Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Τούρτα coca cola, με επικάλυψη γλάσο coca cola

Πάντα ήθελα να φτιάξω ένα γλύκισμα με βάση την coca cola. Μου άρεσε ή ιδέα της γεύσης από το αγαπημένο για πολλούς αυτό αναψυκτικό. Και έτσι κατέληξα να κάνω δύο γλυκά, ένα ζελέ, και μία τούρτα, με γεύση coca cola. Δοκιμάστε αυτή την μοναδική γεύση σε γλυκό. Η φώτο είναι ενδεικτική.
Υλικά:

Παντεσπάνι, για φόρμα με τσέρκι 26 εκ.:
150 γρμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
80 γρμ. αμυγδαλόσκονη
130 γρμ. ζάχαρη
6 αυγά χωριστά ασπράδια-κρόκοι
70 γρμ. βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
2 βανίλιες
1 κουτ. γλ. χυμό λεμόνι
1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι

Κρέμα coca cola:
400 γρμ. coca cola
100 γρμ. ζάχαρη
80 γρμ. κόρν φλάουρ
1 βανίλια
2 κρόκους αυγών
50 γρμ. βούτυρο
350 γρμ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή

Σιρόπι:
230 γρμ. νερό
180 γρμ. ζάχαρη
1 κουτ, σ, σιρόπι καραμέλας, ή 1/2 κουτ. γλ. σκόνη νες καφέ

Γλάσο coca cola:
250 γρμ. coca cola
10 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλική
20 γρμ. γλυκόζη
2 φύλλα ζελατίνας (2,5 γραμμάρια περίπου)

Εκτέλεση:

Παντεσπάνι:
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C.
2. Ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, και το μπεικιν πάουντερ, και το κοσκινίζουμε δύο φορές.
3. Χτυπάμε με το μίξερ τη ζάχαρη με τους κρόκους και τις βανίλιες μέχρι να ασπρίσουν, και προσθέτουμε το βιτάμ κομματάκια, και ανακατεύουμε καλά.
4. Χτυπάμε τα ασπράδια με τον χυμό λεμονιού, μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και την προσθέτουμε στο παραπάνω μείγμα σταδιακά μαζί με το μείγμα αλευριού, ανακατεύοντας ελαφρά με μαρίζ, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.
5. Προσθέτουμε την αμυγδαλόσκονη, και ανακατεύουμε απαλά με την μαρίζ.
6. Αλείφουμε μια φόρμα με τσέρκι 26 εκ. με λίγο βιτάμ, στρώνουμε μία λαδόκολλα στο πάτο, και ρίχνουμε το μείγμα.
7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20’ - 25' στους 160 - 170 C. Δοκιμάζουμε με μία οδοντογλυφίδα να δούμε αν έχει ψηθεί καλά. Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει καλά.
8. Ισιώνουμε λίγο την επιφάνεια με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι, και το κόβουμε οριζοντίως σε δύο ομοιόμορφες φέτες πάχους 1 εκ.

Κρέμα coca cola:
1. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε τους κρόκους.
2. Σε κατσαρόλα βάζουμε τα 400 γρμ. coca cola με την ζάχαρη, και την αφήνουμε μέχρι που να αρχίζει να βράζει, χωρίς να ανακατέψουμε.
3. Εν το μεταξύ σε ένα μπολ βάζουμε την υπόλοιπη coca cola με το κόρν φλάουρ και την βανίλια, και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα να λιώσει το κορν φλάουρ.
4. Αφού αρχίζει να βράζει η coca cola, ρίχνουμε μέσα το μείγμα coca cola-κορν φλάουρ, και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα έως ότου πήξει.
5. Κατεβάζουμε από την φωτιά, και ρίχνουμε 3-4 κουταλιές κρέμα στους κρόκους, ανακατεύοντας καλά, και τους ρίχνουμε στη κρέμα. Ανακατεύουμε πολύ καλά, και ρίχνουμε και το βούτυρο. Την τοποθετούμε ξανά για 2 λεπτά στη φωτιά ανακατεύοντας με το σύρμα.
6. Βάζουμε την κρέμα σε μπολ, την σκεπάζουμε με μεμβράνη, να πατάει πάνω στην κρέμα για να μην κάνει κρούστα, και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.
7. Την χτυπάμε λίγο με το μίξερ να αφρατέψει, προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, και την ενσωματώνουμε καλά με μία σπάτουλα. Την βάζουμε στο ψυγείο, έως ότου την χρησιμοποιήσουμε.

Σιρόπι:
Σε ένα κατσαρολάκι, βράζουμε νερό και ζάχαρη για 2-3 λεπτά. Κατεβάζουμε και προσθέτουμε το σιρόπι καραμέλας, ή τον νες καφέ, και το αφήνουμε να κρυώσει.

Γλάσο coca cola:
1. Μουσκεύουμε σε κρύο νερό την ζελατίνα.
2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την coca cola, με την ζάχαρη, και την τοποθετούμε στη φωτιά να κάψει.
3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, και ρίχνουμε την γλυκόζη και την ζελατίνα, αφού πρώτα την στίψουμε καλά με το χέρι. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει, και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Ολοκλήρωση:
1. Στη φόρμα με τσέρκι που ψήσαμε το παντεσπάνι, βάζουμε το ένα φύλλο παντεσπάνι. Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, το βρέχουμε καλά με το μισό σιρόπι.
2. Απλώνουμε τη μισή δόση από την κρέμα coca cola, και τοποθετούμε το δεύτερο παντεσπάνι. Το βρέχουμε καλά με το υπόλοιπο σιρόπι.
3. Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα coca cola, και την ισιώνουμε καλά με σπάτουλα. Την τοποθετούμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες να σφίξη η κρέμα.
4. Αφαιρούμε το τσέρκι από την τούρτα, αφού χαράξουμε γύρω-γύρω την κρέμα από το τσέρκι με ένα μαχαιράκι να ξεκολλήσει, και προσεχτικά την βάζουμε σε δίσκο, ή πιατέλα.
5. Βάζουμε την σαντιγί σε σακούλα του κορνέ με φαρδιά μύτη, και γαρνίρουμε γύρω-γύρω καλύπτοντας έτσι το πλάι της τούρτας. Φτιάχνουμε στην άκρη της επιφάνειας γύρω-γύρω, μικρές ροζέτες κολλητά η μία με την άλλη.
6. Αδειάζουμε το γλάσο σιγά-σιγά από το κέντρο προς τα έξω κυκλικά, ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια της τούρτας με το γλάσο. Τοποθετούμε την τούρτα στο ψυγείο να σφίξει το γλάσο.
7. Γαρνίρουμε στο κέντρο με φράουλες, ή κερασάκια, ή φέτες ακτινίδιο, κ.λ.π.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF