Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Γιαουρτόπιτα σιροπιαστή, Πάνου

Υλικά:
500 γρμ. αλεύρι που φουσκώνει
250 γρμ. ζάχαρη
70 γρμ. βούτυρο
400 γρμ. γιαούρτι στραγγιστό
100 γρμ. κρέμα γάλακτος
5 αυγά
ξίσμα από ένα μέτριο πορτοκάλι
1 1/2 κουταλάκι σόδα

Για το σιρόπι:
170 γρμ. ζάχαρη
170 γρμ. νερό
1 κουτ. γλ. χυμό λεμονιού
λίγο φιλέ αμυγδάλου, ή φιστίκι Αιγίνης ανάλατο, για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
1. Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
2. Σε ένα μπολ χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη, και προσθέτουμε τους κρόκους. Χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν.
3. Ενσωματώνουμε τα δύο υλικά και ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα.
4. Σε ένα λεκανάκι ανακατεύουμε το γιαούρτι με την κρέμα γάλακτος, και τη σόδα, ανακατεύοντας ελαφρά με ένα σύρμα να γίνει μία ομοιογενές κρέμα.
5. Ρίχνουμε το αλεύρι διαδοχικά, περνώντας το από κόσκινο, και ανακατεύοντας με σπάτουλα.
6. Προσθέτουμε το μείγμα αυγών, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα απαλά να μην ξεφουσκώσει το μείγμα, έως ότου ενσωματωθούν καλά τα υλικά.
7. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα καλά βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι 30-30 εκ. περίπου.
8. Ψήνουμε στους 180 C. σε προθερμασμένο φούρνο, για 40-45 λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε με ένα μαχαιράκι, ή καλαμάκι. Πρέπει να βγαίνει στεγνό.
9. Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο, και το αφήνουμε να χλιαρύνει.
Σιρόπι, ολοκλήρωση:
1. Βράζουμε τα υλικά σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά, από την ώρα που θα αρχίζει να βράζει.
2. Αδειάζουμε το καυτό σιρόπι, επάνω στο χλιαρό γλυκό. Το αφήνουμε να κρυώσει, και να απορροφήσει το σιρόπι.
3. Το κόβουμε σε κομμάτια, πασπαλίζουμε λίγο φιλέ αμυγδάλου, ή ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης, και σερβίρουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF