Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Τάρτα με φρούτα και μους καραμέλας

Μια πολύ δροσερή και γευστική τάρτα, που γίνεται με αφράτο μπισκότο αμυγδάλου, με πραλίνα φουντουκιού για πρώτη στρώση, υπέροχη μους καραμέλας, και με διάφορα φρούτα κομπόστα, ή φρέσκα φρούτα εποχής, κ.λ.π. Μια ακόμα μοναδική συνταγή. Η φώτο είναι ενδεικτικές.
Υλικά:

Για το μπισκότο:
180 γρμ. αμύγδαλο καβουρδισμένο, σε σκόνη
140 γρμ. ζάχαρη άχνη
85 γρμ. ασπράδι αυγών
70 γρμ. κρέμα γάλακτος 35%
15 γρμ. κορν φλάουρ

Για την επίστρωση, (πραλίνα φουντουκιού):
100 γρμ. φουντούκια
50 γρμ. ζάχαρη

Για την μους καραμέλας:
600 γρμ. καραμέλα*
500 γρ. κρέμα γάλακτος κρύα, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
6 φύλλα ζελατίνας (10 γρμ.)
3 κουτ. σ. γάλα καυτό

Για την καραμέλα:*
180 γρ. ζάχαρη
300 γρ. κρέμα γάλακτος
120 γρ. γλυκόζη
75 γρ. βούτυρο γάλακτος αλατισμένο

Για την επικάλυψη-διακόσμηση:
Διάφορα φρούτα κομπόστα, ανανά, ροδάκινο, αχλάδι, κ.λ.π
φρούτα εποχής, μπανάνες
φράουλες ολόκληρες βρασμένες για λίγο σε ζάχαρη
κάποιο γλυκό κουταλιού, κ.λ.π.

Εκτέλεση:

Μπισκότο:
1. Ανακατεύουμε στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, όλα τα υλικά να ομογενοποιηθούν καλά, και αδειάζουμε το μείγμα σε σακούλα του κορνέ με φαρδιά ίσια μύτη.
2. Σε χαμηλό τσέρκι 22-24 εκ. διάμετρο, στρώνουμε ένα αντηκολλητικό χαρτί, και φτιάχνουμε ένα σπιράλ 1 - 1,5 εκ. ύψος με το μίγμα, ξεκινώντας από το κέντρο προς τα έξω.
3. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160º C. για 15-17 λεπτά περίπου.
4. Αφήνουμε να κρυώσει, και το ξεφορμάρουμε προσεχτικά.

Πραλίνα φουντουκιού:
1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε την ζάχαρη να λιώσει σε μέτρια φωτιά. 2. Προσθέτουμε τα φουντούκια, ζεσταμένα στο φούρνο μικροκυμάτων, και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα καλά, να καλυφθούν τα φουντούκια.
3. Τα βγάζουμε αμέσως πριν μας καεί η καραμέλα και πικρίσει, και τα αδειάζουμε αμέσως σε λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί ψησίματος. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
4. Τα βάζουμε στο μούλτι, και τα πολτοποιούμε αρκετά, τόσο, ώστε να γίνουν μια υγρή πηχτή πάστα.
Μους καραμέλας:
1. Χτυπάμε τα 500 γρμ. κρέμα γάλακτος, σε παχύρευστη μορφή. Την βάζουμε στο ψυγείο.
2. Μουσκεύουμε τη ζελατίνα σε κρύο νερό, και την διαλύουμε στις 3 κουταλιές καυτό γάλα.
3. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με τη γλυκόζη.
4. Ρίχνουμε λίγη ζάχαρη, σιγά-σιγά, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και όταν αρχίσει να λιώνει ρίχνουμε σταδιακά και την υπόλοιπη, λίγη-λίγη.
5. Όταν λιώσει όλη, και πάρει ένα σκούρο ξανθό χρώμα, αδειάζουμε σιγά-σιγά την κρέμα γάλακτος. (Προσοχή γιατί φουσκώνει αρκετά). Βράζουμε το μείγμα για 2-3 λεπτά.
6. Αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία στους 40º C. και ρίχνουμε το βούτυρο, και την διαλυμένη ζελατίνη. Ομοιογενοποιούμε καλά με ένα ραβδομπλέντερ χειρός.
7. Αφήνουμε να κρυώσει, και προσθέτουμε την παχύρευστη κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ.
8. Την τοποθετούμε στο ψυγείο να παγώσει καλά, και να σφίξει η μους.

Ολοκλήρωση:
1. Βάζουμε την μισή μους καραμέλας σε σακούλα του κορνέ με φαρδιά ίσια μύτη.
2. Τοποθετούμε το μπισκότο σε δίσκο, και απλώνουμε επάνω την πραλίνα φουντουκιού. Αφήνουμε 3 εκ. στην άκρη ακάλυπτα.
3. Ξεκινώντας από το κέντρο προς τα έξω, φτιάχνουμε μια παχιά σπείρα με την μους, 1,5 εκ. περίπου, αφήνοντας πάλι 3 εκ. ακάλυπτα. Δηλαδή ουσιαστικά θα ξεκινήσουμε επάνω στην πραλίνα φουντουκιού.
4. Τοποθετούμε επάνω στο ακάλυπτο σημείο γύρω-γύρο στο μπισκότο, τα φρούτα αφήνοντας ένα κενό μεταξύ τους 3 εκ.
5. Βάζουμε στη σακούλα του κορνέ φαρδιά μύτη με σχέδιο τώρα, και την γεμίζουμε με την υπόλοιπη μους.
6. Φτιάχνουμε διάφορα σχέδια αρεσκείας μας με την μους, γεμίζοντας τα κενά από τα φρούτα που αφήσαμε, αλλά και καλύπτοντας όλη την επιφάνεια της πρώτης στρώσης μους που βάλαμε.
7. Διακοσμούμε βάζοντας στο κέντρο ένα ροδάκινο κομπόστα, ή καρφώνουμε μια φέτα ανανά κομμένη στα δύο, ή κερασάκια μαρασκίνο, και πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο ωμό φιστίκι Αιγίνης.
Σημείωση:
α) Υπάρχουν πολλοί τρόποι διακόσμησης στην τάρτα μας. Μπορούμε να βάλουμε και φρέσκα φρούτα εποχής, όπως μπανάνες, πεπόνι, βανίλιες, σταφύλια, κ.λ.π. Την διαδικασία την είδατε, βάλτε τώρα την δικιά σας φαντασία και τέχνη.
Επίσης μπορείτε να κάνετε το μπισκότο σοκολατένιο, προσθέτοντας στο μείγμα, 70 γρμ. λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα.
β) Αν η διαδικασία της καραμέλας γίνει σε αντικολλητικό τηγάνι, δεν υπάρχει πρόβλημα καθαρίσματος. Δεν κολλάει η καραμέλα, και καθαρίζει αμέσως με λίγο ζεστό νερό, ακόμα και με ένα σκούπισμα με χαρτί κουζίνας.
Αν δεν γίνει σε αντικολλητικό σκεύος, τότε γεμίστε το με νερό, και βάλτε το σε χαμηλή φωτιά να κάψει και να διαλυθούν τα υπολείμματα καραμέλας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF