Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Μιλφέιγ

Μιλφέιγ, μία συνταγή αλλιώτικη... από τις άλλες. Με τραγανό υπέροχο μπισκότο αμυγδάλου, επικάλυψη σαντιγί, ή με γλάσο ζάχαρης.
Υλικά: Για τσέρκι 20x30 εκ. (10 κομμάτια)

Για το μπισκότο:
60 γρμ. αλεύρι
150 γρμ. αμύγδαλο σε σκόνη (αλεσμένο στο μπλέντερ)
160 γρμ. ζάχαρη άχνη
90 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλική
7 ασπράδια αυγού

Για την κρέμα:
800 γάλα
110 γρμ. αλεύρι μαλακό
220 γρμ. ζαχαρη
4 αυγά
20 γρμ. βούτυρο γάλακτος, (lourpak. adoro, Χωριό κ.λ.π.)
350 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% (χτυπημένη σε αρκετά παχύρρευστη μορφή)
1 φασολάκι βανιλια, ή 2 κάψουλες βανίλια
Επικάλυψη:

1ος τρόπος
Σατιγύ:
500 γρμ. κρέμα γάλακτος 35%
4 κουτ. σ. ζάχαρη άχνη, για την σαντιγί
λίγη ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

2ος τρόπος
Γλάσο:

250 γρμ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
50 γρμ. χυμό πορτοκαλιού
25 γρμ. νερό
λίγο κακάο σκόνη

Εκτέλεση:

Μπισκότο:
Αν δεν βρούμε τριμμένο αμύγδαλο.
1. Βάζουμε τα αμύγδαλα ασπρισμένα με την ζάχαρη άχνη στο μπλέντερ, και τα κάνουμε σκόνη.
2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με τη σκόνη αμυγδάλου.
3. Στο μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη σε μαρέγκα. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το μείγμα αλευριού ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ.
4. Πάνω σε μια λαδόκολλα σε λαμαρίνα, ή ταψί, βάζουμε ένα τσέρκι 20x30 εκ. και ρίχνουμε ελάχιστα λιγότερη από τα  2/3 της ζύμης. Με το υπόλοιπο 1/3 ζύμης, φτιάχνουμε ένα παραλληλόγραμμο σχήμα μεγαλύτερο από 10x30 εκ. Το πάχος θα πρέπει να είναι 1 εκ. το πολύ, και στα δύο μπισκότα.
5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180° C για 14-16 λεπτά. Ίσα να πάρει ένα απαλό χρυσαφή χρώμα.
6. Αφαιρούμε από το φούρνο, και το αφήνουμε να κρυώσει.
7. Κόβουμε τα μπισκότα ομοιόμορφα σε τρία κομμάτια 10x30εκ. Μαζεύουμε τα περισσεύματα, και τα φυλάμε.

Κρέμα:
1. Βάζουμε τα 600 γρμ. γάλα σε μία κατσαρόλα, σχίζουμε τη βανίλια κατά μήκος, και ρίχνουμε τα σποράκια, και το φασόλι, μέσα στο γάλα. Τοποθετούμε στη φωτιά να κάψει.
2. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ, τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλεύρι και το υπόλοιπο γάλα.
3. Προσθέτουμε στο καυτό γάλα λίγο - λίγο, και ανακατεύοντας με σύρμα, το μείγμα αυγών. Βράζουμε ανακατεύοντας με το σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα. Μόλις δέσει αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, και ανακατεύουμε με το σύρμα να λιώσει.
4. Την αδειάζουμε σε ένα μπολ, και την καλύπτουμε με μεμβράνη ώστε να πατάει στην επιφάνεια της κρέμας, για να μην κάνει κρούστα. Την αφήνουμε να κρυώσει καλά.
5. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε αρκετά παχύρρευστη μορφή.
6. Αφού κρυώσει η κρέμα βανίλιας, την ξαναχτυπάμε με το μίξερ χειρός να αφρατέψει, και προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα μαρίζ, να ενωθούν καλά.

Σαντιγί:
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη άχνη να γίνει σφιχτή σαντιγί. Την βάζουμε σε σακούλα του κορνέ, και την τοποθετούμε στο ψυγείο έως ότου την χρησιμοποιήσουμε.

Γλάσο:
1. Ανακατεύουμε αρκετά καλά με ένα σύρμα, τη ζάχαρη άχνη, τον χυμό πορτοκαλιού, και το νερό. Το γλάσο πρέπει να είναι αρκετά παχύρρευστο, αλλά και κατάλληλο να απλωθεί εύκολα. Υπόψιν ότι θα στεγνώσει, και θα σταθεροποιηθεί αρκετά.
2. Παίρνουμε μία κουταλιά, και ρίχνουμε λίγο κακάο. Το ανακατεύουμε καλά.
Ολοκλήρωση:
1. Σε μία πιατέλα τοποθετούμε το ένα μπισκότο, και απλώνουμε επάνω τη μισή κρέμα.
2. Τοποθετούμε το δεύτερο μπισκότο, και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα.
3. Τέλος τοποθετούμε το τρίτο μπισκότο, και με την σακούλα του κορνέ, απλώνουμε σε κολλητές γραμμές, την σαντιγί, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια του μπισκότου.
4. Τρίβουμε τα περισσεύματα του μπισκότου που φυλάξαμε, και τα πασπαλίζουμε επάνω στη σαντιγί. Πασπαλίζουμε από πάνω με λίγη ζάχαρη άχνη, και σερβίρουμε.

Αν επιλέξουμε να φτιάξουμε το γλάσο, τότε το απλώνουμε ομοιόμορφα με μία σπάτουλα σε όλη την επιφάνεια του μπισκότου. Το αφήνουμε λίγη ώρα να στεγνώσει, και ρίχνουμε μερικές γραμμές από το γλάσο με το κακάο. Με μία οδοντογλυφίδα, ή ένα καλαμάκι, φτιάχνουμε μερικά σχήματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF