Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Τούρτα Μάνγκο & Ανανά

Άλλη μία υπέροχη τούρτα με εξωτικά φρούτα. Τούρτα με τρεις στρώσεις τραγανού μπισκότου, και τρεις στρώσεις κρέμας. Δύο στρώσεις κρέμα ανανά, και μία στρώση μάνγκο. Τελειώνοντας με επικάλυψη γλάσου από μάνγκο και ανανά. Γεύση που θα σας παρασύρει σε ...εξωτικές φαντασιώσεις... Η γνήσια φώτο έρχεται σύντομα.
Υλικά:

Για την βάση μπισκότου:
80 γρμ. αλεύρι
200 γρμ. αμυγδαλόσκονη
180 γρμ. ζάχαρη άχνη
70 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλική
8 ασπράδια αυγού

Για την κρέμα ανανά:
200 γρμ. φρέσκο ανανά, ή κομπόστα κονσέρβα
350 γρμ. λευκή κουβερτούρα, τεμαχισμένη
450 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
70 γρμ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλια


Για την κρέμα μάνγκο:
150 γρμ. φρέσκο μάνγκο, σάρκα
200 γρμ. λευκή κουβερτούρα, τεμαχισμένη
200 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
50 γρμ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλια

Για το γλάσο μάνγκο-ανανά:
50 γρμ. μάνγκο, σάρκα
50 γρμ. ανανά φρέσκο, ή κονσέρβα
130 γρμ. νερό, ή αν βάλαμε κονσέρβα, 130 γρμ. από το σιρόπι του
50 γρμ. ζάχαρη άχνη
5 φύλλα ζελατίνα (περίπου 9 γρμ.)
Εκτέλεση:

Βάση μπισκότου:
1. Αν δεν βρείτε έτοιμη σκόνη αμυγδάλου, βάλτε τα αμύγδαλα ασπρισμένα στο μπλέντερ με 1 κουτ. σ. από τα 70 γρμ. ζάχαρη κρυσταλική που θα χρησιμοποιήσουμε, και κάντε τα σκόνη.
2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη άχνη και τα ανακατεύουμε με τη σκόνη αμυγδάλου.
3. Στο μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη σε μαρέγκα. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ, να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά.
4. Πάνω σε λαδόκολλα, δημιουργούμε τρία φύλλα τετράγωνα 26Χ26 εκ. περίπου, και 4-5 χιλιοστά πάχος.
5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° - 170° C για 15 λεπτά.
6. Αφήνουμε να κρυώσει καλά, και με την βοήθεια ενός χάρακα, ή βάζοντας το τσέρκι επάνω τους, τα τετραγωνίζουμε ακριβώς σε 25Χ25 εκ.

Κρέμα ανανά:
1. Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα.
2. Πολτοποιούμε καλά στο μούλτι τον ανανά,  προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη και τη βανίλια, και ανακατεύουμε καλά. Τον προσθέτουμε λίγο-λίγο στη κουβερτούρα ανακατεύοντας να έρθει στην ίδια θερμοκρασία, και να μην πήξη. Τα δουλεύουμε καλά με σύρμα να έχουμε μία λεία κρέμα.
3. Προσθέτουμε και την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, (θερμοκρασία δωματίου) και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ να ενσωματωθούν τα υλικά.
4. Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο έως ότου την χρησιμοποιήσουμε.  Ή για μισή ώρα στην κατάψυξη.
Κρέμα μάνγκο:
1. Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα.
2. Πολτοποιούμε καλά στο μούλτι το μάνγκο,  προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη και τη βανίλια, και ανακατεύουμε καλά. Τον προσθέτουμε  λίγο-λίγο στη κουβερτούρα ανακατεύοντας να έρθει στην ίδια θερμοκρασία, και να μην πήξη. Τα δουλεύουμε καλά με σύρμα να έχουμε μία λεία κρέμα.
3. Προσθέτουμε και την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, (θερμοκρασία δωματίου) και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ να ενσωματωθούν καλά τα υλικά.
4. Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο έως ότου την χρησιμοποιήσουμε. Ή για μισή ώρα στην κατάψυξη.

Γλάσο μάνγκο-ανανά:
1. Βάζουμε την ζελατίνα σε κρύο νερό να μουσκέψει.
2. Πολτοποιούμε πολύ καλά το μάνγκο και τον ανανά στο μπλέντερ.
3. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό με την ζάχαρη. Το τοποθετούμε στη φωτιά να κάψει ελαφρώς.
4. Αποσύρουμε από τη φωτιά, και ρίχνουμε τη γλυκόζη με την ζελατίνα, αφού την στραγγίξουμε καλά με το χέρι. Ανακατεύουμε να λιώσει καλά η ζελατίνα, και προσθέτουμε τον πολτό μάνγκο-ανανά. Ανακατεύουμε καλά, και το αφήνουμε να κρυώσει. Το τοποθετούμε λίγη ώρα στο ψυγείο έως ότου να αρχίσει να πήζει.
Ολοκλήρωση του γλυκού:
Αφού έχουμε ετοιμάσει τις κρέμες, και το γλάσο είναι έτοιμο και σε θερμοκρασία δωματίου, ήρθε η ώρα να στήσουμε την τούρτα μας.

1. Τοποθετούμε ένα τετράγωνο τσέρκι 25Χ25 εκ. πάνω σε δίσκο, και βάζουμε μέσα το ένα μπισκότο. (Το μπισκότο δεν θέλει σιρόπιασμα)
2. Στρώνουμε τη μισή κρέμα ανανά, και τοποθετούμε το δεύτερο μπισκότο. Πατάμε να κάτσει καλά.
3. Στρώνουμε την κρέμα μάνγκο, και τοποθετούμε το τρίτο μπισκότο. Πατάμε να κάτσει και αυτό καλά.
4. Στρώνουμε και την υπόλοιπη κρέμα ανανά, και με σπάτουλα φτιάχνουμε μία λεία επιφάνεια. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να παγώσει καλά, ή στην κατάψυξη για πιό γρήγορα, για μία ώρα.
5. Ανακατεύουμε λίγο το κρύο γλάσο, το αδειάζουμε στην τούρτα, και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια, φτιάχνοντας μία λεπτή και λεία επίστρωση. Περίπου 3-4 χιλιοστά, όχι παραπάνω.
6. Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για 3-4 ώρες τουλάχιστον, να παγώσει, σε δυνατή ψύξη.
7. Με ένα λεπτό και κοφτερό μαχαιράκι, ξεκολλάμε γύρω-γύρω το γλυκό από το τσέρκι, και το αφαιρούμε προσεχτικά. Ξύνουμε λίγο τα πλαϊνά να φύγουν τα υπολείμματα με την κόψη ενός μαχαιριού, και  διακοσμούμε την τούρτα με κερασάκια, ή με φέτες μάνγκο, φέτες ανανά, ροκανίδι λευκής σοκολάτας, κ.λ.π.
Σημείωση:
Τα πλανά της τούρτας δεν τα καλύπτουμε με κρέμα, απλά "ξύνουμε" με το μαχαίρι να αφαιρέσουμε ότι άφησε το τσέρκι που την ξεφορμάραμε, ώστε να ξεχωρίζει η κρέμα από το μπισκότο.
Η λευκή σοκολάτα χρειάζεται περισσότερη ώρα από μία μαύρη κουβερτούρα για να σφίξει. Γιαυτό αφήνουμε περισσότερη ώρα στο ψυγείο. Γιαυτό αν δείτε ότι δεν σφίγγει γρήγορα, μην ανησυχήσετε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF