Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Λουκούμια Σπιτικά

Υπέροχα σπιτικά λουκούμια. Η συνταγή είναι από εμένα. Μετά από αρκετή έρευνα συνταγών και βίντεο σε Ελληνικά και ξένα site, και μετά από πολλές δοκιμές, διότι οι περισσότερες συνταγές ήταν αποτυχία, κατέληξα και έφτιαξα αυτή την συνταγή. 100% επιτυχία, δοκιμάστε την.
Απαραίτητα εργαλεία: 
1 ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας
1 θερμόμετρο ζάχαρης
1 γερή ξήλινη κουτάλα
1 σύρμα χειρός
ανάλογο ταψάκη, ή καλούπι

Υλικά:
2 κιλά ζάχαρη
2 λίτρα νερό
2 γρμ. ξινό
300 γρμ. κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο νερό
100 γρμ. αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρδισμένα
άρωμα, λίγες σταγόνες μαστιχέλαιο, ή 5 κουτ. σ. ροδόνερο, μέντα, κ.λ.π
8-10 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, για άρωμα τριαντάφυλλο, ή κίτρινο για άρωμα μαστίχας, πράσινο για μέντα, κ.λ.π.

Για το άχνισμα:
400 γρμ. ζάχαρη άχνη
50 γρμ. κορν φλάουρ

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με την ζάχαρη και το ξινό, να φτάσει στους 105-107 βαθμούς C.
Διαλύουμε σε λίγο νερό το κορν φλάουρ, και αφού το σιρόπι έχει φτάσει στους 105-107 βαθμούς C. το ρίχνουμε σιγά-σιγά στο σιρόπι ανακατεύοντας ταυτόχρονα με το σύρμα. Το μείγμα θα αρχίσει να πήζει, και σιγά-σιγά να σφίγγει αρκετά.
Βράζουμε στο μεγάλο μάτι της κουζίνας, σε μέτρια έως δυνατή φωτιά, (1-9 στο 8) έως ότου το μείγμα να φτάσει στους 122-125 βαθμούς, ανακατεύοντας συνέχεια και απαλά με μια ξύλινη κουτάλα, για να μην μας κολλήσει το μείγμα και καεί. Θέλει περίπου 1 ώρα, αν δεν φτάσει στους 120 βαθμούς, δεν το κατεβάζουμε με τίποτα.
Αφού λοιπόν φτάσει στους 122-125 βαθμούς C. σβήνουμε τη φωτιά, δεν το κατεβάζουμε ακόμα, και ρίχνουμε το άρωμα που επιθυμούμε, και το χρώμα. Ανακατεύουμε καλά, και προσθέτουμε και τα αμύγδαλα, (αν θέλουμε, μπορούμε να τα κάνουμε και χωρίς).
Ανακατεύουμε πολύ καλά, και το αδειάζουμε σε καλούπι, ή σε ένα ταψάκι λαδωμένο ελαφρώς, και πασπαλισμένο με αρκετό κορν φλάουρ, ή καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί. Διαστάσεις καλουπιού περίπου 25x37 εκ. πρέπει να έχει πάχος το λουκούμι μας 2,5 έως 3 εκ. το πολύ.
Κοσκινίζουμε στην επιφάνεια του λουκουμιού αρκετό κορν φλάουρ, να καλυφθεί καλά, και το αφήνουμε για 10-12 ώρες να κρυώσει και να σφίξει. Κατάλληλος χρόνος, μια νύχτα.
Μετά τις 10-12 ώρες...
Κοσκινίζουμε μαζί τα 400 γρμ. ζάχαρη άχνη με τα 50 γρμ. κορν φλάουρ σε ένα μεγάλο μπολ, ή ταψάκι.
Ξεσκονίζουμε με ένα πινέλο την επιφάνεια του λουκουμιού από το κορν φλάουρ, και το αναποδογυρίζουμε σε μια ξύλινη επιφάνεια, ή στο ξύλο κοπής, πασπαλισμένο με αρκετό από το μείγμα ζάχαρη άχνη-κορν φλάουρ. (Αν δεν μπορούμε να το ξεκαλουπώσουμε όλο μαζί, το κόβουμε στη μέση, και με μια σπάτουλα παίρνουμε το μισό κομμάτι, και μετά το άλλο μισό).
Ξεσκονίζουμε και την άλλη πλευρά από το κορν φλάουρ, (αυτή που πάταγε στο καλούπι), πασπαλίζουμε μπόλικο μείγμα ζάχαρη άχνη-κορν φλάουρ, θέλει αρκετό για να κόβεται εύκολα, και χρησιμοποιώντας έναν κόφτη πίτσας, (ροδάκι) ή μια σπάτουλα, ή ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε το λουκούμι σε λωρίδες 2,5 - 3 εκ. φάρδος, και κατόπιν σε τετράγωνα μικρά κομμάτια.
Τα ρίχνουμε μέσα στο μπολ με το μείγμα ζάχαρη άχνη-κορν φλάουρ, και ανακατεύουμε καλά ώστε να κολλήσει η άχνη ζάχαρη, και να καλυφθούν καλά.
Αποθηκεύουμε τα λουκούμια σε ένα σφραγισμένο κουτί, σε δροσερό και σκιερό μέρος, με αρκετό μείγμα ζάχαρη άχνη-κορν φλάουρ.
Δεν τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο.
Σημείωση:
Η συνταγή βγάζει περίπου 3 κιλά λουκούμια καθαρό βάρος, χωρίς την άχνη ζάχαρη. Μπορείτε να κάνετε την μισή δόση, απλά όσο πιο πολύ, τόσο καλύτερα, διότι η μικρή δόση, είναι εύκολο να καεί στην κατσαρόλα.
Επίσης, θέλει ηλεκτρονική ζυγαριά γραμμαρίων για να ζυγίσετε το ξινό. Ένας τρόπος είναι, επειδή τα 1 και 2 γραμμάρια δεν μπορούμε να τα ζυγίσουμε εύκολα με τις συνηθισμένες ζυγαριές της κουζίνας, ζυγίζουμε 6 γραμμάρια, και μετά τα χωρίζουμε σε 3 ίση μέρη με το μάτι.
Οπότε έχουμε 3 μέρη X 2 γραμμάρια το κάθε ένα.
Μπορούμε να τα αρωματίσουμε με διάφορα αρώματα. Όπως, ροδόνερο για τριαντάφυλλο, ή άρωμα τριαντάφυλλο, πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι, φράουλα, μαστίχα, κανέλα, μέντα, βανίλια, κ.λ.π. και το αντίστοιχο χρώμα, για να τους δώσουμε καλύτερη εμφάνιση.
Μπορούμε να προσθέσουμε αν θέλουμε μέλι με καρύδια αντί για αμύγδαλα, και άρωμα βανίλια.
Επίσης μπορούμε να χωρίσουμε σε δυο μέρη το μείγμα, όταν είναι πλέον έτοιμο, και πριν ρίξουμε άρωμα και χρώμα, και να το κάνουμε δύο διαφορετικές γεύσεις, με, ή χωρίς αμύγδαλα.

Δοσολογία αρωμάτων: 
1 κουτ. γλυκού κοπανισμένη καθαρή μαστίχα Χίου. Την κοπανίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.
1 κουτ. γλυκού σκόνη βανίλια, ή 2 κάψουλες.
60-70 ml ροδόνερο.
Άρωμα ή έλαιο μέντας
Άρωμα ή έλαιο κανέλας.
Μερικά φύλλα μέντας βρασμένα σε 1/2 ποτήρι νερό για 5-6 λεπτά, συν μία κουτ. σ. λικέρ μέντας.
1 κουτ. σούπας, γαρυφαλλάκια, ή 4-5 ξυλάκια κανέλας βρασμένα σε 1/2 ποτήρι νερό για 5-6 λεπτά, και μετά το σουρώνετε.
Βασικά οτιδήποτε άρωμα μπορούμε να βρούμε στο εμπόριο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε, ανανά, μανταρίνι, λεμόνι, μπανάνα, φράουλα, φιστίκι, και πολλά άλλα, φτιάξτε την δική σας γεύση. (στα αφεψήματα που θα βράσουμε, πρέπει να μείνει το 1/4 του νερού στο βράσιμο)


22 σχόλια:

  1. γιατι μου σβολιαζει το κορν φλαουερ όταν το ρίχνω στο νερό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την συνταγή την έχω βελτιώσει αρκετά, και έχει επιτυχία 100% αν ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες. Όταν λες σου σβολιάζει, τι εννοείς? Διότι λογικό είναι να σβολιάσει λίγο, αλλά ανακατεύοντας καλά με ένα σύρμα, διαλύεται. Μετά αν μείνει στάσιμο για λίγα λεπτά, σφίγγει, και θέλει δούλεμα να επανέλθει. Έτσι κάνει το κορν φλάουρ.

      Διαγραφή
    2. Μήπως το διαλυεις σε ζεστό νερό;Την είχα πατήσει έτσι σε χαλβά Φαρσάλων και την πέταξα την κατσαρόλα. Δεν έσπαγαν οι σβολοι με τίποτα

      Διαγραφή
    3. για να μην σου σβολιαζει θα βαζεις πρωτα το κορν φλαουρ σε ενα μικρο σκευος και μετα θα ριχνεις σιγα σιγα το νερο( πάντα κρυο) ανακατευοντας συνεχεια μεχρι να γινει μια αραιη παστα χωρις σβολους, υστερα το χρησιμοποιεις αμεσως ή σε περιπτωση που το αφησεις για λιγο και σφιξει το ξαναδουλευεις παλι λιγο με το χερι και επανερχεται.

      Διαγραφή
  2. Χωρίς να έχω δοκιμάσει , μήπως να το ρίχνεις λίγο -λίγο και να το ανακατεύεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κορν φλάουρ σε μικρή ποσότητα νερού έχει την ιδιότητα να πετρώνει... Θέλει απαλά και σιγά σιγά ανακάτεμα να διαλυθεί. Όσο πιο απότομες και βίαιες κινήσεις, τόσο δεν μπορούμε να το ανακατώσουμε. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν θα γίνει τσιμέντο, ή να χαλάσει. Νομίζουμε, αλλά δεν γίνεται. Απλά ανακατέψτε σιγά και όχι γρήγορα.

      Διαγραφή
  3. Μπορούμε δηλαδή να αντικαταστήσουμε ένα μέρος της ζάχαρης με μέλι η προσθέτουμε επιπλέον μέλι?κι επίσης πόσο και σε ποιά φάση το προσθέτουμε?Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Αντικαθιστούμε ένα μέρος ζάχαρης με μέλι, και το ρίχνουμε μαζί με την ζάχαρη.

      Διαγραφή
  4. Γιατι το ξυνο πρεπει να ειναι με τοση ακριβεια; Αν αντι για κορν φλαουερ βαλουμε κορν σταρτσ ειναι το ιδιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν βάλουμε πολύ ξινό, χαλάει η γεύση αρκετά, είναι πολύ δραστικό.. Κορν σταρτσ... Αν εννοείς τον νεσεστέ, πιστεύω ότι κάνει την ίδια δουλειά... αλλά δεν το έχω δοκιμάσει. Αρκετά πειράματα έκανα για να το πετύχω..

      Διαγραφή
  5. Συγνώμη για τις καθυστερημένες απαντήσεις, αλλά δεν τις είχα δει, είχα πρόβλημα με το email μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πανεμορφη συνταγη.ομως στις συνταγες υπαρχει κατι που δεν γραφεται να φανταστω?γιατι το λουκουμακι πινει την αχνη και ζαχαρωνει?ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου καλησπέρα. Οι συνταγές μου είναι καθαρά δικές μου και μη επαγγελματικές. Οπότε δεν έχω κανένα λόγο να κρατάω μυστικά. Αυτά τα κάνουν μόνο επαγγελματίες, και εγώ αντιθέτως έχω δώσει μυστικά δια μέσω του site μου. Αν διαβάσεις την συνταγή, θα δεις ότι στην ζάχαρη βάζω και κορν φλάουρ, αυτό για να τραβάει την υγρασία και να μην ζαχαρώνουν. Επίσης θέλουν να είναι κλεισμένα σε αεροστεγές κουτί με αντηκολλητικό χαρτί. Παρόλα ταύτα όμως μετά από πολύ καιρό θα ζαχαρώσουν λίγο. Εγώ τα κράτησα σχεδόν ένα χρόνο σε μεταλλικό κουτί, και στο τέλος ζαχάρωσαν, όχι ώμος αρκετά, απλά έκανε μια κρούστα η ζάχαρη πάνω τους. Δεν έλιωσαν καθόλου.... Μέχρι όμως να ζαχαρώσουν, θα τα έχεις καταναλώσει.

      Διαγραφή
  7. στη συνταγή λέτε 2 λίτρα νερό. Πόσο νερό βάζουμε για τη διάλυση του κορν φλαουερ; για τη διάλυση του κορν φλαουερ χρησιμοποιούμε μέρος από τα δυο λίτρα ή παίρνουμε επί πλέον νερό και πόσο; ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα φίλε μου. Δεν το έχω μετρήσει για να είμαι ειλικρινής. Τόσο, όσο χρειάζεται για να μπορείς να διαλύσεις το κορν φλάουρ. Πιστεύω ότι μια κούπα νερό είναι αρκετό... Όχι δεν παίρνουμε από τα δύο λίτρα. Βάζουμε επιπλέον νερό. Είναι πολύ καλή συνταγή, αν την προσέξεις θα έχεις εξαιρετικά λουκουμάκια.. Καλή επιτυχία.

      Διαγραφή
  8. Γιατί μετά το πασπαλισμα μου γέμισαν υγρασία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Δεν δικαιολογείται αυτό αν έκανες σωστά την συνταγή. Μήπως δεν έψησες όσο έπρεπε το μείγμα, δηλαδή στους 122 με 125 βαθμούς? Μήπως ο καιρός ήταν υγρός και τα άφησες εκτεθειμένα σε υγρασία, και δεν τα έκλεισες σε κάποιο τάπερ? Μήπως ήταν ακόμα ζεστά όταν τα άχνισες? Δεν μπορώ να ξέρω τι συνέβηκε.

      Διαγραφή
  9. Κώστας βολος Πανο πες μου πως θα δώσω ελαστικότητα στο λουκούμι κατά τα αλλά το πέτυχα και σ ευχαριστω πολυ και μπράβο σου για την τιμιοτητα σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κώστας Βόλος σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Να ξέρεις, αλλά και όλοι, ότι δεν κρατάω κανένα μυστικό, δεν είμαι επαγγελματίας, και ότι ξέρω το δημοσιεύω. Ίσως δεν το έψησες όσο θα έπρεπε. Την ελαστικότητα την παίρνει από το σωστό ψήσιμο, αλλά και συνεχές ανακάτεμα. Δεν ξέρω κάποιο άλλο μυστικό.

      Διαγραφή
    2. ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΛΟΣ οι θερμοκρασιες - χρονος οκ μαλλον ο τροπος ανακατεματος η υπαρχει κατι που δεν ξερουμε ,,,γεια

      Διαγραφή
    3. Για ελαστικότητα δύο κουταλιές γλυκόζη. ..Στο σιρόπι. .

      Διαγραφή

Print this page

Print Friendly and PDF