε και βολεύει, σε διαστάσεις 20x25 ή 25x25 αλείφουμε ελαφρώς όλο το εσωτερικό του με λάδι, (ότι λάδι έχουμε), στρώνουμε μεμβράνη να καλύψει όλη την επιφάνεια, και τα πλαϊνά, ώστε να εξέχει και αρκετά έξω από σκεύος.
2. Βουτάμε τα σαβαγιάρ 2-3 κάθε φορά, στο σιρόπι να μαλακώσουν, και τα στρώνουμε σε όλο το ταψί.
3. Ρίχνουμε τη μισή κρέμα, την ισιώνουμε, πασπαλίζουμε λίγο ξύσμα κουβερτούρας, και την καλύπτουμε με σαβαγιάρ, αφού τα έχουμε μουσκέψει στο σιρόπι.
4. Αδειάζουμε την υπόλοιπη κρέμα, ισιώνουμε, πασπαλίζουμε με κουβερτούρα, και την καλύπτουμε με σαβαγιάρ, όπως παραπάνω.
5. Γυρνάμε την μεμβράνη που εξέχει και σκεπάζουμε τα μπισκότα. Το τοποθετούμε στην κατάψυξη για 2 ώρες περίπου, να σφίξει η κρέμα.

Ετοιμάζουμε την σαντιγί:
Σε 3-4 κουταλιές ζεστής κρέμας γάλακτος, διαλύουμε τον νες καφέ. Την κρυώνουμε καλά, και την ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ, μαζί με την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος, και την ζάχαρη άχνη. Χτυπάμε έως ότου γίνει μία σφιχτή σαντιγί. Την βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει, έως ότου την χρησιμοποιήσουμε.

Ολοκλήρωση:
1. Αφαιρούμε το γλυκό από την κατάψυξη, και ξετυλίγουμε προς τα έξω την μεμβράνη.
2. Αναποδογυρίζουμε το σκεύος σε μεγάλη πιατέλα, ή δίσκο, και τραβάμε το σκεύος να βγει. (γιαυτό λαδώνουμε το σκεύος, για να μην κολλήσει η μεμβράνη, και να βγει άνετα).
3. Αφαιρούμε την μεμβράνη, ισιώνουμε με μία σπάτουλα τυχόν ζάρες από την μεμβράνη, και απλώνουμε επάνω στα μπισκότα τη σαντιγί χρησιμοποιώντας μία σπάτουλα. Την ισιώνουμε καλά, και πασπαλίζουμε καλά την επιφάνεια με το κακάο, και με λίγο ξύσμα σοκολάτας.
4. Κόβουμε σε μερίδες, και σερβίρουμε.
Διατηρείται στο ψυγείο.
Σημείωση:
Μπορείτε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μία σακούλα του κορνέ με φαρδιά μύτη, και να απλώσετε σε ευθείες γραμμές την σαντιγί.
Επίσης, μπορείτε να φτιάξετε στρογγυλά σαβαγιάρ, ή οβάλ, και να κάνετε το τιραμισού σε στρογγυλή φόρμα με τσέρκι, ή σε άλλο στρογγυλό σκεύος, όπως το φτιάχνουμε στην παραπάνω συνταγή.
Σπιτικά μπισκότα σαβαγιάρ: Συνταγή.


2 σχόλια:

  1. υπαρχει καποιος τροπος να μην βαλουμε ωμα τα αυγα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν φοβάσαι για τους κρόκους, τότε ρίξε τους μαζί με την ζάχαρη σε ένα μεταλικό σκεύος, βάλτο πάνω σε μπεν μαρί, και ανακάτευε συνεχώς με το σύρμα να γίνει κρέμα, μέχρι να φτάσει το μίγμα σε θερμοκρασία 75 βαθμούς, τότε έχουν αποστειρωθεί. Προσοχή να μην ακουμπά το σκεύος στο νερό που βράζει, διότι θα μαγειρευτούν οι κρόκοι και θα πήξουν. Άφησε το να κρυώσει μετά καλά.

      Διαγραφή

Print this page

Print Friendly and PDF